Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι γίνεται μια σφιχτή μάχη για την πρώτη θέση μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών, της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, συνεχίζεται η προεκλογική περίοδος στη Φινλανδία ενόψει των εκλογών που θα γίνουν στις 2 Απριλίου. Ο βουλευτής της Αριστερής Συμμαχίας στη Φινλανδία, Τζούσι Σαράμο μιλάει στην «Εποχή» για τα διακυβεύματα αυτών των εκλογών, αναφέρεται στο πρόγραμμα της Αριστερής Συμμαχίας που δημοσκοπικά βρίσκεται κοντά στο 9%, και σχολιάζει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από το φινλανδικό κοινοβούλιο την προηγουμένη εβδομάδα.

 

 

Κατά πόσο μπορούμε να πούμε ότι το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η συνέχιση, ή όχι, των προοδευτικών πολιτικών που είδαμε τα τελευταία χρόνια;

Η δημοφιλία της κυβέρνησης είναι σε ιστορικά υψηλό ποσοστό, και περισσότεροι από τους μισούς Φινλανδούς εξακολουθούν να υποστηρίζουν τα κυβερνώντα κόμματα. Το πρόβλημα είναι η κρίση ταυτότητας που αντιμετωπίζει το Κόμμα του Κέντρου (σημ: είναι ένα από τα πέντε κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό) και η χαμηλή υποστήριξη που έχει, γεγονός που καθιστά απίθανο να συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση. Έχουμε αλλάξει προς το καλύτερο την κατεύθυνση της Φινλανδίας σε όλους σχεδόν τους πολιτικούς τομείς κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, και φοβόμαστε ότι αν κερδίσουν τα δεξιά κόμματα θα διακοπεί η θετική ανάπτυξη και θα καταστραφούν αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις. Η Δεξιά προτείνει περικοπές άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ειδικά στις κοινωνικές δαπάνες. Μετά από την αποδυνάμωση της εκπαίδευσης από την κυβέρνηση της Δεξιάς, εμείς βελτιώσαμε τη χρηματοδότηση για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το φινλανδικό σύστημα βασικής εκπαίδευσης ήταν το καλύτερο στον κόσμο, και τώρα προσπαθούμε να αντιστρέψουμε τη μακροχρόνια, πάνω από 10 χρόνια, αποδυνάμωση που είχε. Επίσης, να προσθέσω ότι στις κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες εφαρμόσαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία ξεκινά από τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών, ενώ η ημιτελής μεταρρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης επεδίωξε να λειτουργήσουν ως επιχείρηση, και να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα εκτός από την απαίτηση για εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη.

 

Πώς συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία για την Αριστερή Συμμαχία, και ποιος είναι ο στόχος σας σε αυτές τις εκλογές;

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνονται ενθαρρυντικές. Η υποστήριξή μας έχει ελαφρώς αυξηθεί, και η παραδοσιακή Δεξιά, που ήταν στην πρώτη θέση, έχει χάσει το προβάδισμά της. Όμως μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες προσπαθούν να μετατρέψουν τις εκλογές σε πρωθυπουργικές εκλογές, κάτι που φυσικά αποτελεί απειλή για εμάς, τα μεσαίου μεγέθους κόμματα. Το πιο σημαντικό είναι να φτάσουμε σε ένα τέτοιο καλό αποτέλεσμα ώστε να παραμείνει η προοδευτική  κατεύθυνση της πολιτικής. Χωρίς εμάς οι Σοσιαλδημοκράτες ξεχνούν πάντα τις υποσχέσεις τους και ότι η κοινωνία μπορεί και πρέπει να αλλάξει προς το καλύτερο.

 

Πώς θα μπορούσαμε να κωδικοποιήσουμε τα σημαντικότερα σημεία της προεκλογικής σας πλατφόρμας; 

Συνοπτικά είναι τα εξής: α) μια οικονομική πολιτική που αυξάνει την ισότητα, ειδικά η φορολογία εισοδήματος κεφαλαίου θα πρέπει να καθοριστεί έτσι ώστε οι πλούσιοι να μην ευνοούνται πλέον έναντι των απλών εργαζομένων β) εφαρμογή μιας μεταρρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης που θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα οδηγήσει τη Φινλανδία προς ένα βασικό εισόδημα γ) πολιτικές που θα μειώσουν τις περιφερειακές ανισότητες τόσο μεταξύ των περιφερειών όσο και εντός των πόλεων δ) αύξηση της προστασίας της φύσης και ανάληψη περισσότερων δράσεων απέναντι στην κλιματική αλλαγή ε) ενίσχυση των δικαιωμάτων των συνδικάτων καθώς και της θέσης των επαγγελματιών στ) βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Ποιοι είναι οι κύριοι άξονες της εξωτερικής σας πολιτικής, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και συγκρούσεις; Και πως βλέπεις την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ;

Η Φινλανδία προσπαθούσε πάντα να δημιουργήσει καλές άμεσες σχέσεις με όλες τις γειτονικές της χώρες και να δείξει ότι δεν απειλούμε κανέναν ούτε καν έμμεσα. Τώρα είναι σαφές ότι βρισκόμαστε δίπλα σε μια χώρα που διεξάγει έναν ολοένα και πιο επιθετικό, καταστροφικό, ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια σε ένα αδελφό της έθνος. Η σκανδιναβική συνεργασία πρέπει να ενταθεί. Αφού η Σουηδία αποφάσισε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η μόνη μας επιλογή ήταν να το κάνουμε αυτό ως μέρος του ΝΑΤΟ, αφού δεν θέλουμε να είμαστε μόνοι δίπλα σε ένα κράτος που απειλεί τους γείτονές του και είναι αναξιόπιστο. Δεν θέλουμε πυρηνικά όπλα, έστω και προσωρινά, ή βάσεις του ΝΑΤΟ στο έδαφός μας, και δεν συμμετέχουμε σε στρατιωτικές επεμβάσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Ως χώρα του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία πρέπει να διασφαλίσει ότι το ΝΑΤΟ δεσμεύεται στον Χάρτη του ΟΗΕ σε όλες τις δραστηριότητές του. Πρέπει να συνεχίσουμε να αντιδράμε κατάλληλα και επικριτικά όταν ένα κράτος ενεργεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ακόμη και αν είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι σημαντικό η Φινλανδία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, να συνεχίσει μια εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας που βασίζεται σε μια ευρεία κατανόηση της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και να ενεργεί ως ενεργός μεσολαβητής της ειρήνης και ως υποστηρικτής του αφοπλισμού στον κόσμο.

 

Πώς αποτιμάς την συμμετοχή της Αριστερής Συμμαχίας στην κυβέρνηση, και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσατε να συμμετέχετε ξανά σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το SDP ( Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα);

Χάρη σε ένα λεπτομερές κυβερνητικό πρόγραμμα και σε μια καλή κόκκινη-πράσινη συνεργασία που είχαμε, καταφέραμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Καταφέραμε επίσης να τραβήξουμε το SDP και τους παραδοσιακά δεξιούς Πράσινους προς τα αριστερά. Η Φινλανδία είναι τώρα μια πολύ καλύτερη χώρα από ότι ήταν όταν ξεκινήσαμε, και αν η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση εγγυάται τη συνέχιση της σημερινής γραμμής θέλουμε να το ξανακάνουμε.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet