1ο Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου Ανδριανούπολης​Στην ταινία «Τράγος» (Koza) του Ιβάν Οστοκόφσκι από τη Σλοβακία, απονεμήθηκε το Χρυσό Ηλιοτρόπιο, στο 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αδριανούπολης, το οποίο ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου. Η ταινία αφηγείται τη ζωή ενός πρώην ολυμπιονίκη πυγμάχου, ο οποίος αναγκάζεται να επιστρέψει στα ρινγκ, όταν η κοπέλα του του ανακοινώνει πως είναι έγκυος και πως χρειάζεται χρήματα για την έκτρωση. Εκείνος όμως θέλει να κερδίσει περισσότερα από όσα χρειάζονται με σκοπό να την κάνει να αλλάξει γνώμη και να κρατήσει το παιδί τους. Η ταινία, η οποία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, ισορροπεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και την αναπαράστασή της. 
Το αντίστοιχο Χρυσό Ηλιοτρόπιο, στο εθνικό (τουρκικό) τμήμα, απονεμήθηκε στους «Πειρατές τους χιονιού» (Kar korsanlari) του Φαρούκ Χατζιχαβίζογλου, ταινία η οποία μας μεταφέρει στην περιοχή του Καρς, στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας, το 1981 στα χρόνια της δικτατορία του στρατηγού Εβρέν. Ο χειμώνας είναι βαρύς κι όλοι αγωνίζονται να επιβιώσουν, ανάμεσά τους και τρία παιδιά τα οποία κλέβουν κάρβουνο για να ζεσταθούν οι οικογένειές τους. Όλα αυτά ενώ το στρατιωτικό καθεστώς φυλακίζει τους δημοκρατικούς πολίτες.
Η απονομή όλων των βραβείων πραγματοποιήθηκε απόντος του προέδρου της κριτικής επιτροπής στο διεθνές τμήμα, γάλλου σκηνοθέτη, Τονί Γκατλίφ. 
Ο Γκατλίφ, πάντως, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής, αφού είχε δει τις ταινίες σε ντιβιντί και έστειλε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα το οποίο προβλήθηκε σε γιγαντοοθόνη, λίγο πριν αρχίσει η απονομή.
«Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τους διοργανωτές του φεστιβάλ, από το κοινό κι από τους δημοσιογράφους που δεν βρίσκομαι εκεί. Ο λόγος είναι επειδή οι φίλοι μου κι εγώ είμαστε θλιμμένοι», είπε στο μήνυμά του. «Στη Γαλλία ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε την παλιά μας συνήθεια που ονομάζεται Ελευθερία. Ελευθερία της έκφρασης, του λόγου, του Τύπου», συνέχισε ο Γκατλίφ. «Θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάτι που έχει πει ο Ομάρ Καγιάμ: “Να είσαι ευτυχισμένος γι’ αυτή τη στιγμή, αυτή η στιγμή είναι η ζωή σου”», κατέληξε. 
Με αυτά τα λόγια, ο ρομά Γκατλίφ έστειλε μήνυμα δημοκρατίας κι αγάπης για τη ζωή, στο κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου της Αδριανούπολης.

strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet