Ο Τζο Μπάιντεν και η Ούρσουλα φον ντελ Λάιεν, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις τους, συμφώνησαν στην Ουάσιγκτον να κηρύξουν στην πράξη έναν οικονομικό και εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας, που συμπεριλαμβάνει και μια σειρά θεμάτων, όπως τις κρίσιμες πρώτες ύλες και τις σπάνιες γαίες, που θα ενισχύσει την παγκόσμια ανασφάλεια σε μια δύσκολη στιγμή του πολέμου στην Ουκρανία, της διατήρησης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα και την αναμενόμενη ανοδική τροχιά των επιτοκίων διεθνώς.

«Όταν οι λύκοι μπλοκάρουν τον δρόμο και τα τσακάλια επιτίθενται, οι Κινέζοι διπλωμάτες πρέπει να χορέψουν με τους λύκους για να προστατεύσουν την χώρα», είχε προειδοποιήσει προηγούμενα ο νέος ΥΠΕΞ της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ασιατική εκδοχή του ΝΑΤΟ και να δρομολογήσουν έναν νέο ψυχρό πόλεμο κατά της Κίνας. Ο Τσιν Γκανγκ ζήτησε τη «στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», υποστηρίζοντας ότι τόσο η Κίνα, όσο και η Ρωσία υποστηρίζουν την πολιτική των αδεσμεύτων χωρών. Πολιτική που αρέσει προφανώς στις μεγάλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, την Ινδία, τη Νότια Αφρική και όχι μόνο. «Γιατί οι ΗΠΑ μας ζητούν να μην δώσουμε όπλα στη Ρωσία και αυτές συνεχίζουν να προμηθεύουν με όπλα την Ταϊβάν;», διερωτήθηκε ο Τσιν Γκανγκ, προειδοποιώντας την Ιαπωνία «να μην στρατευτεί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Οι Ευρωπαίοι ευθυγραμμίστηκαν για άλλη μια φορά στην πράξη με τις ψυχροπολεμικές πολιτικές των ΗΠΑ στον ακήρυκτο πόλεμό τους εναντίον της Κίνας, που κατηγορούν για την πανδημία και ότι στηρίζει τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, περιορίζοντας τις αντιδράσεις τους για τους δύο επίμαχους νόμους του Μπάιντεν, τον νόμο των 370 δισ. δολαρίων για τη μείωση του πληθωρισμού και τον νόμο των 280 δισ. δολαρίων για τους ημιαγωγούς, που περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών.

Η Δύση ή για την ακρίβεια οι ΗΠΑ, με τη συνεργασία της Ευρώπης, διασφαλίζουν την παγκόσμια τεχνολογική ηγεμονία, με τη στήριξη πρωτίστως της Ιαπωνίας και της Ολλανδίας, στην οποία βρίσκεται η ASML, μια από τις τρεις εταιρείες που κατασκευάζουν παγκοσμίως «εκτυπωτές για μικροτσίπ», με την Χάγη να επικαλείται θέματα εθνικής ασφάλεια για να φρενάρει τις εξαγωγές προηγμένων μηχανημάτων κατασκευής ημιαγωγών στην Κίνα. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ με τις κρατικές επιχορηγήσεις που προβλέπει ο νόμος Chips Act, στοχεύουν στη συγκέντρωση της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών στο εσωτερικό τους. Η TSMC της Ταϊβάν, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο, σχεδιάζει επενδύσεις 40 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, για να εκμεταλλευτεί την αμερικανική κρατική ενίσχυση, ενώ την ίδια πολιτική ακολουθεί και η Volkswagen, που θα κατασκευάζει ηλεκτρικές μπαταρίες στις ΗΠΑ με τη δημόσια χρηματοδότηση της Ουάσιγκτον. Για να λάβουν τα χρήματα της Ουάσιγκτον οι εταιρείες παραγωγής μικροτσίπ, δεν θα πρέπει να επενδύσουν στο Πεκίνο ούτε ένα δολάριο για την επόμενη 10ετία, ενώ οι ΗΠΑ θα επενδύσουν 39 δισ. δολάρια για την κατασκευή μιας προηγμένης αμερικανικής βιομηχανίας παραγωγής ημιαγωγών.

Το Βερολίνο από την πλευρά του, διαμέσου της Deutsche Telekom, της Vodafone και της Telefonica, βάζει φρένο στην κατασκευή κινέζικων δικτύων 5G, το 59% των οποίων έχει κατασκευαστεί ήδη με υλικά των κινεζικών Huawei και ZTE, με τον Όλαφ Σολτς να φαίνεται πεισμένος ότι διαμέσου των δικτύων 5G η Κίνα θα μπορούσε να κατασκοπεύει συστηματικά το Βερολίνο. Ο Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν πολλές παραχωρήσεις στις ΗΠΑ στον εμπορικό ανταγωνισμό τους με το Πεκίνο, με την αναγνώριση της πρωτοκαθεδρίας στην τεχνητή νοημοσύνη από τις ΗΠΑ, για να διασφαλίσουν κάποια ανταλλάγματα που θα σώσουν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων Next Generation και θα αποτρέψουν τη μαζική φυγή των ευρωπαϊκών εταιρειών αιχμής στις ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο τροφοδοτώντας το ψυχροπολεμικό κλίμα υποστήριξε ότι η Ρωσία παρέδωσε εμπλουτισμένο ουράνιο στην Κίνα για να το χρησιμοποιήσει στην παραγωγή πλουτωνίου και συνεπώς πυρηνικών κεφαλών, ενώ η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών που δόθηκε στη δημοσιότητα, με την ευκαιρία της ετήσιας ακρόασης της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας για τις παγκόσμιες απειλές για την ασφάλεια των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι η Κίνα θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία, συνεχίζοντας την προσπάθειά της να αμφισβητήσει τις ΗΠΑ, παρά τις διεθνείς ανησυχίες για τη ρωσική εισβολή στο Κίεβο. Για άλλη μια φορά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε βασιλικότερος του βασιλέως, υποστηρίζοντας ότι εάν ο Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, η Κίνα θα «αντιγράψει» τη Ρωσία και θα εισβάλει στην Ταϊβάν. Ακόμη και το ειρηνευτικό σχέδιο των 12 σημείων της Κίνας για την ειρήνη στην Ουκρανία θεωρήθηκε από τις ΗΠΑ ότι εντάσσεται στους πιθανούς μελλοντικούς σχεδιασμούς του Πεκίνου για μια εισβολή στην Ταϊβάν. 

 

Αντεπίθεση Σι Τζινπίνγκ

 

Η έναρξη της τρίτης θητείας του Σι Τζινπίνγκ στην προεδρία της Κίνας συνοδεύτηκε από την αντιπαράθεση για τα υποτιθέμενα κατασκοπευτικά μπαλόνια, και την κατάρριψή τους από τις ΗΠΑ, που οδήγησε να καλλιεργηθούν φρούδες ελπίδες για μια επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο για την επανέναρξη κάποιου ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές, μετά την αντιπαράθεσή τους την περίοδο της πανδημίας και τους φόβους εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν, αλλά και τους φόβους αποστολής κινεζικού αμυντικού εξοπλισμού στη Μόσχα.

Στην ομιλία του από το βήμα της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε με κλειστές πόρτες, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε την αύξηση των επενδύσεων για τα βασικά τρόφιμα κατά 13%, των ημιαγωγών και των στρατηγικών βιομηχανιών κατά 50%, ή κατά 143 δισ. δολάρια, και της άμυνας κατά 7,2% ή 225 δισ. δολάρια, σχεδόν το 1/4 από τα 797 δισ. δολάρια των ΗΠΑ.

Για τον Σι Τζινπίνγκ η Κίνα έχει ανάγκη να δημιουργήσει τα επόμενα χρόνια «ένα στρατό που να κερδίζει πολέμους», αναγνωρίζοντας όμως ότι «χάθηκε η Ευρώπη», καταγράφοντας μια στρατηγική αποτυχία να διαφοροποιήσει την Ευρώπη από τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή η Κίνα ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας διαχείρισης δεδομένων, για την επίβλεψη του χρηματοοικονομικού συστήματος, ενισχύοντας σημαντικά το υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας, ένα είδος Κεντρικής Επιτροπής για την Επιστήμη και την Τεχνολογία, ενώ παράλληλα προχώρησε στην πιο μεγάλη αναδιοργάνωση της γραφειοκρατίας των τελευταίων δεκαετιών, για να καταστεί η οικονομία πιο αυτάρκης και ανθεκτική απέναντι στις προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν το Πεκίνο να αποκτήσει προηγμένη τεχνολογία. 

Παρά τις εκτιμήσεις ότι η οικονομία του Πεκίνου επιβραδύνει τους ρυθμούς η βιομηχανική παραγωγή έτρεξε με τους υψηλότερους ρυθμούς από το 2012, ο τομέας των υπηρεσιών με τους υψηλότερους ρυθμούς από το 2021, σημαντική άνοδο σημείωσαν οι εξαγωγές και η απασχόληση, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να είναι υψηλότερη από το 5% των προβλέψεων του Πεκίνου για το 2023. Η εγκατάλειψη της μηδενικής ανοχής στον Covid οδήγησε στην κατάρρευση του πληθωρισμού στο 1% τον Φεβρουάριο, από το 2,1% του Ιανουαρίου, και των τιμών παραγωγής κατά 1,4%, για πέμπτο διαδοχικό μήνα.

 

Εκτροχιασμός και σύγκρουση

 

Αν για τον Σι Τζινπίνγκ η Ουάσιγκτον προωθεί την ανάσχεση, περικύκλωση και καταστολή της Κίνας, για τον υπουργό Εξωτερικών του Πεκίνου Τσιν Γκανγκ καταγράφεται ένας πλήρης εκτροχιασμό των διμερώς σχέσεων και μια αποφευκτή σύγκρουση.

Ο Τσιν Γκανγκ τόνισε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει το μονοπάτι του ορθολογισμού και προειδοποίησε για σύγκρουση εάν οι ΗΠΑ δεν «πατήσουν φρένο». «Εάν οι ΗΠΑ δεν πατήσουν φρένο, αλλά συνεχίσουν να επιταχύνουν σε λάθος μονοπάτι, κανένας αριθμός προστατευτικών κιγκλιδωμάτων δεν μπορεί να αποτρέψει τον εκτροχιασμό και σίγουρα θα υπάρξει σύγκρουση», προειδοποίησε ο Τσιν Γκανγκ, εκτιμώντας ότι οι σχέσεις Πεκίνου και Μόσχας δεν αποτελούν απειλή για καμία χώρα, ούτε υπόκεινται σε οποιαδήποτε παρέμβαση από οποιαδήποτε τρίτη χώρα. «Όσο πιο ασταθής γίνεται ο κόσμος, τόσο πιο επιτακτική είναι ανάγκη Κίνα και Ρωσία να προωθούν σταθερά τις σχέσεις τους», συμπλήρωσε ο Τσιν.

 

Αργύρης Παναγόπουλος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet