«Δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο [με την Κίνα], αλλά δεν ζητώ συγγνώμη. Δεν ζητώ συγγνώμη και θα ανταγωνιζόμαστε και θα διαχειριζόμαστε υπεύθυνα αυτόν τον ανταγωνισμό, ώστε να μην εκτραπεί σε σύγκρουση», τόνισε στο σύντομο διάγγελμά του ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αφού αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημοσίως, κάτω από την πίεση της αμερικανικής και διεθνούς κοινής γνώμης, ότι δεν έχει ιδέα για την προέλευση και τους σκοπούς των τεσσάρων μπαλονιών–αντικειμένων που κατέρριψαν αμερικανικά αεροσκάφη για λογαριασμό και του Καναδά.

 

Θέτοντας τέλος στα σενάρια κατασκοπίας, συνομωσιολογίας και μαζικών ψυχώσεων από τη φαντασία διάφορων ουφολόγων, ο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι κατηγόρησε άδικα για κατασκοπία την Κίνα, ενώ το γεγονός ότι δεν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη από τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ αποδεικνύει τις δυσκολίες που συναντά η επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες. Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ένα κινέζικο ερευνητικό κέντρο και πέντε αεροδιαστημικές εταιρείες του Πεκίνου βρέθηκαν αμέσως στη μαύρη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς ήταν τα αντικείμενα αυτά… Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν υποδεικνύει ότι τα τρία αντικείμενα ήταν μέρος προγράμματος της Κίνας με κατασκοπευτικά μπαλόνια ή μηχανήματα κατασκοπείας κάποιας άλλης χώρας… Η τρέχουσα εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών είναι ότι αυτά τα τρία αντικείμενα ήταν πιθανότατα αερόστατα που συνδέονταν με ιδιωτικές εταιρείες, ψυχαγωγικά ή ερευνητικά ιδρύματα που μελετούν τον καιρό ή πραγματοποιούν άλλου είδους επιστημονική δραστηριότητα», τόνισε ο Μπάιντεν αδειάζοντας με λίγες λέξεις όχι μόνο τους New York Times και την Washington Post, αλλά και τους συμμάχους του στον γειτονικό Καναδά και τις μακρινότερες Ιαπωνία, Ταϊβάν και Φιλιππίνες, που κατήγγειλαν ότι η Κίνα είχε εκτοξεύσει κατασκοπευτικά μπαλόνια εναντίον τους. O Μπάιντεν κατέρριψε επίσης και τις προηγούμενες καταγγελίες των ΗΠΑ ότι η Κίνα παραβίασε τον εναέριο χώρο τουλάχιστον 40 χωρών ή ότι μπορεί να ευθύνεται για κινδύνους στην κυκλοφορία πολιτικών αεροσκαφών.

 

Μπαλόνια ή μη, ο Μπάιντεν προσπάθησε να καθησυχάσει τους αμερικανούς πολίτες δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι η αυτοκρατορία θα καταρρίπτει οτιδήποτε κινείται στους ουρανούς, θέτοντας το απόρρητο σε όλα τα έγγραφα που θα κοινοποιηθούν στο αμερικανικό κοινοβούλιο, και ότι θα αναλάβει διεθνή πρωτοβουλία για κοινούς κανόνες για την αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων αντικειμένων και των αντικειμένων αγνώστου ταυτότητας. «Αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν σε πιο ασφαλείς ουρανούς για τους ταξιδιώτες, τον στρατό μας, τους επιστήμονες, αλλά και για τους ανθρώπους στο έδαφος», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν πριν αποχωρήσει γυρνώντας την πλάτη του στους δημοσιογράφους, αλλά και χωρίς να εξηγήσει γιατί ο πρώτος αμερικανικός πύραυλος απέτυχε να καταρρίψει το αντικείμενο πάνω από τη Λίμνη Χιούρον, που κατέληξε στο νερό χωρίς να προκαλέσει παράπλευρες ζημιές ή θύματα. 

 

Η Κίνα είχε σηκώσει πάντως το γάντι. Το διάγγελμα του Μπάιντεν πραγματοποιήθηκε, όμως, μετά τις καταγγελίες της Κίνας ότι περισσότερα από δέκα αμερικανικά μπαλόνια έχουν παραβιάσει από τον Μάιο του 2022 τον εναέριο χώρο της, πάνω από το Θιβέτ, την Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων του Σιντζιάνγκ και θαλάσσιες ζώνες, απειλώντας από την πλευρά της ότι θα καταρρίπτει και αυτή οποιοδήποτε αντικείμενο στην Κίτρινη Θάλασσα. Παρόλο που το Πεκίνο δεν παρουσίασε αποδείξεις, παρουσιάστηκε για άλλη μια φορά ως η εγγυητής της παγκόσμιας σταθερότητας, στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας Παγκόσμιας Σταθερότητας και τους σεβασμού των συνόρων, που δρομολόγησε ο Σι Τζινπίνγκ.

 

Μετά το διάγγελμα του Μπάιντεν η Κίνα θα συμμετάσχει από καλύτερες θέσεις στην τριήμερη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στο Μόναχο, ενώ ο ισχυρός άνδρας της εξωτερικής πολιτικής Γουάνγκ Γι μπορεί να συναντηθεί στο πλαίσιό της με την αμερικανίδα αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις ή τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Στη φετινή διάσκεψη δεν προσκλήθηκαν η Ρωσία και το Ιράν. 

Ο Γουάνγκ Γι έφθασε πάντως στο Μόναχο έχοντας συζητήσει στην περιοδεία του στην Ουγγαρία, τη Γαλλία και την Ιταλία τις λεπτομέρειες για την επισκέψεις του Εμανούελ Μακρόν και της Τζιόρτζια Μελόνι στην Κίνα. Η περιοδεία του θα ολοκληρωθεί στη Μόσχα, λίγες ημέρες πριν από την επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθορίζοντας τις λεπτομέρειες για την επόμενη επίσκεψη του κινέζου προέδρου στη Ρωσία. Τη στιγμή που ο Γουάνγκ Γι πλέκει τον ευρωπαϊκό ιστό της κινέζικης διπλωματίας, ο κινέζος πρόεδρος υποδέχθηκε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, καθιστώντας σαφές ότι ανεξάρτητα από τις σχέσεις του Πεκίνου με τη Σαουδική Αραβία, ο άξονας της συνεργασίας με το Ιράν αποτελεί προτεραιότητα για την Κίνα, τη στιγμή που οι ΗΠΑ συνεχίζουν την πολιτική περικύκλωσης του Πεκίνου με δύο νέες συμφωνίες ασφάλειας με τη Μικρονησία και την Παπούα–Νέα Γουινέα και τις Φιλιππίνες του «Μάρκος τζούνιορ» να εναρμονίζονται πλήρως με την αμερικανική πολιτική.

 

Αργύρης Παναγόπουλος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet