Η ανακοίνωση του 75%, περίπου, των υποψηφίων την προηγούμενη Κυριακή από την Πολιτική Γραμματεία σήμαινε, ταυτόχρονα, την έναρξη, και επισήμως, της εκλογικής μάχης και από τις οργανώσεις του κόμματος σ’ ολόκληρη τη χώρα. Οι Νομαρχιακές Επιτροπές και τα συντονιστικά των Οργανώσεων Μελών συνεδριάζουν και ήδη άρχισε η διαδικασία συγκρότησης Εκλογικών Επιτροπών, οι πρώτοι προγραμματισμοί εμφανίσεων και περιοδειών των υποψηφίων και η κινητοποίηση όλων των μελών και φίλων κατά περιοχή. Η σκόπιμη ασάφεια, από την πλευρά του Μαξίμου, για τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, που μπορεί να σημαίνει και πολύ κοντινή ημερομηνία, επιβάλλει την άμεση και καθολική κινητοποίηση. Εκτός από τον αιφνιδιασμό,  πρόθεση της κυβέρνησης είναι και η πολύ μικρή προεκλογική περίοδος που στη ΝΔ εκτιμούν ότι αυτό στερεί τον ΣΥΡΙΖΑ από το να ξεδιπλώσει τις προγραμματικές του θέσεις με ευχέρεια, δηλαδή να εκμεταλλευθεί πλήρως την περίοδο που τον ευνοεί.

 

Προγραμματικές θέσεις

 

Εν τω μεταξύ, ίσως και αυτή την εβδομάδα, αρχίσει η πιο συστηματική παρουσίαση προγραμματικών θέσεων για πολύ καυτά ζητήματα όπως, για παράδειγμα, η προστασία της πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Ύστερα από το “εμπνευσμένο” από την κυβέρνηση χτύπημα του Αρείου Πάγου η παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή και η νομοθετική παρέμβαση για τον εξωδικαστικό επιβάλλεται, δεν είναι απλώς ευκαιρία, η σαφής διατύπωση των προβλέψεων του πρώτου νομοθετήματος μιας Προοδευτικής Κυβέρνησης. Θα ακολουθήσουν και άλλες προγραμματικές παρεμβάσεις για τομείς όπως της ακρίβειας, των συνταξιούχων και βέβαια των νέων και της αποχής που είναι ένα οξύ κεντρικό ζήτημα και απασχολεί σοβαρά την Κουμουνδούρου. Εδώ εντάσσεται και το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο όπου με την ευκαιρία της πρόσκλησης σε εκδήλωση προς τιμή του Βάσου Λυσσαρίδη, προέδρου της ΕΔΕΚ, θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου και τον νέο Πρόεδρο κ. Χριστοδουλίδη και θα έχει την ευκαιρία να διατυπώσει τις πάγιες θέσεις του κόμματος για λύση του Κυπριακού και την άμεση ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών.

Οι άμεσες αυτές προτεραιότητες ορίσθηκαν στο μέσο της εβδομάδας από κοινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού. Ωστόσο, επίκειται μια δεύτερη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για να συμπληρώσει τις θέσεις υποψηφίων στα ψηφοδέλτια ενώ σχεδιάζεται –καταρχάς για 4 και 5 Μαρτίου– συνεδρίαση και της Κεντρικής Επιτροπής όπου εκεί αναμένεται να εγκριθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και, αφού συζητηθεί να εγκριθεί, το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος.

 

Πρώτες αξιολογήσεις

 

Η ανακοίνωση των υποψηφίων έδωσε την ύλη και για τις πρώτες αξιολογήσεις – συζητήσεις, των στοχεύσεων που υποδηλώνουν. Πρώτες όμως, διότι το 25% που απομένει και πολύ περισσότερο το “άγνωστο” ακόμη ψηφοδέλτιο Επικρατείας μπορεί να αλλάξουν εντελώς την εικόνα του 75%. Η επιβεβαίωση της καταστατικής δέσμευσης για την ποσόστωση του 50% - 50% είναι, ασφαλώς, το πρώτο και εμβληματικό καλό χαρακτηριστικό τους. Να σημειωθεί, επίσης, ο σχετικά ικανός αριθμός νέων στελεχών από τον χώρο της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ή γενικά νέων ανθρώπων που μπορούν, μάλιστα, να εκπροσωπήσουν κάτι συγκεκριμένο όπως δικαιώματα, εργασιακή επισφάλεια, κινήματα, μετανάστες, brain drain κ.τ.λ. Όπως και εργαζομένων από τους μαχόμενους κλάδους που είτε συναντούν την ταξική εχθρότητα της κυβέρνησης (καθαρίστριες) είτε την άμετρη βαναυσότητά της (καλλιτέχνες). Να σημειωθεί, επίσης, και η συμμετοχή διανοουμένων που έχουν μια συμβολή στην επιστήμη και τους χώρους τους. Πρόκειται για θετικά χαρακτηριστικά των ψηφοδελτίων, που μπορεί να μην έχουν την επάρκεια που απαιτούνταν – κάτι που υποδηλώνει και την υστέρηση του κόμματος όσον αφορά τη συστηματική οργάνωση και δράση του στους διάφορους κοινωνικούς χώρους – ωστόσο δίνει ένα πλεονέκτημα στον ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να προβάλλει, αλλά και να προνοήσει κάποιες/οι να φτάσουν και στη Βουλή.

Μπορεί, βέβαια, να εντοπίσει κάποιος και προβλήματα στη σύνθεση ή τη διαδικασία επιλογής. Στη διαδικασία δεν είχαν πάντοτε τον πρώτο λόγο, στην προτεινόμενη λίστα προς τελική επιλογή, οι Νομαρχιακές Επιτροπές ενώ δεν συνεδρίασε για να εγκρίνει τη σύνθεση και η Κεντρική Επιτροπή κάτι που ζητήθηκε επίμονα όχι μόνο από τα στελέχη της “Ομπρέλας” στην Π.Γ., αλλά τελικά δεν έγινε δεκτό. Οι συνθέσεις, ύστερα, δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι χαρακτηρίζονται από θαρραλέα ανάδειξη ριζοσπαστικών υποψηφίων ή υποψηφίων που έχουν αναδειχθεί σε χώρους για την κοινωνική τους –όχι κομματική– δράση. Ή επιλέχθηκαν επειδή έχουν το “πλεονέκτημα” του “πρώην”.  Να επισημανθεί, επίσης, ότι δεν είναι και ό,τι καλύτερο να είναι κάποια/ος υποψήφια/ος σε μέρος όπου από χρόνια δεν κατοικεί ή δεν συνδέεται μ’ αυτό. Ή ακόμη πιο προβληματικό ήταν όταν, κάποιες/οι μπήκαν στη λίστα γιατί κάποιες/οι το ... ήθελαν.

Σ’ αυτό το τελευταίο, ως απόπειρα επιβολής υποψηφίου, εντάσσεται και το συμβάν με το ψηφοδέλτιο των Χανίων. Η απαίτηση να συμπεριληφθεί συγκεκριμένος υποψήφιος εκλήφθηκε ως απόπειρα εκβιασμού για συγκεκριμένες αποφάσεις. Δυστυχώς, η έως τώρα “αμέλεια” της ηγεσίας του κόμματος να θέσει τα όρια σε παρεμβάσεις που αλλοίωναν συλλογική επεξεργασμένη πολιτική, ώθησαν κάποιους να πιστεύουν ότι μπορούν να επιβάλλουν αποφάσεις. Ήταν πολύ σωστό που με ανακοίνωση του Κόμματος δεν έγινε αποδεκτή μια τέτοια απόπειρα.

 

Σύνθετο το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος να δρα σε ένα εξαιρετικά σύνθετο και μεταβαλλόμενο τοπίο από τώρα έως τις εκλογές. Δυο, και εντελώς διαφορετικά, είναι τα μέτωπα που πρέπει να αντιμετωπίσει. Το ένα είναι ασφαλώς η κυβέρνηση και η πολιτική της. Στο εναπομείναν διάστημα η κυβέρνηση κινείται με δυο στόχους: Ο ένας, είναι με νομοθετικές παρεμβάσεις να εμβαθύνει και ολοκληρώσει τη νεοφιλελεύθερη επαγγελία της την ίδια στιγμή που παίρνει μέτρα που τα παρουσιάζει σαν ανακούφιση της πιεζόμενης κοινωνίας λόγω, βεβαίως, των έξωθεν όπως λέει προβλημάτων που μας ταλαιπωρούν όπως ακρίβεια, πανδημία κτλ, κτλ. Ο άλλος, είναι να κάνει απολογισμούς κατά τομείς, μπροστά σε επιλεγμένο κοινό, ακόμη και σε τομείς όπου καταφανώς ακολούθησε εγκληματική πολιτική όπως πχ στην υγεία! Οι επικοινωνιολόγοι της συμβουλεύουν στον Κ. Μητσοτάκη αυτοκριτική, ήπιους τόνους, διεκτραγώδηση των έξωθεν αιτιών κάθε κακού, αποφασιστικότητα αντιμετώπισής τους παρ’ όλα αυτά και άφθονο αντι-ΣΥΡΙΖΑ λόγο συχνά μέχρι γελοιότητας.

Σωστή προπαγανδιστική γραμμή, αλλά τελευταία σκοντάφτει σε κοινωνικές αντιδράσεις και – το πιο ελπιδοφόρο – κινήματα. Δεν είναι μόνο το εμβληματικό και εμψυχωτικό για όλες/ους μας κίνημα των καλλιτεχνών, με την αστείρευτη φαντασία του, αλλά υπάρχουν και άλλες αντιδράσεις. Οι εκπαιδευτικοί με την απεργία και τη μεγάλη τους συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, στην υγεία. Όλο και περισσότερο ο πρωθυπουργός θα μπαίνει από την “πίσω πόρτα”, όλο και πιο συχνά θα δέρνουν τα ΜΑΤ και θα ρίχνουν καπνογόνα, βαδίζοντας προς τις κάλπες. Είναι ένα νέο δεδομένο.

Σε δυο στόχους πρέπει να κινηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ένας, είναι να συγκροτήσει και παρουσιάσει με επιμονή και φαντασία τον προγραμματικό του λόγο, που είναι το μεγάλο του ατού. Ο άλλος, είναι να επιμείνει, με υπομονή και αξιόπιστες προσπάθειες και προτάσεις, να κερδίζει έδαφος στην κοινωνία ο στόχος της προοδευτικής κυβέρνησης. Είναι, ασφαλώς, επιβαρυμένο το περιβάλλον, αλλά οι σχετικές προτάσεις δεν απευθύνονται μόνο στις ηγεσίες. Οι ηγεσίες είναι ο ένας μόνο αποδέκτης και οι πολίτες της επιρροής τους ο άλλος. Οι πολιτικές και τακτικές των ηγεσιών που επιδιώκουν πολιτικά οφέλη, είναι απολύτως εύλογες. Όταν, όμως, εχθρεύονται διαστρεβλώνοντας αυτή την προοπτική (ΚΚΕ), τη φοβούνται (ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ) ή την εγκαταλείπουν θεωρώντας ότι έτσι θα μπουν στη Βουλή (ΜΈΡΑ 25), τότε είναι και οι πολίτες που θα κρίνουν.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet