Στη Γενεύη, στις 13 Μαρτίου, ξεκίνησε νέος γύρος διαβουλεύσεων για τα σιτηρά. Στις 14 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι συμφωνήθηκε επέκταση της αρχικής συμφωνίας, μόνο για 60 ημέρες. Η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης υπογράφηκε στις 27 Ιουλίου 2022 μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, Τουρκίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν δύο ξεχωριστά μνημόνια. Το πρώτο αφορούσε την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τις 18 Νοεμβρίου που επεκτάθηκε (δύο φορές από 120 ημέρες) μέχρι τις 18 Μαρτίου 2023. Το δεύτερο ήταν για την άρση των εμποδίων για τις ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων μέχρι το 2025.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν πάρθηκαν μέτρα για την υλοποίηση του δεύτερου μνημονίου, παρά τις εγγυήσεις που παρείχε για την υλοποίηση του πρώτου και παρόλο που δεν υπάρχουν κυρώσεις εναντίον των ρωσικών αγροτικών προϊόντων και εφοδίων, συνεχίστηκαν να υπάρχουν εμπόδια που κάνουν τις εξαγωγές ιδιαίτερα γραφειοκρατικές και δύσκολα υλοποιήσιμες. Η Μόσχα θεωρεί, ότι για την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης, χωρίς χρονικό περιορισμό, είναι απαραίτητο οπωσδήποτε να σταματήσει ο αποκλεισμός από το Swift τουλάχιστον της Αγροτικής Τράπεζας της Ρωσίας «Ροσελχόζμπανκ» που χρηματοδοτεί τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και αγροεφοδίων. Οι εξαγωγές σιτηρών μειώνονται. Τον Δεκέμβριο 2022 η παγκόσμια παραγωγή ήταν 780,59 εκατομμύρια τόνοι, κατά 2 εκατομμύρια τόνους χαμηλότερη από τις προβλέψεις του Νοεμβρίου. Επικεφαλής στην κατάταξη είναι η Αργεντινή, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και η Ουκρανία. Η μειωμένη παραγωγή εξηγείται ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης ξηρασίας στην Αργεντινή και τη μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Αύξηση της παραγωγής κατά την περίοδο από τον Ιούλιο 2022 μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2023 παρατηρείται μόνο στην Αυστραλία και τη Ρωσία. Στην Ουκρανία, λόγω του πολέμου υπάρχει μεγάλη μείωση της παραγωγής. Μεγάλες εκτάσεις κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της είναι ναρκοθετημένες. Επίσης υπάρχει έλλειψη σπόρων που δεν επαρκούν για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ προβλέπει ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα μειωθούν οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και ότι μια μικρή μείωση θα παρατηρηθεί μόνο στις εξαγωγές που προορίζονται για ζωοτροφές. Η ρωσική στατιστική υπηρεσία προβλέπει, ότι αν αρθούν τα εμπόδια, οι ρωσικές εξαγωγές θα αυξηθούν, συνυπολογίζοντας την παραγωγή σιτηρών στην Κριμαία και το Ντονμπάς που δεν αναφέρεται στις δυτικές πηγές. Επίσης έχουν μείνει απούλητες μεγάλες ποσότητες από πέρυσι, λόγω των ρωσικών ποσοστώσεων στις εξαγωγές, για να υπάρχει σταθερότητα στην εσωτερική αγορά. Τα αποθέματα αυτά ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των ρωσικών σιτηρών. Επίσης στην αύξηση των ρωσικών εξαγωγών θα συμβάλουν η μείωση της ισοτιμίας του ρουβλίου και οι εκπτώσεις που προσφέρουν οι ρώσοι παραγωγοί. Οι αμερικανικές υπηρεσίες αναλύουν την κατάσταση των ρωσικών σιτηρών αναζητώντας δυνατότητες για την επιβολή νέων πακέτων κυρώσεων. Όσο όμως εγκρίνονται νέα περιοριστικά πακέτα, τόσο οι κυρώσεις γίνονται μπούμερανγκ. Υπάρχουν χώρες που δεν ελέγχονται πλήρως από τις ΗΠΑ, που έχουν ανάγκη από τα ρωσικά σιτηρά και αξιοποιούν τις αντιρωσικές κυρώσεις για να αποκομίζουν μεγαλύτερες εκπτώσεις από τη Μόσχα. Κατά συνέπεια οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών μπορούν να δυσκολέψουν, αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν. Η παραγωγή τους τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και τα ρωσικά σιτηρά επεκτείνονται σε νέες αγορές και, προκειμένου να επιτύχουν την οικονομική διείσδυση, οι ρώσοι παραγωγοί μειώνουν το ποσοστό κέρδους, αυξάνοντας το κέρδος από την αύξηση του τζίρου. Οι εξαγωγές σιτηρών της Ρωσίας είναι πάνω από το ¼ του όγκου του διεθνούς εμπορίου. Η εξαγωγή θα οδηγήσει σε πτώση των διεθνών τιμών που αυτή την περίοδο είναι 315 δολάρια/τόνο. Οι χαμηλότερες τιμές θα οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης από χώρες με χαμηλό ή μέσο επίπεδο εισοδημάτων.

Σύμφωνα με μελέτη της Διάσκεψης για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) του ΟΗΕ, η σημερινή κρίση του τομέα της παραγωγής ειδών διατροφής διαφέρει από τις προηγούμενες κρίσεις 2007-2008 και 2010-2012 σε δύο σημεία: α) αυξάνονται οι τιμές των εξαγωγών και β) μειώνεται η ισοτιμία των εθνικών νομισμάτων των φτωχών χωρών, ως προς το δολάριο. Η μείωση αυτή ήταν από τον Μάιο 2021 μέχρι τον Οκτώβριο 2022, σε μέσους όρους 24%.

Για να αντισταθμίσουν οι G7 την απόφασή τους για μη επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών υπόσχονται ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, για όσο διάστημα χρειαστεί. Το 2023 θα την χρηματοδοτήσουν με περίπου 32 δισ. δολάρια. Επίσης δημιουργείται μια πλατφόρμα για χώρες και οργανισμούς-αιμοδότες της ουκρανικής οικονομίας. Η Ουκρανία ζητάει πολύ περισσότερα για την αποκατάσταση των υποδομών και της διαλυμένης οικονομίας της. Μεταξύ άλλων προτείνει να της αποδοθούν τα ρωσικά κεφάλαια που είναι παγωμένα στις δυτικές χώρες (περίπου 300 δισ. δολάρια).

Η επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά, έστω για 60 ημέρες, δείχνει άλλη μια φορά ότι είναι ανάγκη να αναζητηθεί διπλωματική επίλυση του ουκρανικού και να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος. Η Ρωσία και η Ουκρανία μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίλυση των παγκόσμιων επισιτιστικών προβλημάτων.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet