H κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί ένα πολύ κεντρικό στοιχείο μιας δίκαιης μετάβασης, λέει η βουλεύτρια της Αριστερής Συμμαχίας στη Φινλανδία, Άννα Κόντουλα, μιλώντας στην Εποχή για τις φινλανδικές εκλογές που θα γίνουν στις 2 Απριλίου. Παράλληλα, αναφέρεται στους στόχους και τις προτεραιότητες της Αριστερής Συμμαχίας και εκφράζει τους προβληματισμούς της για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

 

 

Πού επικεντρώνεται η Αριστερή Συμμαχία ενόψει των εκλογών;

Το σημαντικότερο ζήτημα της επόμενης τετραετίας είναι η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση. Εκτός από τη συνεπή δράση για το κλίμα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει η απώλεια της φύσης. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Επί του παρόντος, η Φινλανδία εξακολουθεί να εκπέμπει περισσότερα αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα από όσα δεσμεύει. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση έχει αυξηθεί ανησυχητικά και, επειδή η φύση είναι πολύπλοκη, μπορεί να υπάρχει κάτι πέρα από αυτές τις εξελίξεις που δεν μπορούμε ακόμη να προβλέψουμε. Το θέμα της οικονομίας συζητιέται επίσης αρκετά στην προεκλογική περίοδο. Είναι σαφές ότι ο δημόσιος πλούτος πρέπει να χρησιμοποιείται υπεύθυνα και μακροπρόθεσμα είναι καλό η κρατική οικονομία να είναι ισορροπημένη. Ωστόσο, η καθυστέρηση του περιορισμού της περιβαλλοντικής κρίσης είναι σαν να παίρνεις ένα δάνειο με πολύ υψηλό επιτόκιο χωρίς διασφάλιση της ικανότητας αποπληρωμής. Δεν είναι υπεύθυνο να γίνεται εξοικονόμηση πόρων με βάση βραχυπρόθεσμα οικονομικά επιτεύγματα που τα παιδιά μας θα πρέπει να αποπληρώσουν πολλές φορές στο μέλλον.

 

Ποιος είναι ο στόχος σας σε αυτές τις εκλογές;

Ο στόχος της Αριστερής Συμμαχίας είναι να εξισορροπήσει την οικονομία δίκαια και βιώσιμα κάνοντας τη Φινλανδία πρωτοπόρο στην πολιτική για το κλίμα, και παράλληλα να συνεχίσει να επιλύει την κρίση των κοινωνικών και υγειονομικών υπηρεσιών. Μια υπεύθυνη και βιώσιμη οικονομική πολιτική βλέπει πέρα από τους κυβερνητικούς όρους. Σημαίνει δίκαιη φορολόγηση και επένδυση στην ανάπτυξη βιώσιμων τομέων και στο μέλλον. Χωρίς επαρκή μέτρα σύντομα θα πληρώσουμε υψηλό τίμημα, τόσο σε ευρώ όσο και σε ανθρώπινους όρους. Η κλιματική κρίση πρέπει να καταπολεμηθεί δίκαια και οι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα δεν πρέπει να υποχρεωθούν να πληρώσουν για αυτήν. Θα συνεχίσουμε επίσης να βελτιώνουμε την κατάσταση της εκπαίδευσης. Αυξήσαμε τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες και αντιστρέψαμε την κατεύθυνση της πολιτικής των περικοπών που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες, αλλά το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Η Φινλανδία είναι πρωτοπόρος στην τεχνογνωσία, για αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην εκπαίδευση.

 

Πώς αναδεικνύονται στο πρόγραμμά σας οι προτεραιότητες που έχετε για την επομένη ημέρα;

Ο πρώτος στόχος είναι φυσικά να σταματήσει η αρνητική ανάπτυξη. Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, ο οδικός χάρτης είναι όσο το δυνατόν πιο σαφής: σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία για το κλίμα, οι εκπομπές μειώνονται και οι δεξαμενές άνθρακα αυξάνονται. Όσον αφορά την απώλεια της φύσης, αυτό σημαίνει εθνικές ενέργειες, γιατί η απώλεια της φινλανδικής φύσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιλογές που έχουν κάνει οι Φινλανδοί σχετικά με τη χρήση της γης τους. Πρέπει να αποκτηθούν περισσότερες προστατευόμενες περιοχές, που σταδιακά να αποκαθίστανται στη φυσική τους κατάσταση. Επιπλέον, όμως, πρέπει να σχεδιαστούν πόλεις, χωράφια και δάση φυτειών, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτές τις περιοχές όσο το δυνατόν περισσότερα είδη. Όταν η κοινωνία αλλάζει γρήγορα η ανισότητα μεγαλώνει. Η κατάσταση αυτή ωφελεί αυτούς που έχουν πολύ πλούτο και το μεγαλύτερο φορτίο πέφτει σε εκείνους οι οποίοι ήδη έχουν επωμιστεί μεγάλα βάρη. Εάν συμβεί αυτό, αναπόφευκτα θα υπονομεύσει τη νομιμότητα ολόκληρης της κοινωνίας. Οι άνθρωποι δεν θα δεσμευτούν σε ένα σύστημα εάν το θεωρούν άδικο. Ως εκ τούτου, η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί ένα πολύ κεντρικό στοιχείο μιας δίκαιης μετάβασης. Πρέπει οι ευκαιρίες αξιοπρεπούς διαβίωσης και άλλα βασικά δικαιώματα να διασφαλίζονται για όλους.

 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να συμμετέχετε σε έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα;

Η συμμετοχή της Αριστερής Συμμαχίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εκλογικό αποτέλεσμα. Εάν ανοίξει η ευκαιρία για κυβερνητικές διαπραγματεύσεις, η προϋπόθεσή μας είναι η επόμενη κυβέρνηση να είναι φιλική προς το περιβάλλον, δίκαιη και ανοιχτή σε όλους. Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε έτοιμοι για μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις περιβαλλοντικές αξίες.

 

Τελειώνοντας, να μιλήσουμε και για τους προβληματισμούς που έχεις εκφράσει σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η βάση της εξωτερικής πολιτικής της Φινλανδίας ήταν και θα συνεχίσει να είναι η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ μπορεί να περιορίσει την ευκαιρία της Φινλανδίας να ενεργήσει για λογαριασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να ασκεί κριτική, επειδή ως μέλος του ΝΑΤΟ θα ανήκει στην ίδια κοινότητα με χώρες στις οποίες έχουν εντοπιστεί κραυγαλέα προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικές προκλήσεις. Η συζήτηση για την πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ επικεντρώθηκε πάνω στα πιθανά οφέλη της ιδιότητας του μέλους. Ωστόσο, η ένταξη θα συνεπάγεται και κινδύνους. Η αίτηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει τις εντάσεις στα σύνορα μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας. Η ίδια η ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ, από την άλλη πλευρά, θα σημαίνει ότι τα σύνορα μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας θα είναι μονίμως τεταμένα, επειδή τα σύνορά μας θα είναι επίσης τα σύνορα μεταξύ της στρατιωτικής συμμαχίας και της Ρωσίας. Επομένως, οι νέες εντάσεις δεν θα αποτελέσουν μόνο προϋπόθεση κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και μια νέα και μόνιμη συνθήκη στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας μας. Ως χώρα του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα πρέπει επίσης να συμμετάσχει με μια  ολοένα και πιο ισχυρή συνεισφορά στις επιχειρήσεις της στρατιωτικής συμμαχίας στον κόσμο. Κάθε χώρα του ΝΑΤΟ αποφασίζει σε εθνικό επίπεδο, επιχείρηση με επιχείρηση, αν θα στείλει στρατεύματα ή όχι, αλλά στην πράξη η πίεση, ειδικά από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί στην τρέχουσα ατμόσφαιρα να οδηγήσει στην πίεση της Φινλανδίας να συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις παρά τη θέλησή της. Είναι επίσης προβληματικό το γεγονός ότι η αποτρεπτική δράση του ΝΑΤΟ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη στρατιωτική ικανότητα των ΗΠΑ και στην πυρηνική αποτροπή.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet