Σκίτσο: Βαγγέλης Χερουβείμ

 

 

 

«Ανθρώπινο λάθος», δύο λέξεις πολύ σωστά επιλεγμένες, για να κρύψουν την πραγματική εικόνα. Εργαζόμενοι εξουθενωμένοι, σε εργασιακά περιβάλλοντα επισφαλή, χωρίς καμία νομοθεσία να προστατεύει εκείνους και τους γύρω τους. Η κυβέρνηση προεκλογικά έχει αφιερώσει μέρος της καμπάνιας της στις θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν λόγω των επενδύσεων (22% ήταν πέρυσι στην τουριστική σεζόν οι ελλείψεις εργαζομένων, αριθμός που αντικατοπτρίζει την Μεγάλη Παραίτηση), στις μόνιμες θέσεις στο δημόσιο (αυτό το σαββατοκύριακο θα γίνει ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ, με 108.229 υποψήφιους για άγνωστο αριθμό θέσεων, σε ένα εμπόριο ελπίδας), στις αυξήσεις των μισθών (που θα είναι ο στόχος της επόμενης τετραετίας, ωραίο προεκλογικό σύνθημα).

Κατά τη διάρκεια της θητείας της η κυβέρνηση αυτή ξήλωσε κάθε διάταξη της εργατικής νομοθεσίας, απαγόρευσε με νόμο τις απεργίες, θεσμοθέτησε την απελευθέρωση του ωραρίου, αποψίλωσε την Επιθεώρηση Εργασίας. Στον ΟΣΕ σήμερα υπηρετούν 880 εργαζόμενοι, έναντι περίπου 2.100 οργανικών θέσεων, όταν προ μνημονίων το προσωπικό του ΟΣΕ 12.500, σύμφωνα με έρευνα του Investigate Europe με την Εφημερίδα των Συντακτών, τον Φεβρουάριο του 2022. Αντίστοιχα, από το οργανόγραμμα της ΣΤΑΣΥ προκύπτει ότι υπάρχουν ήδη 850 κενές θέσεις εργασίας, που θα φτάσουν τις 1.000 μετά τις τελευταίες συνταξιοδοτήσεις. Στον ΟΑΣΘ έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 2010. Από τους 2.300 εργαζόμενους το 2016, ο Οργανισμός σήμερα αριθμεί 1.550 εργαζόμενους. Οι ελλείψεις προσωπικού στα μέσα μαζικής μεταφοράς θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές και των εργαζομένων και των επιβατών. Και είναι πολιτική της κυβέρνησης να επιβάλλει την εργασιακή εξουθένωση (burn out).

Εδώ το έκανε στην πανδημία, ξεζουμίζοντας το νοσηλευτικό προσωπικό (οι κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών είναι 5.500 και λοιπού προσωπικού στον τομέα της υγείας συμπεριλαμβανομένων των νοσηλευτών είναι 27.000), αυξάνοντας στα ύψη τους δείκτες θνησιμότητας στην Ελλάδα. Εδώ στα σχολεία, αν αρρωστήσει η δασκάλα ή χρειαστεί να πάρει άδεια κλείνει το τμήμα, αν δε πάει τουαλέτα αφήνει μόνα τους τα παιδιά (όλων των ηλικιών) στην αίθουσα. Εδώ μόνο τις δώδεκα πρώτες μέρες του 2023 καταγράφηκαν 8 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.

Αυτές τις μέρες επιβεβαιώνεται κάθε λεπτό τι σημαίνει νεοφιλελευθερισμός. Και αυτή είναι μια πολιτική που πρόθυμα όχι μόνο εφάρμοσε αλλά και ιδεολογικά μπόρεσε να υποστηρίξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της. Δεν είναι λάθος, είναι επιλογή. Να δουλεύουμε, για να ζούνε.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet