Όταν εκείνο το πρωινό της 27 Φλεβάρη 1973 στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Παραρτήματος του Πανεπιστήμιου της Πάτρας ό Άκης Ταγκαλάκης είπε στους φοιτητές «είναι η πρώτη σας δημοκρατική συνέλευση», επικράτησε ενθουσιασμός.

Θρηνούμε σήμερα την απώλεια του Άκη Ταγκαλάκη που πέθανε την περασμένη Τρίτη 50 χρόνια και 8 μέρες από την 27 Φλεβάρη 1973.

Η συνέλευση της 27 Φλεβάρη 1973, που έμεινε στην ιστορία ως η δεκαεξάωρη, είχε μια καταπληκτική ζωντάνια. Ό Άκης Ταγκαλάκης είχε εκλεγεί πρόεδρος της συνέλευσης και διεύθυνε πολύ καλά τη διαδικασία. Είχε προεδρεύσει τόσο καλά που είχε γίνει δημοφιλής και καθιερωνόταν σαν ένα από τα ηγετικά στελέχη του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος της Πάτρας. Έδωσε το παρών από την πρώτη στιγμή συμμετέχοντας στη συλλογή των πρώτων υπογραφών των φοιτητών που ζητούσαν διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών. Κινούμενος γρήγορα μέσα στην πόλη με την μοτοσυκλέτα του μάζεψε αρκετές υπογραφές. Με συμμετοχή από ηγετική θέση σε όλη την εξέλιξη του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος της Πάτρας μέχρι τη μεταπολίτευση, υπήρξε και μέλος του Ρήγα Φεραίου. Δραστήριος σε όλη τη φοιτητική του περίοδο διακρίθηκε και για τη σχέση του με τον αθλητισμό. Ιδιαίτερα σημαντική και η επαγγελματική και επιστημονική του παρουσία. Τον είδα τελευταία φορά στην οθόνη τηλεδιάσκεψης που παρουσιάζαμε ο Άκης, ο Δημήτρης Βεργίδης και εγώ το βιβλίο της Μαρίας Κατσιγιάννη για την πολιτική της δικτατορίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Η Πάτρα και οι παλιοί φοιτητές του Π.Π. θα τον θυμόμαστε πάντα.

 

Κώστας Βογιατζής Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet