Σκίτσο του Βαγγέλη Χερουβείμ

 

 

 

Περισσότερες από ένα εκατομμύριο αιτήσεις έχουν κατατεθεί για το market pass, ώστε να ωφεληθούν οι δικαιούχοι με 20-40 ευρώ το μήνα (το 10% των εξόδων, το διαφημίζει η κυβέρνηση), για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια. Μπορεί όταν το σκέφτηκε και το ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο να της ακούστηκε ως ένα καλό σχέδιο, όμως μόλις δύο μήνες μετά, όταν έφτασε να υλοποιηθεί είναι μία τρύπα στο νερό.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώθηκε σημαντικά το 2022, ενώ ένα στα δύο νοικοκυριά (51,9%) εκτιμά ότι η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί το 2023, κάτι που είχε να παρατηρηθεί σε έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ από το 2018. Συγκεκριμένα, το 28% των νοικοκυριών δήλωσε ότι το εισόδημά του μειώθηκε, με την εισοδηματική ανισότητα μεταξύ των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά νοικοκυριών έναντι των υψηλότερων να διευρύνεται περαιτέρω.

Επιδείνωση παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με την μηνιαία επάρκεια του εισοδήματος των νοικοκυριών, με ένα στα δύο νοικοκυριά (52,4%) να δηλώνει ότι το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί για 18 μέρες. Πλέον οχτώ στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν ότι δεν καταφέρνουν να αποταμιεύσουν, και 6 στα δέκα δήλωσαν πως χρειάζεται να κάνουν περικοπές για να καλύψουν τα αναγκαία. Ακόμα, το 39,5%  περιόρισε τις δαπάνες του για εξόδους και το 37,9% για ένδυση-υπόδηση. Από την άλλη, καταγράφεται εκτίναξη του ποσοστού των νοικοκυριών που αύξησαν τις δαπάνες τους για κάλυψη βασικών αναγκών. Συγκεκριμένα, το 73,4% αύξησε τις δαπάνες του για λογαριασμούς σπιτιού, το 64,8% για είδη διατροφή, το 60,7% για θέρμανση και το 51% για μετακινήσεις.

Ως καταλληλότερο μέτρο για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της ακρίβειας το 51,1% θεωρεί πως είναι η αύξηση μισθών και συντάξεων και το 28,6% η μείωση φόρων και τελών στα καύσιμα. Παράλληλα, το 47,3% αξιολόγησε ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 23,4% ως μάλλον ανεπαρκή, ενώ μόλις το 17,9% και το 7,9% αξιολόγησαν τα μέτρα ως μάλλον επαρκή και επαρκή αντίστοιχα.

Με τις ανισότητες να βαθαίνουν μέρα με τη μέρα και να λαμβάνουν όπως σημειώνεται «διαστάσεις διαρθρωτικού προβλήματος», με τους ανθρώπους να κόβουν από παντού για να επιβιώσουν, πώς νομίζει η κυβέρνηση ότι με ένα market pass και ένα καλάθι του νοικοκυριού μπορεί να τη βγάλει; Η μήπως περιμένει την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απρίλη να λύσει το πρόβλημα; Πού pass βρε Καραμήτρο!

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet