Τη δουλειά της Δανάης Λιοδάκη, η «Εποχή» την έχει φιλοξενήσει στις σελίδες της και στο παρελθόν. Όταν γράφαμε για την παράσταση «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους;», μια καλλιτεχνική προσπάθεια απόδοσης της αγόρευσης του Θανάση Καμπαγιάννη στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στην οποία η ίδια είχε αναλάβει τη σκηνοθετική επιμέλεια και, μαζί με την Λυδία Λιονάκη, τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου της παράστασης.
Αυτόν τον καιρό ανεβαίνει, από την ομάδα «b.p.m.», η φεμινιστική κωμωδία «Αυτές που δεν προλάβατε», σε δικό της κείμενο και σκηνοθεσία, το δεύτερο δικό της έργο που σκηνοθετεί, μετά το «Hyperspace ή αλλιώς...» που ανέβηκε για πρώτη φορά το 2019. Και τα δύο θεατρικά έργα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κάπα εκδοτική.

«Είναι ένα έργο που μιλά για τη γυναικεία φιλία, ένα θέμα για το οποίο ήθελα καιρό να γράψω», λέει στην Εποχή η Δανάη Λιοδάκη. «Στη δική μου ζωή έπαιξε σημαντικό ρόλο η σχέση μου με άλλες γυναίκες και δεν έβλεπα αυτή η σχέση να εκφράζεται στην τέχνη με έναν τρόπο που να με ικανοποιεί. Είτε, όταν παρουσιάζεται, συνήθως αντιμετωπίζεται ως μια σχέση που εξαντλείται σε βόλτες για ψώνια και συζητήσεις για άντρες, είτε παρακάμπτεται ως μη υπαρκτό είδος σχέσης».

Το έργο ακολουθεί τέσσερις παιδικές φίλες που ξαναβρίσκονται αναπάντεχα. Χωρίς να ξέρουν τι τις έφερε και πάλι κοντά και γιατί, αποφασίζουν να αναλάβουν δράση «για να μην μας την πέφτουν τα αφεντικά, να μη μας φτύνουν στο δρόμο, να μη φοβόμαστε να γυρίσουμε το βράδυ σπίτι μας και γενικά ξέρετε, για όλα αυτά». Όταν ο υπουργός υγείας της χώρας τους θα ανακοινώσει την απαγόρευση των αμβλώσεων, οι τέσσερις γυναίκες αποφασίζουν να αναβαθμίσουν τη δράση τους με μια μεγάλη επιχείρηση. Ό, τι ακολουθεί, ενώνει ξανά τις τέσσερις φίλες για πάντα.

Η ομάδα «b.p.m.» ιδρύθηκε το 2018 από αποφοίτους της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης - Κάρολος Κουν. Μετά την επιτυχημένη δεύτερη χρονιά παραστάσεων του «Hyperspace ή αλλιώς..», η ομάδα επιμένει να παίρνει θέση σε σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, κρατώντας μια χιουμοριστική και φρέσκια ματιά. Για την Δανάη Λιοδάκη αποτελεί σταθερή αναφορά και συνεργασία. «Όλες μας κάνουμε και άλλες δουλειές, εκτός b.p.m., αλλά αυτά που κάνουμε μαζί αποκτούν για εμάς μια ξεχωριστή αξία». Η δουλειά σε μια σταθερή και γνώριμη ομάδα έχει τα πλεονεκτήματά της, «δεν ξεκινάς από την αλφαβήτα, έχουμε κατακτήσει μεταξύ μας κώδικες συνεννόησης». Από την άλλη, «επειδή οι δουλειές μας είναι αρκετά χαμηλού προϋπολογισμού, τα κάνουμε όλα μόνες μας, αυτό μπορεί κάποιες φορές να μας κάνει να χάνουμε το κουράγιο μας. Αλλά ποτέ οριστικά, πάντα μας συνέχει η μεταξύ μας φιλία».

Από το γυναικείο κοινό οι συντελεστές εισπράττουν «κυρίως ένα “ευχαριστώ” και ότι έπρεπε να γίνει αυτή η παράσταση». Ωστόσο, «έχουν πολύ ενδιαφέρον οι αντιδράσεις των αντρών θεατών στην παράσταση. Ένας θεατής ήταν έκπληκτος και μας έλεγε πως δεν μπορεί να πιστέψει ότι οι γυναίκες βιώνουμε στην καθημερινότητά μας όλα αυτά που αφηγείται το έργο».

 

Κείμενο - σκηνοθεσία: Δανάη Λιοδάκη, πρωτότυπη μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς, σκηνικά - κοστούμια: Νικόλας Κανάβαρης, κινησιολογία: Στάλη Συμεών, σύνθεση ήχου: Παύλος Κατσιβέλης, βοηθός σκηνοθέτριας: Δάφνη Λαζαροπούλου

Παίζουν: Μαριέλα Δουμπού, Άλκηστις Ζιρώ, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Παναγιώτα Παπαδημητρίου.

Δευτέρα και Τρίτη, στις 9μμ, στο ΠΛΥΦΑ (Κορυτσάς 39, Βοτανικός).

 

Ζωή Γεωργούλα Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet