O Θοδωρής Βουτσικάκης σε αγάπες της ζωής μας

 

Με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Λίνας Νικολακοπούλου, οι φίλοι των σπάνιων στιγμών του τραγουδιού θα απολαύσουν μια «συνομιλία» του Θοδωρή Βουτσικάκη με μουσικές και τραγούδια που με σιγουριά θα τα ονομάζαμε Αγάπες της Ζωής μας. Στη συνομιλία που αναδεικνύεται μοναδικά στην υποβλητική ατμόσφαιρά της σκηνής του θεάτρου Τέχνης στην Πλάκα, πέρνουν μέρος ο Νεοκλής Νεοφυτίδης στο πιάνο και ο Βαγγέλης Μαχαίρας στο ούτι και το μαντολίνο.

Η μοναδική σε χροιά φωνή του Θοδωρή Βουτσικάκη σε σύγχρονα και κλασικά ελληνικά τραγούδια, αλλά και σε κάποιες ιδιαίτερες επιλογές-εκπλήξεις από την αγγλική και ιταλική μουσική σκηνή. Στίχοι δυνατοί, μελωδίες καθαρές, όλα με έναν στόχο και προορισμό, να δώσουν τον χώρο και τον χρόνο που αξίζει σε αυτό το θαύμα των τριών λεπτών που λέγεται τραγούδι. «Στο στήθος μου χτυπά σαν βροχή του κόσμου η ομορφιά κι η ψυχή. Σαν μιας άνοιξης αρχή», όπως λέει και ένα από τα καινούργια τραγούδια του Θοδωρή Βουτσικάκη σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, τη δεύτερη δισκογραφική τους συνεργασία, μετά την αγαπημένη Όμορφη Ζωή, που αυτό το διάστημα ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν.
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, έως 4 Απριλίου, στις 9μμ, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου 14, Πλάκα).
 

 

Ανθολογία της ελληνικής μελοποιημένης ποίησης

 

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και στα πλαίσιο του Κύκλου: Μουσική & Λόγος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη περιδιαβαίνουν τον μαγικό κόσμο της ελληνικής ποίησης, παρουσιάζοντας έργα σπουδαίων ελλήνων ποιητών και στιχουργών, που έχουν μελοποιήσει οι συνθέτες Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Λεοντής, Γιάννης Σπανός κ.ά. Ακούγονται μελοποιημένοι:

Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος Γκάτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Κ.Π. Καβάφης, Νίκος Καββαδίας Τάσος Λειβαδίτης, Γιάννης Ρίτσος, και άλλοι.

Στις ερμηνείες ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η οποία έχει αναλάβει και το ρόλο της αφήγησης. Μαζί τους οι καταξιωμένοι μουσικοί: πιάνο, ενορχηστρώσεις Αχιλλέας Γουάστωρ, μπουζούκι, μαντολίνο Ηρακλής Ζάκκας, βιολί Παναγιώτης Τζιώτης, κλασική κιθάρα Γιώργος Μπεχλιβάνογλου, κλαρινέτο Μερκούριος Κάραλης, ακορντεόν Γιώργος Τσιατσούλης, κοντραμπάσο Σταύρος Καβαλιεράτος, ντραμς Σπύρος Παναγιωτόπουλος.

Την Τρίτη 21 Μαρτίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

 

 

Ο θεϊκός και ο ανθρώπινος θρήνος

 

 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», έχει ξεκινήσει ένας κύκλος δράσεων, με τον γενικό τίτλο «Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια», που εστιάζει στα παραδοσιακά δρώμενα και τελετουργίες στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. Η μουσική παράσταση «Σήκω Μαριόλα από τη γη!..» γίνεται για την Εαρινή Ισημερία (21 Μαρτίου) και την πασχαλινή περίοδο που βρίσκεται προ των πυλών, με τραγούδια και κείμενα για το θείο και το ανθρώπινο πάθος.

Οι τελετουργίες στον κύκλο της Ζωής καλύπτουν την ανθρώπινη πορεία «από το νανούρισμα στο μοιρολόι»: γέννηση, παιδική ηλικία, έρωτα-γάμο, ξενιτιά, θάνατο. Ενώ τα δρώμενα στον κύκλο του Χρόνου και της Βλάστησης συνοδεύουν «ομοιοπαθητικά» τις γεωργοκτηνοτροφικές ασχολίες μέσα από συμβολικές πράξεις-έθιμα με την πάνδημη συμμετοχή της κοινότητας.

Οι τελετουργικοί χοροί της Καππαδοκίας συναντούν τα ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια, τα οργανικά μοιρολόγια στο κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά προεκτείνονται στους βυζαντινούς ύμνους, και η ποντιακή λύρα του Ηλία Υφαντίδη συνοδεύει την πάλη του Διγενή με τον Χάροντα στα μαρμαρένια αλώνια.

Στον γεμάτο συμβολισμούς Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας, οι αρχαίοι κομμοί και ο θρήνος της Δήμητρας για την «Κόρη»-Περσεφόνη συναντούν τα εγκώμια του Επιταφίου, το λαϊκό «Μοιρολόι της Παναγίας» και τα δημοτικά τραγούδια για τον Χάροντα και τον Κάτω Κόσμο. Παράλληλα, επειδή «ο ζωντανός ο χωρισμός παρηγοριά δεν έχει», οι λαϊκοί θρήνοι προεκτείνονται και στα τραγούδια της ξενιτιάς αλλά και στα τραγούδια του αποχωρισμού της νύφης στις γαμήλιες τελετουργίες.

Συντελεστές: Κατερίνα Παπαδοπούλου, τραγούδι. Πετρολούκας Χαλκιάς, κλαρίνο. Κώστας Τζίμας, τραγούδι. Ηλίας Υφαντίδης, τραγούδι - ποντιακή λύρα. Το μουσικό σχήμα «Νότιο Τόξο»: Στέφανος Δορμπαράκης, κανονάκι, Γιώργος Κοντογιάννης, λύρες. Κυριάκος Ταπάκης, ούτι. Μανούσος Κλαπάκης, κρουστά. Το σύνολο ηπειρώτικης πολυφωνίας «Χαονία» και η Μαριάννα Τζίμα (επιμέλεια: Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Αλίκη Γκανά). Φωνητικό σύνολο από μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ: Σεβαστιανή Βλέτση, Εμμέλεια Δαμανάκη, Μαριάνθη-Ιππολύτη Κατσάρη, Χρυσή Τζάβλα, Δήμητρα Τσαγκαράκη, Βαρβάρα Τσιβίκη. Μέλη από τον Χορευτικό Λαογραφικό Όμιλο «Χοροπαιδεία» (επιμέλεια: Βασίλης Καρφής - Μαρία Ζιάκα). Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Την Κυριακή 19 Μαρτίου, στις 12μ, στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας (Πεζόδρομος Νικολαΐδου).

 

 

Λήδα Χαλκιαδάκη και Μαρία Κανελλοπούλου

 

 

Η Λήδα Χαλκιαδάκη με την Μαρία Κανελλοπούλου ανταμώνουν για πρώτη φορά στη σκηνή, σε μια μουσική παράσταση καρδιάς. Τις ενώνει η κοινή αγάπη και γνώση πάνω στο καλό τραγούδι, άλλοτε ερωτικό, άλλοτε διαμαρτυρίας. Χωρίς χρόνο και σύνορα, θα μας ταξιδέψουν στη μουσική και την ποίηση, παρέα με την Αλκηστη Ραυτοπούλου στο πιάνο.

Το Σάββατο 18 Μαρτίου, στις 9.30μμ, στον πολυχώρο τέχνης «Αλεξάνδρεια» (Σπάρτης 14, Πλ. Αμερικής, τηλ. κρατήσεων 212 100 7079, 6944898482).

 

 

«Την άγρια μόνο διάλεξα καρδιά σου»

 

Του συνθέτη Μηνά Μπόγρη σε ποίηση Πάμπλο Νερούδα

 


 

Παραμονή σχεδόν, της Παγκόσμιας μέρας Ποίησης, ο συνθέτης Μηνάς Μπόγρης παρουσιάζει τον δίσκο του «Την άγρια μόνο διάλεξα καρδιά σου» σε ποίηση Πάμπλο Νερούδα. Του Νομπελίστα Χιλιανού ποιητή, ενός από τους σημαντικότερους του 20ού αιώνα. Ο Μηνάς Μπόγρης μελοποίησε εννιά από τα Εκατό Ερωτικά Σονέτα του Πάμπλο Νερούδα για βαρύτονο και πιάνο, σε ελληνική απόδοση του Ηλία Ματθαίου και ερμηνευτή τον Σπύρο Κλείσσα. Και τα εκατό σονέτα γράφτηκαν για τη Ματiλντε Ουρούτια, τη γυναίκα με την οποία έζησε ο ποιητής τα περισσότερα χρόνια της ερωτικής του ζωής. Στην παρούσα δουλειά συμπεριλαμβάνονται δύο ακόμη οργανικές συνθέσεις του Μηνά Μπόγρη εμπνευσμένες απ’ τα σονέτα του ποιητή (η μια για σόλο πιάνο και η άλλη για σόλο κιθάρα) καθώς και μια επανεκτέλεση ενός σονέτου στα ισπανικά με συνοδεία κιθάρας.

Τα τραγούδια ερμηνεύει ο Σπύρος Κλείσσας. Με αφορμή την παρουσίαση του δίσκου του, ο συνθέτης θα ερμηνεύσει επίσης δύο μέρη από τον νέο κύκλο του για πιάνο «Εικόνες στο νησί» και θα ακουστούν καινούρια τραγούδια του. Το πρόγραμμα της συναυλίας θα κλείσει με ένα μικρό αφιέρωμα ως φόρο τιμής στον πολύ σπουδαίο συνθέτη Νότη Μαυρουδή.

Συμμετέχει η ερμηνεύτρια Κωνσταντία Πουτκάρη. Για τον δίσκο θα μιλήσει η Λιάνα Μαλανδρενιώτη.

Την Κυριακή 10 Μαρτίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής, αίθουσα της Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη.

Είσοδος 12 ευρώ.

 

Στην Εποχή της 26ης Ιουνίου 2022, έχει φιλοξενηθεί εκτενής κριτική του δίσκου από την Λιάνα Μαλανδρενιώτη.

 

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet