Μερικούς μήνες μετά την προβολή της στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η «Θολή γραμμή» του Μένιου Καραγιάννη ήρθε η ώρα να προβληθεί στους κινηματογράφους. Μια νεαρή γυναίκα κι ένας νεαρός άνδρας. Ένας κακοποιητικός πατέρας για την πρώτη και μια χειριστική μητέρα για τον δεύτερο. Οι δυο νέοι συναντιούνται και φεύγουν, θέλουν να δραπετεύσουν και να είναι μαζί. Όμως κουβαλούν μέσα τους τις σκληρές εμπειρίες από τις οικογένειές τους, οι οποίες τους στοιχειώνουν και τους κρατούν καθηλωμένους. Κι αυτές αποτελούν εκείνο το κάτι, που τους εμποδίζει να επικοινωνήσουν, να έρθουν πιο κοντά. Κάτι σαν φόβος, σαν δισταγμός υψώνεται ανάμεσά τους και μετατρέπεται σε ένα αόρατο αξεπέραστο τείχος. Στη μεταξύ τους σχέση αντικατοπτρίζεται η σχέση μητέρας-γιου και πατέρα-κόρης.

Ο Μένιος Καραγιάννης βάζει δύσκολα στον εαυτό του αφού το θέμα που αποφασίζει να διερευνήσει δεν είναι καθόλου εύκολο. Κι όμως το τελικό αποτέλεσμα τον δικαιώνει καθώς το προσεγγίζει με διακριτικότητα, ποιητικότητα και ευαισθησία. Χτίζει σιγά-σιγά χαρακτήρες και δραματουργία για να αφηγηθεί με επιτυχία τη δύσκολη σχέση ανάμεσα στους δύο νέους μέχρι το δραματικό κι απρόβλεπτο φινάλε.

Θεωρώ αξιέπαινη την προσπάθειά του με την οποία αποδεικνύει πως όταν υπάρχει μια καλή ιδέα μπορείς με ελάχιστα μέσα αλλά με πολύ μεράκι να πετύχεις ένα, κάτι παραπάνω από, αξιοπρεπές αποτέλεσμα!

Επίσης προβάλλονται οι ταινίες:

«Γυναικείες κουβέντες» (Women talking) της Σάρα Πόλεϊ: Το 2010, οι γυναίκες μιας απομονωμένης θρησκευτικής κοινότητας παλεύουν να συμβιβάσουν την πραγματικότητά τους με την πίστη τους. Πρέπει να αποφασίσουν πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν μαζί, για να χτίσουν έναν καλύτερο κόσμο για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

«Το πιο όμορφο αγόρι του κόσμου» (The moste beautiful boy in the world) των Κριστίνα Λίντστρομ και Κρίστιαν Πέτρι: Ντοκιμαντέρ για τον Μπγιερν Άντρεσεν και τους δαίμονες του από την εποχή που ο Λουκίνο Βισκόντι τον επέλεξε ως «το πιο όμορφο αγόρι του κόσμου» για τον Θάνατο στη Βενετία.

«Η μικρή μου Σολάνζ» (Petite Solange) της Αξέλ Ροπέρ: Η 13χρονη Σολάνζ νιώθει πως οι λατρεμένοι της γονείς αρχίζουν να απομακρύνονται. Για να κρατήσει την οικογένειά της ενωμένη, θα παλέψει και θα υποφέρει.

«Missing» των Γουίλ Μέρικ και Νικ Τζόνσον: Η μητέρα της Τζουν εξαφανίζεται ενώ κάνει διακοπές. Η Τζουν πολλά μίλια μακριά χρησιμοποιεί όλη την τελευταία τεχνολογία που έχει στα χέρια της για να καταφέρει να την βρει πριν είναι πολύ αργά.

«Το παιχνίδι των 100 κεριών» (The 100 candles games): Επτά σκηνοθέτες αφηγούνται από μια ιστορία τρόμου.

«Αργοναύτες, η οργή του Ποσειδώνα» (Argonauts) των Νταβίντ Αλό, Ερίκ Τοστί και Ζαν Φρανσουά Τοστί: Ενα ποντίκι κι ένας γάτος εναντίον του Ποσειδώνα σε ένα ξαναδιάβασμα της ελληνικής μυθολογίας.

 

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet