Mουσική εκδήλωση συμπαράστασης στον συνθέτη Βαγγέλη Κατσούλη
Μια έμπρακτη συμπαράσταση στον φίλο και συνεργάτη τους, βραβευμένο συνθέτη Βαγγέλη Κατσούλη από τους: Δημήτρη Δεσύλλα με το Σύνολο Κρουστών Τύμπανα, τους Human Touch (David Lynch, Σταύρος Λάντσιας, Γιώτης Κιουρτσόγλου) και τον Χρήστο Ταμπουρατζή με τo συγκρότημά του. Οι καταξιωμένοι μουσικοί με βαθιά ενσυναίσθηση και πολύ κέφι διοργανώνουν και συμμετέχουν σε μια συναυλία - γιορτή της μουσικής με κομμάτια υψηλής δημιουργικής αξίας, fusion, τζαζ, soul, σύγχρονης μουσικής και αυτοσχεδιασμών. Όλα τα έσοδα της βραδιάς θα διατεθούν στον Βαγγέλη Κατσούλη.
Την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022, η μεγάλη φωτιά της Πεντέλης έφτασε μέχρι την Παλλήνη, ο Βαγγέλης Κατσούλης, πολυγραφότατος συνθέτης με έντονη προσωπικότητα, πολλές διεθνείς συνεργασίες και έργα για συμφωνική ορχήστρα, πιάνο, μουσική δωματίου, μουσική για θέατρο, κινηματογράφο, μπαλέτο, ηλεκτρονική και τζαζ μουσική, όπως και μία όπερα, είδε το σπίτι και το στούντιό του ηχογράφησης να γίνονται στάχτη. Κονσόλες, μικρόφωνα και υπολογιστές, το μεγάλο πιάνο με ουρά, τα αρχεία του, οι ηχογραφήσεις δικών του έργων αλλά και των πολλών φίλων του Ελλήνων και ξένων μουσικών - κομμάτια που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της σύγχρονης ελληνικής μουσικής δημιουργίας, από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ως τις μέρες μας, χάθηκαν στις φλόγες. Η ολοκληρωτική αυτή καταστροφή κινητοποίησε τους φίλους και συνεργάτες του σε όλο τον κόσμο και ήδη έχει διοργανωθεί διαδικτυακή κίνηση υποστήριξής του από τον εκλεκτό τρομπετίστα και συνθέτη Μάρκους Στοκχάουζεν (Markus Stockhausen), στη Γερμανία, με τη συμμετοχή μουσικών από όλο τον κόσμο και τώρα, οκτώ μήνες μετά, με πρωτοβουλία και σε διοργάνωση του Χρήστου Ταμπουρατζή, η ελληνική μουσική σκηνή παίρνει τη σκυτάλη ώστε να αποκατασταθεί, όσο είναι δυνατό, αυτό που έγινε στάχτη και να δοθεί η προοπτική στον δημιουργό να συνεχίσει το έργο του με την ξεχωριστή καλλιτεχνική ταυτότητα.
Αυτή την ιδιαίτερη βραδιά, προσφέρθηκε να φιλοξενήσει μια νέα μουσική σκηνή της πόλης, το HolyWood Stage, μετεξέλιξη ενός από τα παλαιότερα εργοστάσια επεξεργασίας ξύλου και παραγωγής επίπλων, με τη ζεστασιά και τη μυρωδιά του ξύλου να συμβαδίζει με την εξαιρετική ηχητική και φωτιστική κάλυψη, ώστε να προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες τόσο στους διακεκριμένους καλλιτέχνες όσο και στο κοινό που θα απολαύσει αυτή τη μοναδική μουσική συνύπαρξη.
Την Κυριακή 12 Μαρτίου, στις 9μμ, στο HolyWood Stage (Λεωφόρος Βουλιαγμένης 289, Άγιος Δημήτριος). Γενική είσοδος: 15 ευρώ. Κρατήσεις θέσεων: 210 970418.
Πιανιστικοί διάλογοι
.jpg)
Η Μαίρη Αλεξανδράτου και ο Δημήτρης Κούκος συνδιαλέγονται σε ένα ρεσιτάλ για 4 χέρια και 2 πιάνα ερμηνεύοντας έργα κλασικής μουσικής και σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας. Θα παρουσιαστούν η διάσημη Marche Militaire αρ. 1 του F. Schubert, η μεταγραφή του συμφωνικού ποιήματος «Μολδάβας» του B. Smetana και -σε πρώτη εκτέλεση- τα έργα του Κ. Γρηγορίου «Σουίτα για 4 χέρια» και του Α. Παπαδόπουλου «1973». Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με τη Σουίτα από την Όπερα του Π. Κούκου «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» σε μεταγραφή για 4 χέρια και επιμέλεια των Νίκου Λαάρη και Κωνσταντίνου Καρύδη.
Ο ταλαντούχος πιανίστας Δηµήτρης Κούκος έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε σημαντικές αίθουσες και έχει συνεργαστεί με έλληνες και ξένους μαέστρους και σολίστ. Σημαντικό μέρος της καριέρας του είναι αφιερωμένο στην προώθηση της ελληνικής σύγχρονης λόγιας μουσικής για πιάνο. Πολλοί συνθέτες τού έχουν αφιερώσει έργα τους για πιάνο και έχει αναλάβει και τις πρώτες εκτελέσεις έργων τους. Είναι καθηγητής πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στο Εθνικό Ωδείο παράρτηµα Χολαργο, καθώς και καλλιτεχνικός διευθυντής στο Ωδείο Παλαιού Φαλήρου. Συνεργάζεται με τη δισκογραφική εταιρεία «Irida classical».
Η πιανίστα Μαίρη Αλεξανδράτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά και θήτευσε δίπλα σε μερικούς απο τους πλέον καταξιωμένους πιανίστες και μαέστρους της χώρας, όπως ο Δ. Τουφεξής, ο Β. Τσαμπρόπουλος και παρακολούθησε Master Classes σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Σήμερα δραστηριοποιείται στον χώρο της κλασικής μουσικής ως καθηγήτρια πιάνου και παιδαγωγός.
Την Παρασκευή 17 Μαρτίου, στις 8.30μμ, στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41).
Συναυλία - παρουσίαση δίσκου «Piano Works»
.jpg)
Ο συνθέτης και καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Σπύρος Δεληγιαννόπουλος, παρουσιάζει το ντεμπούτο έργο του «Piano Works» σε μια μοναδική συναυλία. Τα έργα για σόλο πιάνο περιέχουν μνήμες από την περίοδο που ο συνθέτης έγραφε διασκευές πάνω στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι ενώ χαρακτηρίζονται από καινοτόμα αρμονία, υπερβατική δεξιοτεχνία και μελωδικές κορυφώσεις. Στο άλμπουμ θα βρούμε ακόμα τα «Πέντε Ιόνια νυκτερινά», ερμηνευμένα από τον ίδιο, γραμμένα ανάμεσα στο 2003 και στο 2010, αλλά και τα «Έξι πρελούδια για πιάνο», τα οποία ερμηνεύει η πιανίστρια Αγγέλικα Παπανικολάου. Το «La lune brille pour nous» είναι ένα κομμάτι της περιόδου της καραντίνας, που απέκτησε τίτλο σε ομοφωνία με την προορισμένη ως πρώτη ερμηνεύτριά του Μαρίζα Αργυρίου. Το «Reminesences» του 2016, για τη θεματική συναυλία της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών «Ο Μάνος εμπνέει», γράφτηκε με την προτροπή του αλησμόνητου μαέστρου και συνθέτη Θόδωρου Αντωνίου. Τη βραδιά θα προλογίσουν οι: Βάλια Βράκα, Ιωσήφ Παπαδάτος, Διονύσης Μαλλούχος, Θωμάς Ταμβάκος. Τα έργα ερμηνεύουν οι: Μαρίζα Αργυρίου, Αγγέλικα Παπανικολάου, Σπύρος Δεληγιαννόπουλος.
Την Πέμπτη 16 Μαρτίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μουσική Βιβλιοθήκη Αίθουσα Διδασκαλίας του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής».
«Οι σπόροι της Σμύρνης»

Η μουσική παράσταση του Νίκου Πλατύραχου, είναι ένα έργο επάνω στη «σπορά» του σμυρναίικου τραγουδιού στην ενδοχώρα, μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Τι απέγινε δηλαδή; Έγινε ρεμπέτικο, έγινε λαϊκό, έγινε έντεχνο, ακόμα και συμφωνικό και ακόμα «γίνεται». Γραμμένο ειδικά για την επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης και τη συνθήκη της Λοζάνης, το έργο αυτό αποτυπώνει με κινηματογραφικό τρόπο την πορεία αυτή.
Η παράσταση αποτελείται από δύο μέρη: Το πρώτο μέρος είναι ορχηστρικό και διαιρείται σε 4 ενότητες (Σμύρνη – Καταστροφή – Ελπίδα – Λιμάνι), όπου τα πρωτότυπα μουσικά θέματα, αλλά και γνώριμες μελωδίες, ακολουθώντας την απόχρωση του κάθε τίτλου, αναδύονται το ένα μετά το άλλο, ή σε ευρηματικές αντιστίξεις (το ένα μέσα στο άλλο, ή σε παράλληλες γραμμές). Το δεύτερο μέρος αποτελείται αμιγώς από τραγούδια πρωτότυπα, αλλά και της εν λόγω περιόδου, που ερμηνεύονται από τον διεθνή μας βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο με τη συμμετοχή της Κλεονίκης Δεμίρη και την Χορωδία της ΕΡΤ, σφραγίζοντας την παράσταση και ολοκληρώνοντας την επαφή του κοινού μ’ έναν τρόπο πληρέστερο και πιο κοντινό στα ακούσματά της βιωμένης μνήμης του.
Η ερμηνεία του έργου από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και την Χορωδία της ΕΡΤ, σε σύμπραξη με το εμβληματικό μουσικό σύνολο POLIS Ensemble, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Νίκου Πλατύραχου, προσφέρει ένα υπέροχο μουσικό αποτέλεσμα, συγκεντρώνοντας με εξαιρετικό τρόπο υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές δυνάμεις, και αποδίδοντας συγχρόνως φόρο τιμής στη Μικρά Ασία και τους ανθρώπους της.
H μουσική παράσταση «Οι Σπόροι της Σμύρνης» αποτέλεσε ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης στο συνθέτη Νίκο Πλατύραχο, στο πλαίσιο τους Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού, όπως είχε χαρακτηρίσει το 2022, τιμώντας τον προσφυγικό Ελληνισμό της Κρήτης.
Συντελεστές: Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, Χορωδία της ΕΡΤ. Διδασκαλία χορωδίας: Μιχάλης Παπαπέτρου. Polis Ensemble: Στέφανος Δορμπαράκης - κανονάκι, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης - κιθάρες, λαούτο, λαύτα, Μανούσος Κλαπάκης - κρουστά, Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα, Νίκος Παραουλάκης - νέι, Θοδωρής Κουέλης – κοντραμπάσο. Σολίστ ο Tάσης Χριστογιαννόπουλος. Συμμετέχει η Κλεονίκη Δεμίρη. Διευθύνει ο Νίκος Πλατύραχος.
Την Δευτέρα 13 Μαρτίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Αθηνών (αίθουσα Ιωάννης Δεσποτόπουλος).