Στο φύλλο της 18ης Φεβρουαρίου αυτής εδώ της εφημερίδας γράφαμε, μεταξύ άλλων, και τα εξής για τις (επικείμενες, τότε) αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου: «Μπορεί να πάει η Νέα Δημοκρατία στις κάλπες χωρίς να έχει δικαιωθεί η ρητορική περί "διαφθοράς" του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας; Και αν όχι, ποιος θα πιστέψει το επιχείρημα ότι τυχόν επιστροφή σε κυβερνητικό σχήμα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι βασική δύναμη, συνιστά ρίσκο για τη χώρα κτλ, κτλ; Οψόμεθα, όπως και να έχει, για τις δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν σε μη ουδέτερο πολιτικά χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Ήρθε μετά από λίγες ημέρες η απόφαση για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, η οποία ήταν ομόφωνα καταδικαστική για τον Νίκο Παππά (όπως και για τον Χρήστο Καλογρίτσα), για να δικαιώσει κάποιες από τις παραπάνω διαπιστώσεις. Το γεγονός ότι ουσιαστικά αγνοήθηκε και από τους δεκατρείς ανώτατους δικαστές η απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως Όλγας Σμυρλή, που δεν έδωσε το παρών στο δικαστήριο κατά την ανακοίνωση λόγω ασθένειας, αποδεικνύει ότι προφανώς η απόφαση δεν πάρθηκε με αμιγώς νομικά κριτήρια. Έτσι και αλλιώς κατά την ακροαματική διαδικασία η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για τον πρώην υπουργό δεν στοιχειοθετήθηκε σε καμία περίπτωση, όπως ανέφεραν πολύπειροι παρατηρητές της δίκης.
Περισσότερα ως προς το σκεπτικό της απόφασης θα γίνουν γνωστά όταν αυτό κοινοποιηθεί στους διαδίκους, σε περίπου έναν μήνα από τώρα. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει τις ήδη διαμορφωμένες εντυπώσεις. Ο Νίκος Παππάς, ελάχιστη ώρα μετά την απόφαση, έκανε λόγο για πολιτική δίωξη, συλλογιστική που επανέλαβαν και οι δικηγόροι του, τόσο με δήλωσή τους έξω από το δικαστήριο, όσο και σε τηλεοπτικές τους εμφανίσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παράλληλα, είχε η δήλωση που έκανε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στο ΝEWS 24/7 την ημέρα της ανακοίνωσης της απόφασης. Είπε ο έγκριτος νομικός ότι «ο Νίκος Παππάς καταδικάστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο. Είχαν τους λόγους τους –τόσο γνωστούς– οι βουλευτές των δύο κομμάτων που οργάνωσαν τις κατηγορίες σε βάρος του. Η σχετική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ό,τι βιώνουμε: δικαιοσύνη απονέμεται ή δεν απονέμεται σε συγκεκριμένες συνθήκες από δικαστές που άλλοι μπορούν και άλλοι δεν μπορούν. Εμείς δεν θα παύουμε να στηρίζουμε και στο μέλλον, όπως κάνουμε και μέχρι τώρα, εκείνους που αντέχουν και μπορούν. Έτσι και τα περί ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης αφορούν μόνο σ' αυτούς».
Έγινε πολύς λόγος για το ομόφωνο της απόφασης, είναι γεγονός ότι ακόμα και η υπεράσπιση του Νίκου Παππά αιφνιδιάστηκε από την εξέλιξη αυτή. Με την πρόεδρο του δικαστηρίου Ιωάννα Κλάπα, μία πολύ έμπειρη και καταρτισμένη νομικό και παράλληλα μία συγκεντρωτική προσωπικότητα να ορίζει τις εξελίξεις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κατά τη διάσκεψη των δικαστών, το τελικό 13-0 ίσως τελικά να μην αποτελεί και έκπληξη. Το σίγουρο είναι ότι η απόφαση άρχισε να παράγει αμέσως σχεδόν πολιτικό αποτέλεσμα, αφού η μεν Νέα Δημοκρατία την έκανε σημαία της, ο δε ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας ανταπέδωσαν με τοποθετήσεις σε υψηλούς τόνους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε δειλός, αφού δεν κυνήγησε τον ίδιο, αλλά τον υπουργό του. Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι των εξελίξεων, πολιτικών και μη. Σε κάθε περίπτωση, τέλος, ο Νίκος Παππάς είναι αποφασισμένος να προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Υπάρχει βέβαια και η εκκρεμότητα με την απόφαση για την υπόθεση που αφορά τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή θα ανακοινωθεί σήμερα το απόγευμα ή το αργότερο τη Δευτέρα, χωρίς να μπορεί κάποιος να κάνει ασφαλή προγνωστικά, ειδικά μετά την απόφαση στη δίκη Παππά.
Ωστόσο, ούτε σ' αυτήν την υπόθεση έγινε κατορθωτό από την πολιτική αγωγή να αποδειχθούν οι κατηγορίες εις βάρος των κατηγορουμένων. Όταν ακόμα και η Ελένη Ραϊκού έφτασε να απαντά σε ερώτηση της έδρας ότι δεν είναι σίγουρη αν την απείλησε ο κ. Παπαγγελόπουλος και ότι έτσι το εξέλαβε, καταλαβαίνει κανείς ότι το κατηγορητήριο έχει σχεδόν καταρρεύσει.
«Μα δεν έχει προκύψει ούτε ένα πραγματικό περιστατικό κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας», τόνισε νομική πηγή στην «Εποχή» για να συμπληρώσει ότι «δεν μπορούν να καταδικαστούν δύο άνθρωποι, δύο πρώην δημόσιοι λειτουργοί, χωρίς στοιχεία». Η πρόταση της εισαγγελέως και εδώ είναι πλήρως απαλλακτική τόσο για τον κ. Παπαγγελόπουλο, όσο και για την κα Τουλουπάκη.
Οι αποφάσεις, βέβαια, του ειδικού δικαστηρίου είχαν ανέκαθεν πολιτικό βάρος, αφού δικάζονται κυρίως πολιτικά πρόσωπα. Πόσο μάλλον τώρα αφού η εν λόγω απόφαση, όπως και αυτή στην υπόθεση του Νίκου Παππά, θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια μιας (άτυπης, έστω) προεκλογικής περιόδου.