Ρεσιτάλ αρχαίας ελληνικής λύρας

 

Ο Νίκος Ξανθούλης είναι ένας διακεκριμένος πολυσύνθετος μουσικός. Είναι καθηγητής του Ωδείου Αθηνών στην τρομπέτα και τα Ανώτερα Θεωρητικά καθώς και κορυφαίος Α΄ τρομπετίστας της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έχει δίπλωμα στο τσέμπαλο και στη σύνθεση ενώ παράλληλα σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες. Έχει στο ενεργητικό του σπουδαίο συνθετικό έργο και πλούσια δισκογραφία. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Εθνική Λυρική Σκηνή του έχουν παραγγείλει έργα (κοντσέρτο για τρομπέτα και ορχήστρα το1995 και παιδική όπερα «Το δάκρυ του φεγγαριού» το 1999). Ως σολίστ έχει συμμετάσχει με πολλές ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ferenc Liszt της Βουδαπέστης, Φιλαρμονική της Σόφιας, Συμφωνική της Τασκένδης, Καμεράτα, Συμφωνική του Τιεν Τζιν στην Κίνα κ.ά.).

Ερευνά την Αρχαία Ελληνική Μουσική επί τριάντα χρόνια και έχει παρουσιάσει τα πρωτότυπα μουσικά σπαράγματα σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού (Boston University, Concordia University of Montreal, Otawa, Malardalens Universtiy of Sweden κ.ά.). Εύλογα λοιπόν η εμφάνισή του ως σολίστα της αρχαιοελληνικής επτάχορδης λύρας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Πρόκειται να ακουστούν συνθέσεις αποκλειστικά γραμμένες για την αρχαιοελληνική επτάχορδη λύρα από έλληνες και ξένους δημιουργούς. Δέκα συνθέτες από έξι διαφορετικές χώρες γράφουν για την αρχαιοελληνική επτάχορδη λύρα, και τα έργα τους παρουσιάζονται από τον σολίστ αρχαίας λύρας Νίκο Ξανθούλη.

Λίγα λόγια για το ρεσιτάλ από τον Νίκο Ξανθούλη: «Με την κατάρρευση του αρχαίου ελληνικού κόσμου, τον 5o αιώνα μ.Χ., το “εθνικό” όργανο των αρχαίων Eλλήνων, με τη συνοδεία του οποίου τραγούδησε ο Ορφέας, έπαψε να υπάρχει. Ταυτίστηκε με την ειδωλολατρική μουσική και όφειλε, όπως κι εκείνη, να εξαφανιστεί από προσώπου γης. Παρόλα αυτά η λύρα, κατά περίεργο τρόπο, συνέχισε να συμβολίζει την ουσία της ευρωπαϊκής μουσικής είτε μέσα από τη ζωγραφική –προπαντός στην Αναγέννηση– είτε σε ένα συλλογικό ασυνείδητο. Ένα όργανο, όμως, δεν υπάρχει αν δεν έχει ρεπερτόριο. Και τα έργα πρέπει να γραφτούν από καλούς συνθέτες. Ως μέλος της ομάδας Three Essential Elements ζήτησα τη συνδρομή των μελών της. Ζήτησα, όμως, από ακόμη δύο έλληνες δημιουργούς να γράψουν έργα με συνοδεία κουαρτέτου εγχόρδων. Με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν όλοι τους και σας παρουσιάζουμε, σε παγκόσμια πρώτη, συνθέσεις γραμμένες αποκλειστικά για την αρχαιοελληνική επτάχορδη λύρα.»

To πρώτο μέρος του προγράμματος απoτελείται από σύντομης διάρκειας έργα του Johann Sebastian Bach, του Garry DW Judd, του Thomas Bramel, του Vasco Pereira, του Nikolas James, του Vincent Kennedy, του David Martynuik και της Véronique Bracco. Στη δεύτερη ενότητα, θα ακουστούν οι συνθέσεις Φαντασία σε υποδόχμιο ρυθμό του Δημητρίου Δελφινόπουλου, Argo Ergo Sum (Δημιουργώ, άρα υπάρχω) του Θανάση Δρίτσα και Κοντσέρτο για αρχαία λύρα και συμφωνική ορχήστρα του Νίκου Ξανθούλη σε διασκευή για λύρα και κουαρτέτο εγχόρδων του ίδιου. Συμπράττει το Κουαρτέτο Εγχόρδων L’ Anima, το οποίο απαρτίζεται από τις βιολονίστες Στέλλα Τσάνη και Μπρουνίλντα-Ευγενία Μάλο, τον βιολίστα Ηλία Σδούκο και την τσελίστα Λευκή Κολοβού.

Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

 

 

«Βιολί +» από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών

 

 

H συναυλία είναι ένα αφιέρωμα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών σε έργα γραμμένα για σόλο βιολί ή βιολί και ηλεκτρονικά μέσα. Ερμηνεύει η βιολονίστα Τάνια Σικελιανού. Η Τάνια Σικελιανού είναι σολίστ και συνθέτης. Με ιδιαίτερη φροντίδα έχει παρουσιάσει δεκάδες παγκόσμιες και πανελλήνιες πρώτες εκτελέσεις, ενώ έργα της έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Εκουαδόρ και Η.Π.Α. Έχει βραβευτεί διεθνώς ως ερμηνεύτρια και ως συνθέτρια. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και καλλιτεχνική διευθύντρια στο Φεστιβάλ θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: Έργα για σόλο βιολί, Helmut Lachenmann: Toccatina Studie für Violine allein (1986), Salvatore Sciarrino: Capricci nr. 1, 2 & 3 (1976), Ιάννης Ξενάκης: Mikka (1971) - Mikka “S” (1976), Γιώργος Απέργης: Ι. X. (2001-2002), Σπύρος Δεληγιαννόπουλος: Terzetto Concertante (2022), Βασιλική Φιλιππαίου: Three Pieces For Violin (2015), Έργα για βιολί ηλεκτρονικά μέσα

Ιdin Samimi Mofakham: Ludus Consonus VI (2014), Δημήτρης Μπάκας: 4 Miniatures (2020), Νίκος Χαριζάνος: Όσα λόγια, τόσα ψέματα (2022), βασισμένο στο ποίημα «Ολική Παράδοση» του Αντώνη Σαντοριναίου. [Οι φωνές στο προ-ηχογραφημένο υλικό είναι του Σωτήρη Τσόγκα.], Ruud Roelofsen: Terra (2013), Kώστας Μαντζώρος: Ténèbres, (2023) - Αφιερωμένο στην Τ. Σικελιανού (Πρώτη παγκόσμια εκτέλεση), Λεωνίδας Κανάρης: Homo Sacer (2022),

Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, στις 8.30μμ, στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41). Είσοδος ελεύθερη.

 

 

Ελένη Τσαλιγοπούλου εφ’ όλης της ύλης

 

 

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου είναι σταθερά μέσα στα χρόνια μία από τις πιο γνωστές και αγαπητές Ελληνίδες ερμηνεύτριες και μόνιμη ερμηνευτική επιλογή των πιο σημαντικών και καταξιωμένων δημιουργών. Στην πολυετή παρουσία της στη δισκογραφία και τις συναυλίες, από το 1987 -τη χρονιά που ξεκίνησε- μέχρι σήμερα, η Ελένη Τσαλιγοπούλου κινήθηκε σε πολλά και διαφορετικά μουσικά είδη, από την ποπ μέχρι την παραδοσιακή, καταφέρνοντας να καταγράψει πολύ μεγάλες προσωπικές επιτυχίες και τραγούδια που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν από όλους. Με τη μοναδικά εκφραστική φωνή της και τον απολύτως προσωπικό τρόπο που επικοινωνεί με το κοινό της στη σκηνή, μας εγγυάται μια ξεχωριστή μουσική παράσταση. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι εξαιρετικοί μουσικοί που την συνοδεύουν, μας προσκαλούν σε μια σειρά υπέροχων συναυλιών και σε ένα πρόγραμμα γεμάτο σπουδαία τραγούδια. Ανθολογεί και συγκεντρώνει τα τραγούδια εκείνα με τα οποία την αγαπήσαμε, επιλέγει από τον νέο της δίσκο με τα τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα αλλά και από τραγούδια άλλων ερμηνευτών που αγαπά, και μαζί με μια ευέλικτη μπάντα που μπορεί να ακολουθήσει και να υποστηρίξει τα πολλά ερμηνευτικά της πρόσωπα. Συντελεστές: Ελένη Τσαλιγοπούλου, φωνή. Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου, κιθάρες. Απόστολος Τσαρδάκας, κανονάκι. Γιάννης Πούλιος, βιολί. Ταξιάρχης Γεωργούλης ,ούτι, μποζούκ. Τζώρτζης Μαυροειδής, μπάσο. Βασίλης Γιασλακιώτης, τύμπανα.

Από το Σάββατο 4 Μαρτίου και για λίγες μόνο παραστάσεις, στις 10μμ, στη Μουσική σκηνή Σφίγγα (Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής).

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet