Η μακραίωνη ισραηλινή κατοχή στη Δυτική Όχθη στην Παλαιστίνη με την άνοδο της ακροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού του Μπ. Νετανιάχου βιώνεται από τον παλαιστινιακό λαό με τον πιο επώδυνο τρόπο. Το παρατεταμένο αδιέξοδο των διπλωματικών διαβουλεύσεων για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους με τη συνδρομή των ισχυρών κρατικών δρώντων και της διεθνούς κοινότητας προσκρούουν αναντίλεκτα σε μια και μόνο παραδοχή: η ασυμμετρία ισχύος μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών δεν αφήνει καμία, πλέον, ελπίδα για τον τερματισμό της κατοχής. Η νέα γενιά των Παλαιστινίων συστήνει ένοπλες πολιτοφυλακές, προκειμένου να αποκρούσει τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και τα φονικά πογκρόμ των εποίκων με τις «ευλογίες» του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, και του υπουργού Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ, στον οποίο έχει ανατεθεί η πολιτική διοίκηση της Δυτικής Όχθης.
Στα πογκρόμ εκατοντάδων εξτρεμιστών έποικων εναντίον Παλαιστινίων στις πόλεις της Δυτικής Όχθης, και ειδικότερα στη Ναμπλούς (Nablus), Χουβάρα (Huwara) και στη Τζενίν (Jenin), υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 3 επιθέσεις λαμβάνουν χώρα καθημερινά από έποικους στις παλαιστινιακές πόλεις, υποδαυλίζονται από τις διακηρυγμένες θέσεις της κυβέρνησης της Ακροδεξιάς, που στοχεύει στην πλήρη κατάληψη των εδαφών της Δυτικής Όχθης. Ο Μ. Σμότριχ δήλωσε ενώ ήταν εν εξελίξει η αποτρόπαια επίθεση των εποίκων: «To χωριό Χουβάρα πρέπει να εξαφανιστεί. Νομίζω ότι το κράτος του Ισραήλ θα πρέπει να το κάνει αυτό, όχι, προς Θεού, μεμονωμένοι πολίτες».
O Άμος Χάρελ (Amos Harel), έγκριτος αναλυτής της εφημερίδας Haaretz, περιγράφει την αντίδραση της πλειοψηφίας της ισραηλινής κοινωνίας στην επίθεση στο χωριό Χουβάρα: «υπάρχει μια οπτική που υιοθετείται από πολλούς Ισραηλινούς ότι αυτές είναι οι συνθήκες, ότι όπως και να έχει, είναι ζώα, ας συμπεριφερθούμε ανάλογα. Και αυτό είναι πραγματικά τρομακτικό. Νομίζω ότι αυτές οι απόψεις είναι απόρροια της μακρόχρονης κατοχής”.
Στη φωτογραφία βλέπετε τον Ουντάι Ντουμέιντι (Uday Dumeidi) στο σπίτι του. Ο ισραηλινός δημοσιογράφος Γιουβάλ Άμπραχαμ (Yuval Abraham) συνομίλησε μαζί του. Ο Παλαιστίνιος εξήγησε την εφιαλτική νύχτα που έζησε με την οικογένεια του όταν τουλάχιστον 400 έποικοι εισέβαλαν στο χωριό, καθώς νωρίτερα είχε προηγηθεί μία ένοπλη σύγκρουση που στοίχισε τη ζωή 2 εποίκων από τα πυρά ενός παλαιστίνιου μαχητή.
Οι δηλώσεις του ισραηλινού ΥΠΟΙΚ, Μ. Σμότριχ, προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση του Στέητ Ντιπάρτμεντ. Ο εκπρόσωπος του, Έντουαρντ Πράις, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, προέβη στην εξής δήλωση: «Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Αυτά τα σχόλια ήταν ανεύθυνα. Ήταν αποτροπιαστικά. Ήταν αηδιαστικά. Όπως καταδικάζουμε την υποκίνηση σε βία των Παλαιστίνιων, καταδικάζουμε εξίσου αυτές τις προκλητικές δηλώσεις που ισοδυναμούν σε υποκίνηση άσκησης βίας. Ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου και άλλοι ισραηλινοί αξιωματούχοι θα πρέπει ξεκάθαρα και δημόσια να απορρίψουν και να αποκηρύξουν τέτοιου είδους δηλώσεις».
H κυβέρνηση του ακροδεξιού συνασπισμού του Μπ. Νετανιάχου έχει τεθεί στο στόχαστρο των δυτικών συμμάχων της, ειδικότερα των ΗΠΑ, λόγω των διακηρυγμένων πολιτικών της προθέσεων που ισοδυναμούν με εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων, με τον βίαιο εκτοπισμό τους από τα πατρογονικά τους εδάφη στη Δυτική Όχθη, όπως επίσης και λόγω του δικαστικού πραξικοπήματος που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου στην ισραηλινή βουλή.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ιερουσαλήμ, στις 31/1/2023, ο Άντονι Μπλίνκεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, τόνισε ότι με το Ισραήλ υπάρχει κοινή αφετηρία προάσπισης δημοκρατικών αρχών και θεσμών, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η απονομή δικαιοσύνης για όλους ανεξαιρέτως και τα ίδια δικαιώματα για τις μειονότητες, το κράτος Δικαίου, η ελευθερία του Τύπου και η ισχυρή κοινωνία των πολιτών. Ο αμερικανός αξιωματούχος, παραδίδοντας “μαθήματα” δημοκρατίας στον Νετανιάχου σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι ΗΠΑ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ενέργεια που αποδομεί την προοπτική λύσης των δύο κρατών και αποσκοπεί στην επέκταση των εποικισμών, στην προσάρτηση εδαφών, στην κατεδάφιση οικισμών, στην έξωση Παλαιστινίων από τα σπίτια τους και εν γένει στην οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των θρησκευτικών μνημείων».
Η κυβέρνηση του Τζ. Μπαίντεν αντιτίθεται στο δικαστικό, στην ουσία κυβερνητικό πραξικόπημα, που επιδιώκει η κυβέρνηση Νετανιάχου που αποσκοπεί, κυρίως, στη θεσμική αποδυνάμωση του Ανώτατου Δικαστηρίου –θεματοφύλακα της συνταγματικής τάξης, στην ουσία δεν υπάρχει γραπτό Σύνταγμα, αλλά μια σειρά από θεμελιώδεις, βασικούς νόμους που αποτελούν οιονεί συνταγματικοί– και στη δυνατότητα ακύρωσης από το δικαιοδοτικό όργανο νομολογίας που εγκρίνεται στη Βουλή. Η τελική έγκριση του νομοθετήματος δίνει απεριόριστη εξουσία στους αρμούς της εξουσίας, καταλύοντας τους μηχανισμούς λογοδοσίας που εδράζονται στο Ανώτατο Δικαστήριο και εγκαθιδρύει στην ουσία δικτατορία.
Είναι πρωτοφανές το κίνημα που αντιστέκεται στην κατάλυση της δημοκρατίας στο Ισραήλ, που συνιστά ένα κράτος με διττή πολιτειακή/νομολογιακή υπόσταση. Το Ισραήλ, σύμφωνα και με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνή Αμνηστία, εφαρμόζει πολιτικές απαρτχάιντ για τους Παλαιστίνιους που ζουν υπό καθεστώς στυγνής στρατιωτικής κατοχής.
Το πρόσφατο άρθρο του αρθρογράφου του Al Jazzera, της Haaretz και του Newsweek Μουχάμαντ Σεχάντα (Muhammad Shehada) έχει τον εξής τίτλο: «Δεν είναι η τρίτη Ιντιφάντα, αλλά η δεύτερη Νάκμπα». Την Πέμπτη άλλοι 3 Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν από ισραηλινά πυρά.