Επιβεβαιώθηκαν πλήρως τα ρεπορτάζ της «Εποχής» για τη συνεργασία του ΜέΡΑ25 με τη ΛΑΕ–Ανυπότακτη Αριστερά και ανένταχτους και την κοινή κάθοδό τους στις εκλογές. Στη διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 συμφωνήθηκε ο τίτλος του σχήματος ως «ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη ρήξη», με παρόντες όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αγωνιστικής συστράτευσης: Δημήτρη Στρατούλη και Μαριάννα Τσίχλη, γραμματείς της ΛΑΕ – Ανυπότακτης Αριστεράς και τους ανένταχτους Νίκο Θεοχαράκη, Άντζελα Δημητρακάκη, Δημήτρη ΖερβουδάκηΜάριο Διονέλλη, Σεραφείμ Σεφεριάδη, Αλεξάνδρα Κορωναίου, Στάθη Κουβελάκη, Δημήτρη Κατσορίδα, Γιώργο Κολλιά, Παναγιώτη Μπρόφα, Σάντι Αγιούμπι, Μάριο Κρητικό, Χρήστο Λάσκο, Αλέξανδρο Μπίστη και Πέτρο Παριανό, οι οποίοι απηύθυναν και χαιρετισμό. Ήδη έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα και οι Ηρώ Διώτη, Δημήτρης Μπαμπαλής και Σωτήρης Λαϊνάς από τη Λάρισα, ο Βασίλης Στύλος και ο Μάριος Κρητικός.

 

Πλαίσιο και περιεχόμενο της Συμφωνίας Ρήξης

 

Η Λίτσα Αλεξάκη και ο Κώστας Ντάσκας, συντονιστές της ΚΕ του ΜέΡΑ25, δήλωσαν στην «Εποχή»: «Εννέα μήνες πριν, όπως επιτάσσει η απλή αναλογική, απευθύναμε δημόσιο κάλεσμά σε όλες τις αγωνιστικές και προοδευτικές δυνάμεις για προεκλογικό προγραμματικό διάλογο. Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να απέχει από αυτόν, προτιμώντας τη συνδιαλλαγή με το ΠΑΣΟΚ, ήταν καθήκον μας να προχωρήσουμε στη δημιουργία της αναγκαίας συμμαχίας για τη ρήξη, με τις δυνάμεις και τους ανένταχτους που ανταποκρίθηκαν. Ήταν χαρά μας το ότι σε προγραμματικό επίπεδο, τα σημεία σύγκλισης με οργανώσεις όπως η ΛΑΕ και με ανένταχτους αγωνιστές/στριες, όπως η Ηρώ Διώτη, είναι περισσότερα κι από τα 7+1 σημεία που αρχικά καταθέσαμε. Η σημαία της ρήξης, όπως ανέφερε ο Στάθης Κουβελάκης στον χαιρετισμό του, ενώνει ανθρώπους από διαφορετικές αφετηρίες, όπως τον μαρξιστικό φεμινισμό, την ελευθεριακή Αριστερά, τον ανεξάρτητο συνδικαλισμό».

 

Από την πλευρά της Λαϊκής Ενότητας - Ανυπότακτη Αριστερά, αναφέρεται ότι μετά τη θετική ανταπόκριση του ΜέΡΑ25, θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις στο Πολιτικό της Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για προειλημμένη απόφαση, καθώς εντάσσεται στη στρατηγική της ομόφωνης απόφασης της Συνδιάσκεψής της, η ΛΑΕ – Ανυπότακτη Αριστερά να «απευθύνει πρόταση για μια πλατιά εκλογική συνεργασία αριστερών δυνάμεων, με πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική αυτοτέλεια, προγραμματική συμφωνία που θα απαντά στα άμεσα προβλήματα της πλειοψηφίας της κοινωνίας, συνδέοντάς τα με ευρύτερες ρήξεις, που θα αποτελεί μαχητικό πόλο αντιπολίτευσης απέναντι στις αντικοινωνικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές, από όποια κυβέρνηση και αν εφαρμοστούν μετά τις εκλογές». Προπομπός αυτής της εξέλιξης είναι και η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Αριστερού Ρεύματος (βασικής συνιστώσας της ΛΑΕ – ΑΑ), την περασμένη Κυριακή, με την οποία εγκρίθηκε η εκλογική συνεργασία με το ΜέΡΑ 25 και άλλες αριστερές δυνάμεις και ανένταχτους που συμφωνούν, με ευρεία πλειοψηφία (33 ναι και 4 κατά).

 

Οι συντονιστές της ΚΕ του ΜέΡΑ25 και οι συν-γραμματείς της ΛΑΕ–ΑΑ, έχουν αναλάβει την επεξεργασία και τη συγγραφή των τελικών διατυπώσεων της συμφωνίας. Εκτός από το πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο, που ο κορμός τους έχει ήδη αποφασιστεί, θα επιδιωχτούν, στην περίπτωση εκλογικής επιτυχίας: αφενός η επιλογή και η κατανομή των κοινών υποψηφίων κατά εκλογική περιφέρεια και, αφετέρου, η κατοχύρωση της οργανωτικής, ιδεολογικής και πολιτικής αυτοτέλειας των επιμέρους πολιτικών δυνάμεων και ανέντακτων, που θα συμμετέχουν σε αυτή (θέση της ΛΑΕ–ΑΑ) υπό την ομπρέλα μίας και ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας (θέση του ΜέΡΑΣ5, για να αποφευχθεί το μοντέλο Μελανσόν).

 

 

Ναι σε αριστερή αντιπολίτευση, όχι σε προοδευτική κυβέρνηση

 

Σημειώνεται ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, τόσο στην ΚΕ όσο και σε συνεντεύξεις του, απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ σε προοδευτική κυβέρνηση, κατηγορώντας την Κουμουνδούρου ότι δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του ΜέΡΑ25 για διάλογο εδώ και πολλούς μήνες. Μάλιστα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, επιχειρώντας να προλάβει την κριτική που ήδη εκδηλώνεται από αριστερούς ψηφοφόρους, δηλώνει ότι η είσοδος στη Βουλή του ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη ρήξη, θα αποτρέψει νίκη της «Μητσοτάκης ΑΕ», καθώς η ΝΔ θα μπορούσε να ευνοηθεί από τυχόν μεγάλο ποσοστό των κομμάτων που δεν θα «πιάσουν» το 3%.

 

Παράλληλα, από την πλευρά της ΛΑΕ – ΑΑ διακηρύσσεται ότι σε περίπτωση θετικού εκλογικού αποτελέσματος, οι βουλευτές του σχήματος, δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, στήριξης ή ανοχής σε μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ή σε όποια παραλλαγή τους. «Αυτό το σχήμα εκλογικής συνεργασίας θα αποτελέσει μετεκλογικά έναν αγωνιστικό αντιπολιτευτικό πόλο απέναντι στις αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές από όποια κυβέρνηση κι αν εφαρμόζονται», λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη της.

 

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι πρόκειται για μια αμυντική στρατηγική που αποβλέπει στην επιβίωση των δύο κομμάτων ταυτόχρονα, με μια έλξη του πολιτικού εκκρεμούς προς τα Αριστερά. Ωστόσο τα σχέδια επί χάρτου δοκιμάζονται, ως γνωστόν, στην ίδια την κάλπη των εκλογών. Εντέλει, η βούληση των ψηφοφόρων είναι που θα καθορίσει τόσο τους συσχετισμούς, όσο και την κατεύθυνση των εξελίξεων, με βάση τα κυρίαρχα διλήμματα που θα τεθούν ενώπιόν τους. Το μόνο βέβαιο, προς το παρόν, είναι ότι κυρίαρχο αίτημα των δημοκρατικών, προοδευτικών, αριστερών πολιτών είναι «να φύγει ο Μητσοτάκης και η ΝΔ», όπως και το γεγονός ότι αποχωρεί από την κοινοβουλευτική δράση ο Κώστας Καραμανλής…

 

Σφήνες και παρεπόμενα της συμμαχίας

  •  

Η βράβευση του Αχιλλέα Μπέου από τη Σοφία Σακοράφα –μη διασταυρωμένες πληροφορίες την τοποθετούν ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΜέΡΑ25– «για την προσφορά του στον αθλητισμό», προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις στους προοδευτικούς πολίτες. Η ίδια δικαιολογήθηκε ότι αυτό συνέβη υπό την ιδιότητά της προέδρου του ΣΕΓΑΣ και όχι της βουλεύτριας ή της αντιπροέδρου της Βουλής. Ωστόσο, μια σκιά έμεινε, ενώ σημειώθηκε και σφοδρή αντιπαράθεση του ΜέΡΑ25 με τον δήμαρχο Βόλου. Ο τελευταίος με τη δήλωσή του επιβεβαίωσε πλήρως τους χαρακτηρισμούς του κόμματος προς αυτόν για «υπόκοσμο»…

Η συμμετοχή του Σεραφείμ Σεφεριάδη –προερχόμενου από το Ξεκίνημα– στη Συμμαχία για τη Ρήξη, αφορά τον ίδιο προσωπικά και όχι την οργάνωση, δηλώνουν τα στελέχη της.

Συνεχίζονται οι διεργασίες στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Μετά την αποχώρηση της ΛΑΕ–ΑΑ και την αυστηρή κριτική προς αυτή για ρεφορμισμό και δεξιά απόκλιση, έχει ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή του συνόλου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δηλαδή και του ΝΑΡ.

Τέλος, ο Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, με αφορμή την υποψηφιότητά του στην Α' Θεσσαλονίκης, δήλωσε στην «Εποχή»: «Με μεγάλη χαρά, θα είμαι υποψήφιος στην περιφέρεια που εκπροσωπούσε μέχρι τώρα ο γραμματέας του κόμματος. Η μάχη που δίνει το ΜέΡΑ25 στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αθήνα, στη χώρα μας, παντού, είναι μια μάχη για να μπορέσει η δική μου η γενιά να μείνει σε αυτό τον τόπο. Για να σταματήσει η ερημοποίηση της περιφέρειας και η εγκατάλειψη της χώρας. Για να πάψει η λεηλασία των εργαζομένων, της χώρας και της φύσης. Για να εμποδίσουμε μαζί την περιστολή των δικαιωμάτων, την περικοπή των εισοδημάτων μας και την ακύρωση των ίδιων των ονείρων μας που συντελείται τουλάχιστον τα τελευταία 13 χρόνια. Όλα μπορούν να είναι αλλιώς και όλα πρέπει να γίνουν αλλιώς, με τη Ρήξη, που μόνο το ΜέΡΑ25 εγγυάται, απέναντι στις πολιτικές των μνημονιακών κομμάτων, την τρόικα και την ολιγαρχία, που αδιαφορούν για το πως τα βγάζει πέρα –κι αν τα βγάζει πέρα– ο κόσμος».

Μαρίνος Μουζακίτης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet