Ένας χρόνος πέρασε από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν βάσιμες ενδείξεις για τη λήξη του. Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η αιματοχυσία. Οι μάχες είναι πολύ σφοδρές, ιδιαίτερα γύρω από τον στρατηγικής σημασίας κόμβο του Μπάχμουτ, που θεωρείται ότι όποια πλευρά επικρατήσει στην περιοχή, θα ελέγξει στη συνέχεια τις εξελίξεις. Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της έχουν περικυκλώσει την περιοχή από τον Νότο και τον Βορρά τις τελευταίες ημέρες. Ο ρωσικός ιδιωτικός μισθοφορικός στρατός «Βάγκνερ» αναφέρει ότι πλέον ελέγχει και τη βορειοδυτική πλευρά στην περιοχή Μπερχόβκα και την περιοχή Γιάγκοντνογε, η οποία ευρίσκεται δυτικά. Η ουκρανική πλευρά δεν επιβεβαιώνει, ούτε αμφισβητεί τις παραπάνω ρωσικές πληροφορίες και δηλώνεται ότι αν και η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και δύσκολη, υπάρχει αντίσταση από τα ουκρανικά ένοπλα τμήματα, που προς το παρόν διατηρούν τις θέσεις τους.

Η στρατηγική των δύο αντιμαχομένων πλευρών δεν είναι ιδιαίτερα σαφής για το επόμενο διάστημα. Πολλές φορές οι πληροφορίες που δίνουν τα δύο επιτελεία, είναι άκρως παραπλανητικές, για ευνόητους λόγους. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του γραφείου του ουκρανού προέδρου Μιχαήλ Ποντολιάκ, η Ρωσία σκοπεύει να συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις από την ανατολική πλευρά της γραμμής του πυρός, να «παγώσει» τον πόλεμο για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα και να περιχαρακώσει τη συνοριακή γραμμή δυτικά από τις περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας που ελέγχει. Στις ίδιες δηλώσεις αναφέρεται ότι η Ουκρανία έχει στόχο να πραγματοποιήσει τακτικές νίκες, να σπάσει όπου μπορεί τις ρωσικές αμυντικές γραμμές και να πάρει πίσω κάποια από τα κατεχόμενα εδάφη, γι’ αυτό η Ουκρανία ζητάει επιμόνως βαριά οπλικά συστήματα από τη Δύση. Στη Δύση πλέον, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, συζητείται η αποστολή μεγάλων ποσοτήτων βαρέων όπλων και άλλων σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Δεν έχει λυθεί ακόμη το θέμα της αποστολής πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς. Γι’ αυτό το θέμα υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, από χώρες που δεν επιθυμούν τη μετατροπή του πολέμου στην Ουκρανία σε παγκόσμιο πόλεμο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην ομιλία του στη Ρωσική Ομοσπονδιακή Συνέλευση, την προηγούμενη Τρίτη, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η προμήθεια από τη Δύση πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς θα εξαναγκάσουν τη Ρωσία να επιτεθεί δυτικότερα στην Ουκρανία, για να μεγαλώσει τις αποστάσεις από τα σύνορά της. Επίσης ανέφερε ότι τον πόλεμο τον προκάλεσε η Δύση, προκειμένου να περιορίσει τη Ρωσία, και προς αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιεί όποιους μπορεί, από τρομοκράτες μέχρι τα ουκρανικά νεοναζιστικά τάγματα που χρησιμοποιούν τα διακριτικά της ναζιστικής Εντελβάις της Βέρμαχτ, που στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου βασάνιζαν και δολοφονούσαν εβραίους, γιουγκοσλάβους και έλληνες αντάρτες.

Η Μόσχα δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη να μείνει στα σημερινά όρια της γραμμής του πυρός και να μην προχωρήσει σε νέα επέλαση προς τα δυτικά, αρκεί η Δύση να σταματήσει να υποθάλπει την πολεμική αντιπαράθεση και να πειστεί η Ουκρανία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Κίνα, το τελευταίο διάστημα, αναπτύσσει έντονη διπλωματική δραστηριότητα, γύρω από το Ουκρανικό. Από το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοινώθηκε ότι εξετάζονται οι θέσεις που εστάλησαν από την Κίνα για ένα πλάνο ειρηνικής διευθέτησης του Ουκρανικού. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ήδη συναντήθηκε στο Μόναχο με τον κινέζο ομόλογό του Βαν Ι. Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας στη συνέχεια πήγε στη Μόσχα και είχε συναντήσεις γι’ αυτό το θέμα με τον γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ , τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και τον Βλντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, επίκειται επίσκεψη στη Μόσχα του κινέζου προέδρου Σι Ζινπίν γι’ αυτό. Η Κίνα θεωρεί ότι η Ρωσία αποτελεί τον κύριο σύμμαχό της στον ανταγωνισμό με τη Δύση και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ. Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, αν λάβει ευρύτερες διαστάσεις, μπορεί να οδηγήσει σε νέα ξέφρενη κούρσα των εξοπλισμών, που θα επιδεινώσει οικονομικά τη Ρωσία και εμμέσως και την Κίνα.

Δεν είναι τυχαίο που συνέπεσαν η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο με την επίσκεψη του κινέζου υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα. Ο αμερικανός πρόεδρος από τη Βαρσοβία απευθύνθηκε στους Ρώσους, υποστηρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ και η Δύση δεν είναι εχθροί τους. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε τη λέξη «μη φίλοι», που είναι χειρότεροι από τους εχθρούς. Εν τω μεταξύ η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία START για τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet