Σκίτσο: Βαγγέλης Χερουβείμ
Από το «εισαγόμενη κρίση», που λειτούργησε ως πανάκεια για την πανδημία, τις φυσικές καταστροφές, την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, φτάσαμε στο «δεν άλλαξε κάτι» για ό,τι αφορά την πολιτική της κυβέρνησης, από το προεδρικό διάταγμα 85/2022 έως τους πλειστηριασμούς. Ο πρωθυπουργός στην «συνέντευξη» του στην ΕΡΤ (τα εισαγωγικά είναι γιατί πώς μπορεί να θεωρηθεί συνέντευξη όταν δεν ρωτήθηκε καν για τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών ή τις υποκλοπές και τη συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο) είχε δύο σκοπούς, ο ένας ήταν να διαβεβαιώσει τους ψηφοφόρους του ότι θα έχει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές και να δώσει τη μάχη του «κάθε ψήφος μετράει» και ο δεύτερος ήταν να πείσει πως δεν προβαίνει σε προεκλογική παραχολογία (πώς γίνεται να δίνει εφάπαξ παρηγοριάς σε όσους δεν είδαν μόνιμη αύξηση στις συντάξεις τους και να μην θεωρείται παροχολογία είναι απορίας άξιο) και πως ο ΣΥΡΙΖΑ (δεν κατονομάστηκε ούτε μια φορά έτσι, αλλά ειπώθηκε μονάχα ως αξιωματική αντιπολίτευση) είναι το κόμμα που οξύνει την αντιπαράθεση. Έφτασε μέχρι του σημείου πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατηγορήσει την ΝΔ για νοθεία στις εκλογές, αν τις χάσει (ούτε σε αυτό το σημείο ο δημοσιογράφος ένιωσε την ανάγκη να τον ρωτήσει τι εννοεί). Αλλά ας επιστρέψουμε στη λογική ακολουθία του πρωθυπουργού, στο λίγο ή πολύ «δεν είναι αυτό που νομίζετε» και «ελάτε να σας πω πώς αισθάνεστε».
«Δεν άλλαξε κάτι η απόφαση του Αρείου Πάγου»
Την Παρασκευή συνέβη το απίστευτο ρεκόρ να δημοσιευτεί το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου (όπως σχολίασε ο Νικήτας Κακλαμάνης «αν έβγαζε έτσι όλες τις αποφάσεις του ο Άρειος Πάγος, θα ήμασταν χώρα πρότυπο σε ολόκληρη της Ευρωπαϊκή Ένωση»). Όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός «δεν άλλαξε κάτι η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου. Επικυρώνει ουσιαστικά προηγούμενα νομοθετήματα. Το πλαίσιο είναι ίδιο». Το ίδιο επιχείρησαν να ισχυριστούν και τα funds σε μακροσκελέστατη ανακοίνωσή τους ως Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις «σε καμία περίπτωση ο Άρειος Πάγος δεν απελευθέρωσε τη διεξαγωγή πλειστηριασμών (…) Έλυσε ένα καθαρά νομικο-τεχνικό ζήτημα (…) το οποίο δεν είχε να κάνει με το αν μπορούν να γίνουν πλειστηριασμοί (…) αλλά ποιο πρόσωπο έχει τη δυνατότητα να κάνει πλειστηριασμό». Προφανώς ο Άρειος Πάγος δεν αποφάσισε γενικά για το αν γίνονται πλειστηριασμοί αλλά για το αν μπορούν τα κοράκια να τους κινούν, και ενώ μέχρι τώρα δεν μπορούσαν, με τη βούλα του ανώτατου δικαστηρίου, πλέον θα μπορούν.
Το σκεπτικό δε της απόφασης του Αρείου Πάγου είναι συνταγή μαγειρικής και όχι νομικό κείμενο, αφού παίρνει ολίγον από το νόμο του 2003 και ολίγον από το νόμο του 2015 για να παράξει το προϊόν που θέλει. Όπως φαίνεται οι εννιά μειοψηφούντες αρειοπαγίτες είχαν την αντίθετη γνώμη θεωρώντας πως «δεν είναι επιτρεπτή η παράλληλη και συνδυαστική εφαρμογή των νόμων 4354/2015 και 3156/2003» και ότι «η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων ουδέποτε κατέφυγε σε συνδυαστική εφαρμογή διατάξεων και σε αναλογική ή συμπληρωματική ή τελολογική ερμηνεία τους, για να αποδώσει εξουσία διεξαγωγής δίκης σε πρόσωπο ξένο προς το φορέα του δικαιώματος». Η πλειοψηφία, ωστόσο, των αεροπαγιτών έκρινε και αποφάσισε να συνδυάσει τα ασυνδύαστα και να νομοθετήσει υπέρ των funds πετώντας από τον έναν νόμο στον άλλο και φέρνοντας στα μέτρα των funds την ελληνική δικαιοσύνη, φτιάχνοντας ένα μείγμα που προβλέπει ειδικό φορολογικό καθεστώς στα funds (νόμος 2003) και επομένως γιγαντοποιώντας τα περιθώρια κέρδους τους, αλλά και επιτρέποντας τη διεξαγωγή πλειστηριασμών (όπως ορίστηκε από τον μνημονιακό νόμο του 2015), απορρίπτοντας τον όρο που προβλέπει τη διευκόλυνση των οφειλετών να προβούν σε ρύθμιση. Πράγματι, «τίποτα δεν άλλαξε» όπως είπε ο πρωθυπουργός, το μόνο που άλλαξε είναι… τα πάντα. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να μην βλέπει κύμα πλειστηριασμών να έρχεται (ούτε το κύμα ακρίβειας έβλεπε πέρυσι), αλλά όπως είπε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, η οποία εκπροσώπησε στον Άρειο Πάγο την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, «είμαστε μπροστά σε μια εκρηκτικών διαστάσεων πανδημία πλειστηριασμών, που θα πλήξει όχι μόνο τους οφειλέτες δανειολήπτες και εγγυητές, που θα απωλέσουν την κατοικία τους, αλλά και όσους δεν έχουν καμία απολύτως οφειλή λόγω της μείωσης των τιμών των ακινήτων τους που θα επέλθει από την υπερπροσφορά».
«Είμαστε εδώ να λύσουμε κάποιες παρεξηγήσεις»
Πως τίποτα δεν άλλαξε ισχυρίστηκε και στους απεργούς καλλιτέχνες που βρίσκονται εδώ και βδομάδες σε κινητοποιήσεις, έχοντας καταλάβει τις κρατικές σχολές και θέσει σε αναστολή τις ιδιωτικές σχολές. «Είμαστε εδώ για να λύσουμε με ειλικρίνεια κάποιες παρεξηγήσεις, οι οποίες νομίζω ότι προέκυψαν από τη δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό» είπε ο Κ. Μητσοτάκης στην συνάντηση με εκπροσώπους των καλλιτεχνών και δεν έδειξε καμία διάθεση να πάρει πίσω το προεδρικό διάταγμα που αλλάζει το στάτους των καλλιτεχνών σε επίπεδο αποφοίτων Λυκείου. Ουσιαστικά είπε στους άμεσα ενδιαφερόμενους πως δεν ξέρουν τι τους γίνεται και θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους από το 2025 και ύστερα, εφόσον είναι ξανά κυβέρνηση και εφόσον στηρίξουν οι καλλιτέχνες την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, που κατοχυρώνει τη δωρεάν και δημόσια παιδεία.
«Απέναντι σε οποιοδήποτε φαινόμενο κερδοσκοπίας»
Το ύφος του «δεν είναι αυτό που νομίζετε» διατηρεί και στο ζήτημα της αισχροκέρδειας και της ραγδαίας αύξησης των τιμών η κυβέρνηση, η οποία ακόμα δεν έχει εφαρμόσει το market pass που ανακοίνωσε τα Χριστούγεννα και θα καλύπτει το 10% των αγορών σε σούπερ μάρκετ, όταν η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε αυξήσεις κατά 15,4% στην ομάδα Διατροφή και συγκεκριμένα 25% σε γαλακτοκομικά και αυγά, 23,1% στα έλαια, 19% στα κρέατα, 18,6% στα δημητριακά. Όπως είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη «η ακρίβεια στα τρόφιμα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εκτιμώ ότι βαίνει μειούμενη από εδώ και στο εξής», ερμηνεύοντας με ένα δικό του τρόπο τα στοιχεία, ενώ δήλωσε «απέναντι σε οποιοδήποτε φαινόμενο κερδοσκοπίας». Μόνο ως συμβολική όμως μπορεί να χαρακτηριστεί η κίνηση της κυβέρνησης να επιβάλλει πρόστιμα 382.500 ευρώ σε πέντε σούπερ μάρκετ, όταν τα τέσσερα από αυτά αναφέρθηκαν ονομαστικά γιατί είναι υπότροπα, όπως σημειώθηκε. Πρόκειται δηλαδή για ένα φαινόμενο αισχροκέρδειας και όχι για εξαιρέσεις, που ελέγχονται. Αλλά και πάλι, κατά τον πρωθυπουργό, «όσο μπορούμε ελέγχουμε την αγορά».
«Στοχοποιούν εμμονικά και σκόπιμα την Ελλάδα»
«Δεν είναι αυτό που νομίζουμε» είπαν και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο, αφού το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήταν το μόνο που δεν είδε το «σκάνδαλο πολιτικής κατασκοπείας», όπως το χαρακτήρισε η Σόφι ντι Βελτ, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής Libe, η οποία πρόσθεσε ότι «το κράτος δικαίου στην Ελλάδα απειλείται σοβαρά» και απευθυνόμενη στην πλευρά του ΕΛΚ επισήμανε ότι «όλοι είμαστε πιστοί στις ομάδες μας, αλλά δουλειά μας είναι όλοι μας να προστατεύσουμε τη δημοκρατία για όλους». Όσο όμως και αν προσπάθησε η ΝΔ να υποστηρίξει ότι όλη η συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο είναι χωρίς σημασία και ότι «συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες στοχοποιούν εμμονικά και σκόπιμα την Ελλάδα» (Ελίζα Βόζεμπεργκ), διότι «αριστερά και ευρωσοσιαλιστές θέλουν να επηρεάσουν τις εκλογές στην Ελλάδα» (Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Σύμφωνα με την Μαρέιντ Μαγκίνες «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου στην Ελλάδα (…) τους τελευταίους μήνες σημειώσαμε ότι υπάρχουν και άλλες αναφορές για παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και στελεχών των ενόπλων δυνάμεων (…) Υπάρχουν διάφορες έρευνες που τρέχουν αυτή τη στιγμή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι οι εποπτικές αρχές θα χρησιμοποιήσουν όλες τις εξουσίες που έχουν για να εξετάσουν πλήρως αυτές τις υπόνοιες και τους ισχυρισμούς για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Τα άτομα θα πρέπει να ασκούν τα δικαιώματά τους για την προστασία των δεδομένων τους και της ιδιωτικής τους σφαίρας».
Μόνο η Νέα Δημοκρατία δεν βλέπει να απειλείται η δημοκρατία στη χώρα μας, ίσως γιατί είναι ο ηθικός και φυσικός αυτουργός. Πάνω από τα κεφάλια μας κρέμονται πολλές λεπίδες, η λεπίδα της ακρίβειας, η λεπίδα των πλειστηριασμών, η λεπίδα της διάλυσης της κοινωνικής συνοχής, η λεπίδα της απώλειας της αγοραστικής δύναμης, η λεπίδα της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής, η λεπίδα της εκτροπής. Και η Νέα Δημοκρατία ακονίζει τα μαχαίρια της για μια προεκλογική μάχη που «δεν θα είναι αυτό που νομίζουμε», αλλά που θα είναι «αυτό που της φέρνει την αυτοδυναμία». Άλλωστε όπως είπε ο πρωθυπουργός «δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει οποιοδήποτε άλλο σενάριο». Και γενικά δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει… ούτε να ακούσει, ούτε να δει. Μόνο να μας υποδείξει, τι ακούμε, τι βλέπουμε, τι ζούμε, τι ψηφίζουμε.