Μόνο ως πρόκληση εξέλαβαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) που εκδόθηκαν στις 8 Φεβρουαρίου του 2023 και καθορίζουν τις αποδοχές του διοικητικού συμβουλίου και των ανώτατων στελεχών της ΕΡΤ. Το γιατί, είναι εύγλωττο στις οργισμένες ανακοινώσεις όλων των συλλογικών οργάνων που εκπροσωπούν εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Πρώτος, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρείας Γιάννης Δάρρας, αναρωτήθηκε: «Λεφτά υπάρχουν, τσίπα υπάρχει; Την ώρα που ο εργαζόμενος παίρνει, ως βοήθημα, προπληρωμένες κάρτες για αγορά τροφίμων, τα διορισμένα μέλη της διοίκησης της ΕΡΤ και οι εκλεκτοί τους ανταμείβονται με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς τους.»

Ακολούθησε καταιγισμός από την ΕΣΗΕΑ, τους εκπροσώπους των Δημοσιογράφων στο Μικτό Συμβούλιο της Ένωσης, από την ΠΟΣΠΕΡΤ και όλα τα πρωτοβάθμια Σωματεία της ΕΡΤ.

 

Αυξήσεις έως και 81%

 

Χαρακτηριστική της αδικίας και της προσβολής που εισέπραξαν οι εργαζόμενοι είναι η αποτίμηση που κάνει το Σωματείο των διοικητικών υπαλλήλων:

«Πρόεδρος: 5.100€ Χ 12 = 61.200€ ετησίως (αύξηση 79%)

Διευθύνων σύμβουλος: 6.650€ Χ 12 = 79.800€ ετησίως (αύξηση 55%)

Γενικοί διευθυντές: 4.300€ Χ12 = 54.600€ ετησίως  (αύξηση 30% - 40%)

Αναπληρωτές γενικοί διευθυντές: 3.800€ Χ 12 = 45.600€ ετησίως

Διευθυντές: 3.300€ Χ 12 = 39.600€ ετησίως

Υποδιευθυντές: 2.600€ Χ 12 = 31.200€ ετησίως

Μέλη Δ.Σ.: 2.000€ Χ 12 = 24.000€ ετησίως (αύξηση 81%)

Εκπρόσωποι εργαζομένων: 900€ Χ 12 = + 10.800€ ετησίως

Και εμείς συνάδελφοι;

Κυλιόμενη βάρδια: 5€ Χ ~220 ημ. = 1.100€ + 300€ = +1.400€ ετησίως

Σταθερή βάρδια: 4€ Χ ~ 220ημ. =880€ + 300€ = + 1.180€ ετησίως».

Η πρόκληση, όπως τονίζουν και οι εργαζόμενοι, δεν είναι αν θα αυξηθούν οι αμοιβές όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης, αλλά το ότι δεν υπάρχει ούτε η στοιχειώδης δικαιοσύνη και αναλογικότητα.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα διορισμένα μέλη της διοίκησης πρέπει να πάρουν αυξήσεις που αγγίζουν το 80%, αλλά οι εργαζόμενοι μηδέν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γιάννης Οικονόμου αρνήθηκαν ακόμα και να συζητήσουν την πρόταση της ΕΣΗΕΑ η οποία ζητούσε αύξηση 10%, ως στοιχειώδη κάλυψη του πληθωρισμού. Αντ’ αυτού έδωσαν προπληρωμένες κάρτες για αγορά τροφίμων. Ζεστό χρήμα στα διορισμένα στελέχη, τροφεία στους εργαζόμενους.

Η δικαιολογία είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν μισθολογικές αυξήσεις στους εργαζόμενους γιατί αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου. Όταν όμως έπρεπε να αμειφθούν τα διορισμένα μέλη της διοίκησης, τότε βρέθηκε η λύση να ξεπεραστεί ο σκόπελος με την υπογραφή ΚΥΑ.

 

Στους διαδρόμους της ΕΡΤ

 

Πάγιο αίτημα των εργαζομένων της ΕΡΤ είναι η κατάργηση του ενιαίου μισθολογίου και η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με θεσμικούς και οικονομικούς όρους. Οι ΚΥΑ όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά το διογκώνουν αφού διευρύνουν τις ανισότητες.

Ανισότητες που προστίθενται σε αυτές που έχει δημιουργήσει η διοίκηση Ζούλα με τις αθρόες προσλήψεις, τις μικτές και τις εξωτερικές παραγωγές. Στους διαδρόμους της ΕΡΤ κυκλοφορούν καθημερινά νέα πρόσωπα, ο αριθμός των οποίων κρατείται ως εφτασφράγιστο μυστικό, μιας και δεν τον αποκαλύπτουν παρά τα ερωτήματα της ΕΣΗΕΑ, των πρωτοβάθμιων σωματείων και των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων. Μόνο ο Ζούλας γνωρίζει πόσοι είναι και πόσα χρήματα παίρνουν.

Στην πραγματικότητα αυτό που έχει καταφέρει ο πρόεδρος και εδώ και πολύ καιρό ασκών χρέη διευθύνοντος συμβούλου, είναι να δημιουργήσει δυο ΕΡΤ. Μια με τακτικό προσωπικό το οποίο είναι απαξιωμένο και αμείβεται με το ενιαίο μισθολόγιο και μια άλλη με προσληφθέντες οι οποίοι αναλαμβάνουν επιτελικές θέσεις, καταλαμβάνουν τον ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό αέρα και αμείβονται με μισθούς της αγοράς.

Πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα της ΕΡΤ με το ομολογουμένως πλούσιο πρόγραμμα, αποτέλεσμα της πλούσιας κληρονομιάς των 80 επιπλέον εκατομμυρίων το χρόνο που έχει να διαχειριστεί η διοίκηση Ζούλα και δεν είχαν οι προηγούμενες διοικήσεις, υπάρχει ένα καζάνι που βράζει.

 

Δεσμεύσεις έως το 2024

 

Πλούσιο είναι επίσης και το παρασκήνιο αυτής της ιστορίας με τις αμοιβές των στελεχών. Με το που ανέλαβαν Γαμπρίτσος-Ζούλας τη διοίκηση της ΕΡΤ, αμέσως μετά την εκλογή της ΝΔ, ξεκίνησαν μεθοδικά τις προσπάθειες για παράκαμψη του ενιαίου μισθολογίου και γενναίες αυξήσεις στη διοικητική πυραμίδα της ΕΡΤ και τα διορισμένα μέλη του ΔΣ.

Ο νόμος Λιβάνιου το 2021 άνοιξε το δρόμο και τον Απρίλιο του 2022 η διοίκηση της ΕΡΤ υπέβαλε στην κυβέρνηση σχέδιο ΚΥΑ με αυξήσεις ακόμα μεγαλύτερες από αυτές που μόλις δημοσιεύθηκαν. Είναι ενδεικτικό ότι το συνολικό κόστος της αρχικής πρότασης προσέγγιζε το 1,5 εκατομμύριο. Η καθυστέρηση στην υιοθέτηση αυτής της πρότασης ήταν μάλιστα ένας από τους λόγους που ο Γιώργος Γαμπρίτσος παραιτήθηκε το Μάιο του 2022.

Στην καθυστέρηση συνετέλεσε το γεγονός ότι η ΕΣΗΕΑ μόλις είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Τύπου για την υπογραφή ΣΣΕ στα δημόσια ΜΜΕ. Η κυβέρνηση δεν θέλησε να αναλάβει τότε το πολιτικό κόστος να δώσει αυξήσεις στα στελέχη την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών είχε αρνηθεί να δώσει μισθολογικές αυξήσεις στους δημοσιογράφους αλλά και στο υπόλοιπο προσωπικό που ζητούσε επίσης ΣΣΕ. Οι εργαζόμενοι πήραν τελικά μη μισθολογικές παροχές, ως τροφεία.

Παραμονές των εκλογών λοιπόν και ενώ ο Ζούλας δεν κρύβει ότι μέσα στο 2023 θα αποχωρήσει από την ΕΡΤ - πιθανότατα για να διεκδικήσει μια θέση στην ευρωβουλή – πιέζει και πετυχαίνει ότι δεν κατορθώθηκε για δυο χρόνια. Καθαρίζει άραγε το τοπίο για τους επόμενους, με αντάλλαγμα πιθανώς μια εκλόγιμη θέση στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να κατέβει με λίστα στις ευρωεκλογές;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, η σημερινή διοίκηση έχει δεσμεύσει την επόμενη με παραγωγές εκατομμυρίων μέχρι το 2024, με εκατοντάδες προσλήψεις συμβασιούχων και τώρα με υψηλές αμοιβές στελεχών από την αγορά των οποίων οι αποζημιώσεις, σε πιθανή απομάκρυνση, θα στοιχήσουν αδρά. Ό,τι και να προκύψει από την κάλπη, το σύστημα Ζούλα θα εξακολουθεί κυριαρχεί για καιρό στην ΕΡΤ.

 

Δήμος Ραδιόπουλος Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet