«Αυτές τις μέρες έχει αναδειχθεί με σαφή και καθολικά αποδεκτό τρόπο το αίτημα της ασφάλειας ως κοινωνικού αγαθού. Ασφάλεια που αφορά όλους τους τομείς της δημόσιας και κοινωνικής ζωής: την εργασία, το εισόδημα, τη μετακίνηση, τις υποδομές, την κατοικία, την ασφάλεια δικαίου και την υγειονομική ασφάλεια. Για να είναι αυτή η ασφάλεια εγγυημένη απαιτείται ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και ισχυρή δημόσια διοίκηση, με την κατάλληλη στελέχωση και τους απαραίτητους πόρους. Αυτό το πρόταγμα είναι αντίθετο στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη για λιγότερο κράτος και συνεχή εκχώρηση δημόσιων λειτουργιών και υπηρεσιών σε ιδιώτες.»

Αυτό ακριβώς το πρόταγμα αρνείται να αποδεχτεί η κυβέρνηση συνεχίζοντας, και σε αυτήν την τραγική συγκυρία, την ξέφρενη πορεία παράδοσης σε ιδιώτες νευραλγικών τομέων του Δημοσίου.

 

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον τομεάρχη Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ανδρέα Ξανθό, και ειπώθηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, την περασμένη Τρίτη, του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία “Ογκολογικό Κέντρο Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα”, εκσυγχρονισμός του δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημοσίας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις». Ειπώθηκαν συγκεκριμένα για τη μετατροπή του Παιδογκολογικού Τμήματος του Παίδων σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), στην οποία σύσσωμοι γιατροί, εργαζόμενοι στο Παίδων, φορείς αλλά και οι γονείς παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες αντιδρούν. Πάντως την Πέμπτη το βράδυ το επίμαχο νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από την ψηφοφορία, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Κατά την ακρόαση των φορέων, στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ιδιωτικοποιείται η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου», τονίζοντας και εκείνος την ανασφάλεια που δημιουργεί η κυβέρνηση σε προσωπικό και γονείς, αφού «θα πρέπει να αγοράζουν τις υπηρεσίες του κέντρου και όχι να παρέχονται δωρεάν, ενώ το προσωπικό θα δουλεύει σε ΝΠΙΔ». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Βασίλης Κούτσιανος και η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», παιδίατρος, Σοφία Ζώρη, που επισήμανε ότι «ο ΕΟΠΥΥ θα χρυσοπληρώνει τον ιδιώτη που θα έχει τεράστια έσοδα και με τα λεφτά του Δημοσίου θα κάνει και τον επιχειρηματία και τον φιλάνθρωπο ταυτόχρονα».

Επί της αρχής αντίθετοι δήλωσαν και οι γονείς, με την πρόεδρο του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα», Μαρία Τρυφωνίδη, να σημειώνει: «Καταρχήν, είμαστε αντίθετοι. […] Δεν καταλαβαίνουμε τι είναι τόσο επείγον και γιατί πρέπει να περάσει τόσο βιαστικά ένα νομοσχέδιο που αφορά την υγεία των παιδιών που νοσούν από ένα τόσο απειλητικό για τη ζωή τους νόσημα.  Τα οφέλη που αναφέρονται στο νομοσχέδιο είναι πράγματα που ήδη συμβαίνουν σήμερα που μιλάμε. Σε αυτό τον νέο σχεδιασμό δεν δόθηκε η δυνατότητα στο Αγλαΐα Κυριακού να πάρει θέση, και δεν ρωτήθηκαν ούτε οι γιατροί μας ούτε εμείς σαν γονείς των παιδιών που 40 χρόνια υπηρετούμε με σοβαρότητα και συνέπεια τη δημόσια υγεία. Στη Φλόγα, είμαστε χιλιάδες γονείς παιδιών που νοσούν από καρκίνο. Είμαστε κάθε μέρα, για μήνες και χρόνια πολλές φορές στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία και γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τα καλά και τα κακά του συστήματος υγείας. Γνωρίζουμε τα προβλήματα και συμμετέχουμε κατά το δυνατόν στην επίλυση τους. Η πρόταση που κατατέθηκε είναι πρόχειρη, επιφανειακή και αφήνει σημαντικά κενά και ασάφειες που στη πράξη θα δημιουργήσουν εστίες όξυνσης και θα αποδειχτούν ανεφάρμοστες και αναποτελεσματικές.»

Στις πολυήμερες κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου, οι γιατροί της πενταμελούς επιτροπής της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» τόνιζαν σε κάλεσμά τους: «Την ώρα του αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών, όταν εκατοντάδες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Παίδων μαζί με άλλα σωματεία, συλλόγους γονέων και φορείς διαμαρτυρόμασταν για καλύτερες υπηρεσίες υγείας για τα παιδιά μας, καλύτερες συνθήκες εργασίας, για την απόσυρση του νομοσχεδίου που ξεπουλάει το Παιδοογκολογικό σε ιδιώτες στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών του, εκείνο το πρωινό ξυπνήσαμε με τη δυσάρεστη είδηση του δυστυχήματος στα Τέμπη. […] Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν αποτελεί άλλη μια κακή στιγμή. Ούτε μονάχα ένα ανθρώπινο λάθος. Αποτελεί ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών και της αντιμετώπισης των μέτρων και μέσων ασφαλείας σε αυτές ως κόστος. Κανείς από τους αρμόδιους δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι δεν γνώριζε…»

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας επέλεξε να τους αγνοήσει όλους και τόνισε εύγλωττα ότι «με τη μορφή του ΝΠΙΔ δίνεται η δυνατότητα διοικητικής ευελιξίας, όπως για προσέλκυση δωρεών και χορηγιών, για νέες άμεσες συνεργασίες με το εξωτερικό ή το εσωτερικό, με τη δυνατότητα, πέραν του προσωπικού που θα λαμβάνει από το ΕΣΥ, να έχει και επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό, αυτοτέλεια λειτουργίας, να έχει επιπλέον πόρους από κλινικές δοκιμές που μπορεί να υπάρχουν, ή από άλλες δραστηριότητες και να μην έχει ενδεχομένως τη “σκληρή” λειτουργία ενός ΝΠΔΔ».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet