Η Ισπανία του Πέδρο Σάντσεθ δεν είναι η Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν. Η Αριστερά και τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα κατάφεραν να κάμψουν στην Μαδρίτη τις αντιστάσεις των σοσιαλιστών προωθώντας μια δικαιότερη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου, εισπράττοντας την οργή της εργοδοσίας, της δεξιάς και της ακροδεξιάς.  

O γενικός γραμματέας των αριστερών Εργατικών Επιτροπών CC.OO. Ουνάι Σόρδο, ο γενικός γραμματέας της «φιλοσοσιαλιστικής» UGT Πέπε Άλβαρεθ και ο σοσιαλιστής υπουργός Ένταξης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Μετανάστευσης Χοσέ Λουίς Εσκριβά υπέγραψαν την Τετάρτη τα βασικά σημεία της συμφωνίας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στον απόηχο της προηγούμενης συμφωνίας ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Unidas Podemos, που έχει ήδη τη στήριξη τουλάχιστον των αριστερών εθνικιστικών κομμάτων της Καταλονίας ERC και της Χώρας των Βάσκων EΗ Bildu.

 

Ομόφωνα υπέρ τα συνδικάτα

 

Μετά από πολύμηνες σκληρές διαπραγματεύσεις και τις πιέσεις της Αριστεράς και των συνδικάτων, οι σοσιαλιστές συμφώνησαν τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που κατά τον σοσιαλιστή Εσκριβά αποτελεί «δομική αλλαγή για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον παραγωγικό ιστό και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων». Οι ηγεσίες των δύο μεγαλύτερων ισπανικών συνδικάτων ψήφισαν ομόφωνα την υπογραφή της συμφωνίας από τους γενικούς γραμματείς τους, ενώ οι βιομήχανοι και επιχειρηματίες της CEOE, του αντίστοιχου ΣΕΒ, κατήγγειλαν τη συμφωνία και αρνήθηκαν να την προσυπογράψουν.

«Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι, το εργατικό κόστος της εργατοώρας για τους επιχειρηματίες μετά τη μεταρρύθμιση θα φθάσει στα 25,8 ευρώ το 2050 από τα 25,4 ευρώ που είναι σήμερα, κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο των 32 ευρώ. Υπάρχει μεγάλη δημαγωγία για τα νούμερα που υπάρχουν στο τραπέζι», τόνισε ο Εσκριβά καταγγέλλοντας την άρνηση της εργοδοσίας να προσυπογράψει τη συμφωνία.

 

Νίκη των συνταξιούχων που βγήκαν στους δρόμους

 

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η βιωσιμότητα του συστήματος και η διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων, επιτρέποντας στον υπολογισμό του συντάξιμου χρόνου να αφαιρείται η ασφαλιστική χειρότερη διετία για τον κάθε εργαζόμενο. Η σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση τις υψηλότερες συνεισφορές των τελευταίων 28 ετών την τελευταία 30ετία εργασίας του κάθε εργαζόμενου. Οι ανταποδοτικές συντάξεις των γυναικών θα αυξηθούν έως και κατά 39% για να φθάσουν στα επίπεδα των συντάξεων των ανδρών, ακυρώνοντας την ψαλίδα των ανισοτήτων. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις το Podemos κατάφερε να διασφαλίσει περισσότερο του εργαζόμενους που την περίοδο πριν τη συνταξιοδότησή τους απολύονται από τις επιχειρήσεις και αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα εύρεσης νέας εργασίας.

Για την υπουργό Κοινωνικών Δικαιωμάτων και γενική γραμματέα του Podemos Ιόνε Μπελάρα «η μεταρρύθμιση θα διευρύνει τα δικαιώματα των εργαζομένων χάρις στην αύξηση των εσόδων του συστήματος».  Για την εκπρόσωπο του Unidas Podemos στην Επιτροπή που εξέτασε τη μεταρρύθμιση Αϊνα Βιδάλ «η μεταρρύθμιση αποτελεί νίκη των συνταξιούχων που βγήκαν στους δρόμους». «Καταλήξαμε σε μια συμφωνία για να προστατεύσουμε τις συντάξεις και να ενισχύσουμε τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος, αυξάνοντας τα έσοδα από τις συνεισφορές των επιχειρήσεων από τους υψηλούς μισθούς και προστατεύοντας τις χαμηλότερες συντάξεις», τόνισε η Γιολάντα Ντίαθ, η υπουργός Εργασίας, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Unidas Podemos. Στην ουσία οι εργαζόμενοι με αποδοχές που φθάνουν τα 4.500 ευρώ το μήνα θα καταβάλουν υψηλότερες εισφορές για τη στήριξη των χαμηλότερων συντάξεων.

Η ελάχιστη σύνταξη θα αυξηθεί στα 800 ευρώ το μήνα, το όριο της φτώχειας, που για τα συνδικάτα αποτέλεσε απαράβατο όρο υπογραφής της συμφωνίας, ενώ κατάφεραν να επιβάλλουν την κατάργηση των ελάχιστων εισφορών μιας 15ετίας για να μπορούν να λάβουν σύνταξη οι εργαζόμενοι και κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι γυναίκες.

Για το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της Χώρας των Βάσκων EH Bildu υπάρχει μια αλλαγή στάσης σε σχέση με την πολιτική που ακολουθούσαν προ 5ετίας οι σοσιαλιστές, αλλά θα χρειαστεί μέσα στη βουλή να δοθεί  μάχη για περαιτέρω βελτιώσεις της πρότασης. Για τη μετριοπαθή αριστερά της Καταλονίας ERC «άρχισε να αλλάζει η μουσική και η μελωδία με την ανάκτηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των συντάξεων από την πληθωρισμό».

 

Με την πλάτη στον τοίχο

 

Στην πράξη οι σοσιαλιστές βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες με την πλάτη στον τοίχο εξαιτίας της αποτυχίας να καταλήξουν σε συμφωνία για την μεταρρύθμιση – κατάργηση του κατασταλτικού «νόμου φίμωτρου» του δεξιού Μαριάνο Ραχόι και την επίθεση που δέχεται η εκτελεστική εξουσία από την πρόταση μομφής της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Τα εθνικιστικά αριστερά κόμματα και όχι μόνο ζητούσαν από τους σοσιαλιστές την πλήρη κατάργηση της χρήσης πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία, την κατάργηση των επαναπροωθήσεων μεταναστών, την κατάργηση των διατάξεων για ασέβεια προς τα όργανα της τάξης και την κατάργηση του εγκλήματος της ανυπακοής, ενώ τώρα φαίνεται ότι θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν με το Unidas Podemos την κατάθεση ενός νέου σχεδίου για την αντικατάσταση του κατασταλτικού νόμου του Ραχόι.

Ο Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού καταγγέλλοντας ότι η δεξιά και η ακροδεξιά «δεν περίμεναν να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα έχει τη στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και τη στήριξη των συνδικάτων». «Δεν είναι κάτι το νέο να βλέπουμε το Λαϊκό Κόμμα να ψηφίζει κατά της κοινωνικής προκοπής. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος δείχνε το δρόμο σε ποιόν, γιατί υπάρχει πλήρης συμφωνία ανάμεσα στην πολιτική και οικονομική δεξιά. Εμείς χαιρετίζουμε τη συμφωνία, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας της χώρας», τόνισε ο Σάντσεθ.

 

Αργύρης Παναγόπουλος Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet