Την περασμένη Τετάρτη πολλοί συγγενείς, φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι συνοδεύσαμε στη Ριτσώνα και αποχαιρετήσαμε τον αγωνιστή, δάσκαλο, συγγραφέα και διανοούμενο της Αριστεράς, Ναπολέοντα Δουβίτσα, που πέθανε σε ηλικίας 91 χρόνων.
Ο Βασίλης Κωτούλας, συγκρατούμενός του το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1967 στις φυλακές Ιωαννίνων, στον επικήδειό του αναφέρθηκε στη δράση, το έργο και τη ζωή του.
«Ο Ναπολέοντας από μεσοφτωχή οικογενειακή καταγωγή από τα νεανικά του χρόνια, από πιτσιρικάς οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ μέχρι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1950 και στη συνέχεια στη Νεολαία ΕΔΑ και στην ΕΔΑ.
Γεννήθηκε στη Λευκάδα, όπου τέλειωσε δημοτικό και γυμνάσιο. Σπούδασε στην Ακαδημία Ιωαννίνων και έγινε δάσκαλος. Εργάστηκε ως δάσκαλος, ως σχολικός σύμβουλος με ιδιαίτερη απόδοση και πλούσια προσφορά, γιατί αγαπούσε το λειτούργημά του και ήταν ιδιαίτερα αφοσιωμένος σ’ αυτό. Η δικτατορία του 1967 τον εκδίωξε, τον παρέπεμψε στο στρατοδικείο για τα αντιδικτατορικά και δημοκρατικά φρονήματά του. Ένας χαφιές του τότε καθεστώτος της χούντας τον κατήγγειλε ότι έκανε δήθεν αντεθνική προπαγάνδα στα παιδιά! Καταδικάστηκε και φυλακίστηκε. Επανήλθε μετά την πτώση της δικτατορίας.
Από το καλοκαίρι του 1974 εντάχθηκε στο ΚΚΕ εσωτερικού και συμμετείχε στην οργάνωση δασκάλων. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Λευκάδα ήταν η ψυχή της τοπικής εφημερίδας “Δημοκρατική Λευκάδα” που εξέδιδε το ΚΚΕ εσωτερικού. Τα κείμενά του και τα χρονογραφήματα ήταν ιδιαίτερα ρηξικέλευθα, διεισδυτικά και καυστικά.
Η μεγάλη οικογένειά του, τ’ αδέλφια του, η γυναίκα του, τα εγγόνια του και τα παιδιά είναι πολιτικοποιημένα άτομα και δρουν στον χώρο της Αριστεράς, με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για τον πολιτισμό. Ένας από τους μικρότερους αδελφούς του, ο Γιάννης, τη δεκαετία του 1960, στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και της νεολαίας Λαμπράκη, μεταδικτατορικά ήταν υπεύθυνος των εκδόσεων Νεφέλη.
Ο Ν. Δουβίτσας αφήνει για όλους μας μια πλούσια πνευματική παρακαταθήκη με το συγγραφικό του έργο, τα πολιτικά κείμενα, τα δοκίμια, τα μυθιστορήματα και τη σημαντική λαογραφική για την “Καρσάμικη βελονιά”. Η συνολική στάση ζωής και δράσης, το πνευματικό του έργο αποτελούν πλούσια κληρονομιά, γνώση και έμπνευση και για τους σημερινούς αγώνες», τόνισε στο τέλος της ομιλίας του ο Β. Κ.