Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ζούμε αρμονικά μαζί – Σπάμε τη σιωπή: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο ήταν σε δημόσια διαβούλευση από τις 8 έως τις 20 Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, το άρθρο 6 του σχεδίου νόμου προβλέπει τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, όπου πρόσβαση θα έχουν μαθητές και γονείς, με ατομικούς κωδικούς. «Οι μαθητές δύνανται να υποβάλουν επώνυμες ή ανώνυμες αναφορές. Οι γονείς και όσοι έχουν την επιμέλεια των μαθητών υποβάλλουν μόνο επώνυμες αναφορές». Στο άρθρο 7 αναφέρεται πως υπεύθυνοι διαχείρισης αυτών των αναφορών θα είναι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ο διευθυντής ή ο προϊστάμενος της σχολικής μονάδας και ένας εκπαιδευτικός. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ο διευθυντής θα συνεπικουρείται από έναν σύμβουλο σχολικής ζωής που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση κρίσεων και την πρόληψη κάθε τύπου αντικοινωνικών συμπεριφορών. «Η επεξεργασία των αναφορών γίνεται με δική τους ευθύνη», όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στο νομοσχέδιο.
Ακόμα, το άρθρο 8 ορίζει τη δημιουργία αρμόδιων οργάνων εξέτασης των αναφορών. «Τετραμελείς ομάδες δράσης, οι οποίες αναπτύσσουν, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και ειδικότερα ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, δράσεις υποστηρικτικές και επιμορφωτικές, ενώ ασκούν εποπτεία σχετικά με τον χειρισμό των υποθέσεων σε επίπεδο σχολικής μονάδας». Κάθε ομάδα δράσης αποτελείται από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, έναν Σύμβουλο Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, έναν ψυχολόγο σχολικής μονάδας και έναν κοινωνικό λειτουργό σχολικής μονάδας.
Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της βίας στα σχολεία δεν αναφέρεται πουθενά στον Σύλλογο διδασκόντων μιας σχολικής μονάδας. Όπως και στην αξιολόγηση, το υπουργείο παρακάμπτει αυτό το συλλογικό όργανο και δίνει ευθύνες σε ολιγοπρόσωπα όργανα. Ακόμα, δεν προβλέπονται προσλήψεις ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ή δημιουργία σταθερών δομών. Η ουσιαστική παρουσία στα σχολεία προϋποθέτει αύξηση του έμψυχου δυναμικού. Οι προτάσεις για επιμορφωτικές εκδηλώσεις και ενημέρωση των καθηγητριών και μαθητών είναι θετικές -αν πραγματοποιηθούν από επιστημονικό προσωπικό που εξειδικεύεται στο θέμα και δεν έχουμε πάλι αντιεπιστημονικά «επιμορφωτικά» σεμινάρια αναπαραγωγής στερεοτύπων και κακοποιητικών αντιλήψεων, όπως έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν σε δράσεις του υπουργείου.
Τα πρόσωπα που καλούνται να διαχειριστούν τις αναφορές, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δεν είναι απαραίτητο πως διαθέτουν και την επιστημονική κατάρτιση διαχείρισης τέτοιων περιστατικών. Η διεύθυνση των σχολικών μονάδων επιβαρύνεται με μία ακόμα εξαιρετικά ευαίσθητη διαδικασία.
Το σχέδιο νόμου δεν διευκρινίζει επαρκώς τους τρόπους και τις ενέργειες αντιμετώπισης των φαινομένων βίας. Προβλέπει κάποια καταγραφή τους, ορίζει αρμοδιότητες και εν συνεχεία μοιάζει να «ελπίζει πως όλα θα πάνε καλά». Δεν εστιάζει στην πρόληψη -πέρα από τις γενικόλογες αναφορές σε επιμορφωτικές δράσεις. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών επισημαίνουν πως το βάρος της διαχείρισης και της πίεσης των αναφορών-καταγγελιών θα το σηκώσουν οι εκπαιδευτικοί.
«Ενώ υπόσχεται πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας, έμφαση δίνεται στην καταστολή», αναφέρει σε ανακοίνωση του το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Τόσο η πλατφόρμα που προτείνεται για να αναφέρονται τα σχετικά περιστατικά, με όλους τους κινδύνους που κρύβει η ανώνυμη καταγγελία, όσο και οι ομάδες δράσης που επιφορτίζονται με την αντιμετώπισή τους, είναι πρακτικές που προσανατολίζονται κυρίως στην καταστολή. Απουσιάζουν εκκωφαντικά οι δράσεις που καλλιεργούν κλίμα αλληλεγγύης, συνεργασίας και αποδοχής στο σχολείο, λείπουν τα παιδαγωγικά μέτρα που καθιστούν το σχολείο ασφαλή και αποδεκτό χώρο και θέτουν στο επίκεντρο της λειτουργίας του τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συνολικά, είναι αισθητή η απουσία μιας συνεκτικής προληπτικής πολιτικής», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Πρέπει να επισημάνουμε τις σοβαρές ελλείψεις της εκπαίδευσης σε έμψυχο δυναμικό, κυρίως ψυχολόγους και κοινωνικούς/ές λειτουργούς, ακόμη και γι’ αυτές τις ελάχιστες προβλεπόμενες δράσεις. Για μια ακόμη φορά οι ευθύνες για την έξαρση της σχολικής βίας επικεντρώνονται στο διδακτικό προσωπικό, που καλείται με ελάχιστη ως ανύπαρκτη εξειδίκευση και επιμόρφωση και χωρίς επαρκή υποστήριξη να αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της υλοποίησης αυτής της πολιτικής», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.