Μια μυστική συμφωνία Αγγλίας-Γερμανίας, με στόχο τη συντριβή του ΕΑΜΤο πρωινό της προπερασμένης Τετάρτης 25 Νοεμβρίου, επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου, τα ΕΛΤΑ και η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) παρουσίασαν το βιβλίο «Η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης 1941-1994 και οι Επτά απόρρητες εκθέσεις των γερμανών στρατηγών προς τον Χίτλερ», στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής. 
Για την ίδια την εκδήλωση, τις μέρες που ακολούθησαν, υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα, με επίκεντρο την παρουσία στο πάνελ τριών 90χρονων (και βάλε…) ζώντων αγωνιστών της Αντίστασης: του Βαρδή Βαρδινογιάννη, του Κώστα Μαραγκουδάκη και του Στέλιου Ζαμάνου. Εγώ θα ήθελα να γράψω λίγα λόγια για το βιβλίο.


Της Μαριάννας Τόλια 

Σε πρώτο επίπεδο, «Η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 και οι Επτά απόρρητες εκθέσεις των γερμανών στρατηγών προς τον Χίτλερ» είναι ένα βιβλίο στρατιωτικής ιστορίας για το ελληνικό αντάρτικο και τις δολιοφθορές της Αντίστασης. Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. 
Το πρώτο μέρος παρουσιάζει τις δυνάμεις, τα πρόσωπα, τις τοποθεσίες, τις μάχες και τις άλλες δράσεις των οργανώσεων της Εθνικής Αντίστασης, από τις μεγαλύτερες (το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ) έως τις μικρότερες (υπήρξαν παρά πολλές…), αλλά και τις συμμαχικές παρουσίες και δράσεις. Συνοψίζει, επίσης, τα στοιχεία για τις ένοπλες ομάδες των συνεργατών των κατακτητών, με αποκορύφωμα τα Τάγματα Ασφαλείας. Το γραπτό κείμενο (επανέκδοση παλαιότερου βιβλίου της ΕΔΙΑ) συμπληρώνεται με ένα CD-ROM με πολύτιμο ψηφιακό υλικό από τα αρχεία της ΕΔΙΑ: σπάνια κινηματογραφικά πλάνα, ύμνους των ανταρτών, φωτογραφίες, χάρτες, οργανογράμματα, στολές, τεχνικά χαρακτηριστικά εξοπλισμού κ.λπ.

Υλικό σε πρώτη δημοσίευση

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει υλικό αποκλειστικά από γερμανικές αρχειακές πηγές, σε πρώτη δημοσίευση στην Ελλάδα. Ο λόγος για επτά εκθέσεις προερχόμενες από τα απόρρητα αρχεία του γερμανικού επιτελείου που συντάχθηκαν από τους εδώ γερμανούς στρατηγούς, από τον Φεβρουάριο ως τα τέλη Αυγούστου του 1944 (τον Σεπτέμβριο άρχισε η γερμανική αποχώρηση). Οι εκθέσεις αυτές παρείχαν στο χιτλερικό στρατηγείο μια εικόνα για τις κινήσεις του κατοχικού στρατού ενάντια στο ελληνικό αντάρτικο και την κατάσταση των ελλήνων παρτιζάνων.
Το δεύτερο μέρος κλείνει με μια αποκαλυπτική μαρτυρία του καταδικασθέντος στη δίκη της Νυρεμβέργης υπουργού Πολεμικής Βιομηχανίας του Χίτλερ, Άλμπερ Σπέερ, από συνέντευξη που έδωσε το 1976 στον έλληνα δημοσιογράφο Βάσο Μαθιόπουλο. Η μαρτυρία Σπέερ αφορά την επίτευξη μυστικής συμφωνίας (gentlemen’ agreement) μεταξύ Γερμανίας και Αγγλίας για την Ελλάδα, το φθινόπωρο του 1944, λίγες μέρες πριν την έναρξη της γερμανικής αποχώρησης από τη χώρα μας η οποία, λόγω της μοναδικότητάς της στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, είχε εκπλήξει, σημειώνει ο Σπέερ, όσους – πολύ λίγους – χιτλερικούς επιτελείς την πληροφορήθηκαν. Με αυτή τη συμφωνία, οι άγγλοι δεσμεύτηκαν να μην παρενοχλήσουν στρατιωτικά τη γερμανική εκκένωση (όπως και πράγματι έγινε), ώστε να παραλάβουν οι ίδιοι την Ελλάδα αμαχητί και να την περάσουν στο δυτικό στρατόπεδο. Αν και η ύπαρξη της συμφωνίας δεν έχει επιβεβαιωθεί από τα βρετανικά αρχεία, αναφέρεται πάντως για δεύτερη φορά από υψηλόβαθμο χιτλερικό επιτελικό (έχει αναφερθεί και παλαιότερα, σε βιβλίο του Φον Όβεν, από το υπουργείο Προπαγάνδας). 

Ιστορικό ντοκουμέντο

«Η Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 και οι Επτά απόρρητες εκθέσεις των γερμανών στρατηγών προς τον Χίτλερ», των ΕΛΤΑ και της ΕΔΙΑ, τόσο εξαιτίας της μαρτυρίας Σπέερ περί αγγλογερμανικής συμφωνίας για την αμαχητί παράδοση της Ελλάδας στους Άγγλους, όσο και εξαιτίας ενός πολιτικού μοτίβου που αποκαλύπτεται ανάγλυφα μέσα από τις στρατιωτικές αναφορές (ιδίως των γερμανικών πηγών), προτείνεται όχι μόνο ή όχι κυρίως ως στρατιωτική ιστορία, αλλά ως ιστορικό ντοκουμέντο. Το πολιτικό μοτίβο έχει, προφανώς, να κάνει με την αναγωγή του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ σε υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο, από όλους τους βασικούς πρωταγωνιστές των γεγονότων, από πολύ νωρίς, από την αρχή σχεδόν της Αντίστασης (στο όνομα του κομμουνιστογενούς χαρακτήρα του). 
Είναι ευνόητο, βέβαια, ότι με άλλο τρόπο ενεργούν οι Άγγλοι και τα πολιτικά κόμματα του Καΐρου, όσο ο πόλεμος με τους Γερμανούς δεν έχει κριθεί (σπρώχνουν τον Ζέρβα στο βουνό, φτάνουν να τον απειλήσουν με προδοσία στους Γερμανούς όταν εκείνος διστάζει να βγει, και τον στηρίζουν αφειδώς με χρήματα και εξοπλισμό, προκειμένου να σχηματισθεί ένας αντίπαλος στον ΕΛΑΣ «εθνικιστικός» στρατιωτικός πόλος), και με άλλον ενεργούν οι Γερμανοί και οι έλληνες «εθνικιστές» συνεργάτες τους (επιδιώκοντας τη φυσική εξόντωση της ένοπλης αντίστασης, των «φιλοκομμουνιστικών» δυνάμεων αλλά και με συμμαχία με τον ΕΔΕΣ της Αθήνας). Τουλάχιστον ως τον Οκτώβριο του 1944 και την απελευθέρωση της Αθήνας… 
Μετά, από τον Νοέμβριο του ’44 κιόλας, οι Άγγλοι που καταλαμβάνουν την Αθήνα, αρχίζουν να απελευθερώνουν ταγματασφαλίτες κι ο αγγλικός στρατός, χωρίς καμιά απώλεια από μάχη με τους Γερμανούς στην Ελλάδα, συμπολεμά με τους πρώην συνεργάτες των Γερμανών τον Δεκέμβρη ενάντια στον ΕΛΑΣ της πρωτεύουσας…
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet