Από τις 2 ως τις 12 Μαρτίου, η καρδιά του ντοκιμαντέρ θα χτυπά στη Θεσσαλονίκη. Φέτος θα τιμηθούν δύο σημαντικοί σκηνοθέτες ο συμπατριώτης μας Σταύρος Ψυλλάκης και ο Αυστριακός, Νικολάους Γκεϊρχάλτερ. Και οι δύο τιμώμενοι εξερευνούν με το έργο τους την αλήθεια, τα όρια και τις αθέατες όψεις του κόσμου μας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από τη Θεσσαλονίκη για το Άουσβιτς τιμώνται τα θύματα της εβραϊκής κοινότητας της πόλης με το αφιέρωμα «Adio kerida» με ταινίες που καταγράφουν τη φρίκη.

Θα υπάρξει επίσης ένα αφιέρωμα στο ντοκιμαντέρ της παρατήρησης με τίτλο «Η τέχνη της πραγματικότητας: πέρα από την παρατήρηση». Ο κινηματογραφιστής διεισδύει ολοκληρωτικά στον κόσμο που μελετά και αφήνει το θέμα του να ξεδιπλωθεί με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση, δίνοντας χώρο και χρόνο στον θεατή να φτάσει στα δικά του συμπεράσματα.

Δυναμική θα είναι φέτος η παρουσία του ελληνικού ντοκιμαντέρ. Συνολικά, 60 μεγάλου και μικρού μήκους ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα θα προβληθούν στα τρία διαγνωστικά τμήματα, Διεθνές Διαγωνιστικό, Newcomers και >>Film Forward, καθώς και στα τμήματα Ανοιχτοί Ορίζοντες, NextGen, Πλατφόρμα και Από οθόνη σε Οθόνη.

Οι ελληνικές ταινίες που θα πάρουν μέρος στα διαγωνιστικά τμήματα είναι:

[Διεθνές Διαγωνιστικό] «Mighty Afrin: In the Time of Floods» του Άγγελου Ράλλη, «Η βασίλισσα της Νέας Υόρκης» της Βάλερυ Κοντάκου, «Ζάκρος» του Φίλιππου Κουτσαφτή, [Διαγωνιστικό Newcomers] «Ladies in waiting» της Ιωάννα Τσουκαλά, «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η ιστορία μιας επανάστασης» του Ιωσήφ Βαρδάκη, «Στον ουρανό του τίποτα με ελάχιστα» του Χρήστου Αδριανόπουλου, [Διαγωνιστικό >>Film Forward] «Dogwatch» του Γρηγόρη Ρέντη, «Άβατον» των Ειρήνης Καραγιαννοπούλου και Σαντρίν Σεϊρόλ, «Θερμαστής» του Στέργιου Μπουζιώτη, [>>Film Forward Εκτός Συναγωνισμού] «Σύγχυση/Διάχυση» των Φλώρου Φλωρίδη και Ζανίν Μέραπφελ, «The man on the left» της Μαρίας Τσαγκάρη.

Δυστυχώς ο περιορισμένος χώρος της εφημερίδας δεν μας επιτρέπει να αναφερθούμε εκτενέστερα στις ελληνικές ταινίες. Να σημειώσουμε μόνον πως στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες θα προβληθούν 22 ταινίες, στο τμήμα NextGen 19, και στο τμήμα από Οθόνη σε Οθόνη 8 ταινίες. Τέλος, το φεστιβάλ εξερευνά τον κόσμο μέσα από το βλέμμα του σκηνοθέτη Σωτήρη Δανέζη, με δύο ντοκιμαντέρ: «Roofless dreams» και «Fishing for Litter».

 

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet