Ήταν 15 Οκτωβρίου του 1967 στο κέντρο του Τορίνο δυο άντρες ετοιμάζονται να συναντήσουν τα κορίτσια τους. Οι δύο φίλοι αποφάσισαν να περιμένουν τις κοπέλες στο απέναντι μπαρ. Περνώντας το δρόμο, ο ένας οπισθοχώρησε ξαφνικά για να αποφύγει ένα αυτοκίνητο, όμως ένα FIAT 124 ερχόμενο από την άλλη μεριά δεν μπόρεσε να σταματήσει έγκαιρα. Το όχημα τον πέταξε στην άλλη πλευρά του δρόμου, όπου ένα μηχανάκι τον παρέσυρε 50 μέτρα μακριά. Πρόκειτο για τον 24χρονο Τζίτζι Μερόνι, έναν από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που είχε βγάλει μέχρι τότε το ιταλικό ποδόσφαιρο. Τον έλεγαν ο “Ιταλός Τζορτζ Μπεστ”. Απεβίωσε λίγο μετά τη σύγκρουση.
Ο Λουίτζι ή Τζίτζι Μερόνι γεννήθηκε το 1943 στο Κόμο του ιταλικού βορρά μέσα σε ένα φτωχικό περιβάλλον που επέτεινε η απώλεια του πατέρα. Ο Μερόνι βρήκε καταφύγιο στην τέχνη, στη μουσική και τη ζωγραφική, ενώ, όντας υπερκινητικός, πέρναγε ατελείωτες ώρες ντριμπλαροντας τις καρέκλες στη μικρή αυλή του σπιτιού.
Με το ποδόσφαιρο “γνωρίστηκε” το 1960 στη τοπική ομάδα του Κόμο. Αμέσως ο Μερόνι με εξαιρετική τεχνική και ανεξάντλητη ταχύτητα ξεχώρισε. Χαρακτηρίστηκε ως μεγάλος τεχνίτης με ικανότητα να εκθέτει τους αντίπαλους αμυντικούς κάνοντας πάντα κάτι το απρόβλεπτο. Οι εμφανίσεις του με τη Κόμο έφεραν το 1962 πρόταση από τη Τζένοα. Οι Γενοβέζοι ήθελαν να δημιουργήσουν μια νέα ομάδα και ο Μερόνι φάνταζε εξαιρετική περίπτωση. Στη Γένοβα έμεινε μόλις δυο χρόνια, αλλά το ξεχωριστό στυλ, οι ντρίμπλες κάτω από τα πόδια, το ασταμάτητο τρέξιμο και τα εντυπωσιακά γκολ, τον έκαναν τον αγαπημένο των οπαδών των «ροσομπλού». Μελανή σελίδα η άρνησή του να παραδώσει δείγμα σε έλεγχο ντόπινγκ, γεγονός που του απέφερε τιμωρία πέντε αγωνιστικών. Το 1963 ο σπουδαίος ιταλός προπονητής Νερέο Ρόκο άφηνε την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν για να αναλάβει την Τορίνο. Παράλληλα, μια νέα φουρνιά ταλέντων όπως οι Πολέτι, Φερίνι και Σιμόνι, έφεραν αισιοδοξία στους οπαδούς της «Γκρανάτα».
Το καλοκαίρι του 1964, ο πρόεδρος της Τορίνο Ορφέο Πιανέλι δίνει 300 εκατομμύρια λιρέτες για τη μεταγραφή του 21χρονου αστεριού της Τζένοα, Τζίτζι Μερόνι. Η είδηση προκαλεί ντελίριο ενθουσιασμού στους οπαδούς της “Γκρανάτα”. Στη πρώτη του χρονιά στη Τορίνο ο Μερόνι οδηγεί την Γκρανάτα στη 3η θέση του Καμπιονάτο. Την επόμενη χρονιά είναι ακόμα καλύτερος κερδίζοντας μια θέση στο ρόστερ της Εθνικής Ιταλίας για το Μουντιάλ του 1966 στην Αγγλία. Εκεί συνάντησε πάλι τον ομοσπονδιακό τεχνικό Εντμούντο Φάμπρι που του ζήτησε να κουρευτεί, για να εισπράξει την απάντηση στη συνέντευξη τύπου: «Ελπίζω ότι μπορώ να παίξω καλά και με μακριά μαλλιά». Αν για τον Φάμπρι και την συντηρητική ιταλική κοινωνία τα μακριά μαλλιά του Μερόνι ήταν αιτία παρεξήγησης, για τους οπαδούς της Τορίνο ήταν αφορμή να αγκαλιάζουν το αγαπημένο τους αστέρι. Τα πικρόχολα σχόλια για τον Μερόνι έκαναν την εμφάνισή τους ακόμα και στην πόλη που μεγάλωσε, το Κόμο. Η απάντηση του Τζίτζι έχει μείνει θρυλική. Ο ίδιος έφτασε στην ιδιαίτερη πατρίδα του μαζί με τον φίλο και συμπαίκτη του στην Τορίνο, Φαμπρίτσιο Πολέτι, έχοντας δέσει με λουρί μια κότα, στην οποία προσπαθούσε να φορέσει μαγιό για να κάνει το μπάνιο της στη λίμνη του Κόμο, δείγμα του πόσο περιφρονούσε την εσφαλμένη άποψη που είχαν για εκείνον.
Το καλοκαίρι του 1967 μια είδηση-σοκ συντάραξε την πόλη και τις τάξεις των φίλων της «Τόρο». Ο πρόεδρος Ορφέα Πιανέλι αποδέχθηκε την πρόταση των 750 εκατ. λιρετών της μισητής αντιπάλου Γιουβέντους για τον Τζίτζι Μερόνι. Οι οπαδοί της Τορίνο κατέλαβαν τους δρόμους φτάνοντας έξω από το σπίτι του Πιανέλι και την έπαυλη του προέδρου της «Γιούβε» Τζάνι Ανιέλι, απαιτώντας να ακυρωθεί η συμφωνία. Ακούστηκε μάλιστα ότι οι υπάλληλοι στο εργοστάσιο της FIAT θα προχωρούσαν σε απεργία αν ο Ανιέλι έπαιρνε τον Μερόνι στη Γιουβέντους. Μπροστά στη λαϊκή απαίτηση, οι δύο πλευρές υποχώρησαν, με τον Μερόνι να παραμένει στην Τορίνο και τους οπαδούς να ονειρεύονται. Όμως τον Οκτώβριο το νήμα της ζωής του Μερόνι κόπηκε βίαια. Ο κόσμος της Τορίνο δεν λησμόνησε ποτέ τον χαρισματικό Τζίτζι Μερόνι. Ακόμα και στη σημερινή εποχή, κάθε χρόνο στις 15 Οκτώβρη, συγκεντρώνονται στο μνημείο που υπάρχει στην οδό Ρε Ουμπέρτο, για να τιμήσουν τη μνήμη του.
Πηγή: HUMBA! (www.humbazine.gr)