Ο πρόεδρος βρίσκεται υπό πίεση. Η εμμονή του στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού τον έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. «Η μόνη λύση είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου», τονίζουν τα συνδικάτα.

Με αυτό το κεντρικό σύνθημα πραγματοποιήθηκε η μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων την 19η Φεβρουαρίου. Από τότε –σε μικρό χρονικό διάστημα– ακολούθησαν άλλες τέσσερις μεγάλες κινητοποιήσεις. Η τελευταία, η πέμπτη, πραγματοποιήθηκε πριν από δύο ημέρες, τη στιγμή που συζητούνταν το νομοσχέδιο στη Βουλή. Το χαρακτηριστικό των κινητοποιήσεων αυτών ήταν η μαζικότητα, η συμμετοχή όλων των κατηγοριών και των ηλικιών, ακόμα και λαϊκών στρωμάτων, οι μικρομεσαίοι, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στην οικονομική και την κοινωνική πολιτική του Μακρόν.

Αυτό το κοινωνικό κίνημα, το πρωτοφανές τα τελευταία χρόνια, έδειξε ότι έχει βαθιές ρίζες στη χώρα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αγνοήσει και πολύ περισσότερο να το έχει απέναντί της. Τα συνδικάτα είναι αποφασισμένα να προχωρήσουν και να δυναμώσουν ακόμη περισσότερο τον αγώνα τους. Ήδη μετά τις τεράστιες διαδηλώσεις ανακοίνωσαν το νέο πανεργατικό – παλλαϊκό ραντεβού για τις 7 Μαρτίου. Με κοινή ανακοίνωσή τους οι οκτώ συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι πέντε οργανώσεις της νεολαίας –φοιτητών και μαθητών– καλούν τους εργαζόμενους/ες, τους νέους, τους συνταξιούχους να δώσουν το παρόν σε έναν αγώνα μαζικό και δυνατό, ώστε να σταματήσει κάθε οικονομική δραστηριότητα στη χώρα –να κατεβάσουν οι επιχειρήσεις τα ρολά και να βρεθούν και πάλι στον δρόμο.

Γιατί μόνον αυτή τη γλώσσα μπορεί να ακούσει η κυβέρνηση Μακρόν. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την επομένη, 8 του Μάρτη, ημέρα διεθνούς αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των γυναικών: την ισότητα σε όλους τους τομείς, της κοινωνικής ζωής, την εργασία και τα κοινωνικά δικαιώματα. Στις 9 Μαρτίου θα πάρουν τη σκυτάλη οι οργανώσεις της νεολαίας, των εργαζομένων, των φοιτητών, των μαθητών για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Politis.

Στο διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις 16 του Φλεβάρη μέχρι τις 7 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Δεν θα υπάρξει ούτε ανάπαυλα ούτε ανακωχή, είπε ο γ.γ της CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ. Θα συνεχίσουν να ενημερώνουν την κοινή γνώμη με κάθε τρόπο, συζητήσεις, συσκέψεις, καλλιτεχνικά δρώμενα. Αλλά και με τη συγκέντρωση υπογραφών στο υπόμνημα που κυκλοφορεί, καθώς και την επίδοση της επιστολής των συνδικάτων στα κόμματα και ασφαλώς στους βουλευτές, που με την ψήφο τους θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για το μέλλον των συντάξεων, όπως αποδείχτηκε τις τελευταίες μέρες με την καταψήφιση του άρθρου 2 του νομοσχεδίου, με το οποίο επιχείρησε η κυβέρνηση να παραπλανήσει τους εργαζόμενους. Για τα συνδικάτα, όμως, επρόκειτο για κενό κέλυφος. Το άρθρο καταψηφίστηκε από τους βουλευτές της Αριστεράς, περίπου 10 βουλευτές της Δεξιάς και τον Εθνικό Συναγερμό. Έτσι σημειώθηκε –χωρίς να αναμένεται– «η πρώτη αποτυχία της κυβέρνησης», όπως μας πληροφορεί η Les Echoes.

Ο πρόεδρος Μακρόν εγκατέλειψε τη σιωπή του και αποφάσισε να παρέμβει, και, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο –χωρίς να κρύψει τη δυσφορία του– κατηγόρησε την αριστερή αντιπολίτευση πως «έχει χάσει εντελώς τον μπούσουλά της». Δήλωσε δε πως «η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει». Πώς όμως; Για να προχωρήσει, χρειάζεται να προστεθούν και οι ψήφοι των Ρεπουμπλικάνων, γεγονός που δεν φαίνεται εύκολο, καθώς ορισμένοι από αυτούς θεωρούν ότι θα αφομοιωθούν από τους Μακρονιστές. Τέλος, ο Μακρόν κατήγγειλε την κοινοβουλευτική συμπεριφορά της Αριστεράς, αναφερόμενος στο χάος που δημιουργήθηκε τις πρώτες ημέρες της συζήτησης του νομοσχεδίου. Το χάος, όμως, αυτό το δημιούργησαν οι βουλευτές του, με την άρνησή τους να συζητηθεί το συνταξιοδοτικό στην ουσία του, στήνοντας παγίδες στην αντιπολίτευση. Κάτω από την πίεση των συνδικάτων, το επίμαχο άρθρο 7, που αφορά στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64, συζητήθηκε χωρίς να είναι γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μέχρι την ώρα γράφονται τούτες οι γραμμές. Σε κάθε περίπτωση, είτε υπερψηφιστεί είτε όχι, το νομοσχέδιο θα μεταφερθεί προς συζήτηση στη Γερουσία. Εκεί θα δοθεί και η τελική μάχη, με την ταυτόχρονη πανεργατική κινητοποίηση στις 7 του Μάρτη.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet