Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βάλτερ Μπάιερ επισκέπτεται την Αθήνα. Έρχεται συχνά κι αυτό φαίνεται από τη σιγουριά που περπατάει στους δρόμους της. Ωστόσο, αυτός ο σταθερός φίλος της Ελλάδας και του ΣΥΡΙΖΑ, ο διανοούμενος οικονομολόγος με την ιδιαίτερη αγάπη στις τέχνες, μέλος της νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας στα φοιτητικά χρόνια, της ηγεσίας του κόμματος αργότερα, πρώην επικεφαλής του αριστερού think tank «Τransform Europe» (του οποίου αδελφό Ινστιτούτο είναι το «Νίκος Πουλαντζάς») ήρθε πλέον ως πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ). Τον Δεκέμβριο, στο Συνέδριο της στη Βιένη, η Ευρωπαϊκή Αριστερά τίμησε με υψηλότατα ποσοστά τον Βάλτερ Μπάιερ ώστε να ηγηθεί της συλλογικής προσπάθειας, ενάμισι χρόνο πριν τις ευρωεκλογές. Μεγάλο στοίχημα, γενναία επιλογή με την οποία ισχυροποιείται το μήνυμα για τη βαρύτητα της ιδεολογικής αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου, την εμβριθή ανάλυση της νέας πολυσχιδούς πραγματικότητας και τον στρατηγικό σχεδιασμό της προεκλογικής καμπάνιας. Εν μέσω ενός εκρηκτικού παγκόσμιου σκηνικού, το ΚΕΑ εγκαινιάζει μια νέα σελίδα της σχεδόν εικοσάχρονης πορείας του.

Ο Βάλτερ Μπάιερ σχεδιάζει να επισκεφθεί κάθε κόμμα - μέλος του ΚΕΑ στην έδρα του. Στο Παρίσι πήρε μέρος στις τεράστιες διαδηλώσεις κατά του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μακρόν, μίλησε με τους γάλλους συντρόφους για την κοινοβουλευτική τους παρουσία, τη NUPES και την προσέγγιση τους στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Νωρίτερα στην Ισπανία, συναντήθηκε με όλο το φάσμα των δυνάμεων που αναφέρονται στο ΚΕΑ ή συνομιλούν με αυτό - το ΚΚ Ισπανίας, την Ενωμένη Αριστερά, τους Podemos. Βερολίνο δηλαδή Die Linke, Αθήνα (13-14 Μαρτίου) και μετά Ιταλία με την αριστερή πολυμορφία της. Μαζί με τη συνεργάτιδα του, την αποτελεσματικότατη Ντάγκμαρ Σβέντοβα από την Τσεχία, συνοδοιπόρο ήδη από τις μέρες του Transform.

Τα ταξίδια έχουν συγκεκριμένη στόχευση και ο χαμογελαστός αυτός άνθρωπος επιμένει σε βασικά ζητήματα: την ισχυροποίηση κοινής γραμμής εντός του ΚΕΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την ειρήνη, προάγοντας την κοινή συνισταμένη παρά τις όποιες αποχρώσεις στις προσεγγίσεις των μελών του. Και την πρακτική της αποτελεσματικότητα. Την πολιτική και στρατηγική ισχυροποίηση, ορατότητα και επιδραστικότητα της Αριστεράς στην Ευρώπη και τη διεισδυτικότητα της στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Την αναβάθμιση των σχέσεων της με βασικούς παράγοντες της νέας πραγματικότητας, όπως η Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας.

Μαζί με αυτά, ο Μπάιερ στοχεύει στην υλοποίηση κομβικών επιλογών. Από τη διατύπωση πειστικής εναλλακτικής πρότασης για την οικονομία και την ανάσχεση των νεοφιλελεύθερων ελίτ και του χρηματοπιστωτικού μοντέλου υπέρ των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους, μέχρι την οικολογική διάσταση και το φεμινιστικό πρόσημο των κοινωνικών αντιστάσεων και των αγώνων για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, το αντιφασιστικό μέτωπο, τις αντιρατσιστικές προσφυγικές και μεταναστευτικές πολιτικές, τις πολυδιάστατες παρεμβάσεις των νέων, τη στήριξη των συνδικάτων και την ενδυνάμωση των νέων κοινωνικών κινημάτων - η βεντάλια είναι μεγάλη. Με γνώμονα τις αποφάσεις του Συνεδρίου, προτεραιότητα του προέδρου είναι η αντιμετώπιση των ακροδεξιών και φασιστικών μορφωμάτων αντισυστημικού προφίλ, μέσω της δημιουργίας ευρύτερων βιώσιμων συμμαχιών με τις δημοκρατικές και οικολογικές δυνάμεις εντός και εκτός του ευρωκοινοβουλίου και την Ευρωεκλογική Διακήρυξη. Για όλα αυτά χρειάζεται όραμα και επιμονή.

Στην Αθήνα, ο Βάλτερ Μπάιερ περίμενε να βρει συμπαραστάτες. Δεν έπεσε έξω - τόσο στη συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα και τη γραμματέα της ΚΕ Ράνια Σβίγκου όσο και στη συζήτηση με τις Γραμματείες των Τμημάτων Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων όπως και την υπεύθυνη του Τομέα Δανάη Κολτσίδα, η συναντίληψη επιβεβαιώθηκε.

Αυτό που δεν περίμενε -παρά την ενημέρωση που είχε προηγηθεί- ήταν τα όσα άκουσε από τα μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (με επικεφαλής τον Σπύρο Μπιμπίλα και τον Κώστα Κεχαγιόγλου αντίστοιχα) που συνάντησε τη Δευτέρα το βράδυ. Την αγανάκτηση του για τον εργασιακό μεσαίωνα και την καλλιτεχνική και επαγγελματική απαξίωση χιλιάδων ανθρώπων, διαδέχτηκε η ειλικρινής συμπαράσταση και η δέσμευση να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Αριστερά στην ανάδειξη του θέματος στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το Δικαστήριο Οικονομικών Υποθέσεων. Η ίδια στάση επαναλήφθηκε την επομένη, στην επαφή του με τον Κώστα Γενηδούνια και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των σιδηροδρομικών, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Για τον Βάλτερ Μπάιερ οι επισκέψεις αυτές υπήρξαν επιβεβαιωτικές μιας πραγματικότητας συντριπτικών αντιθέσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τους καλλιτέχνες και τους σιδηροδρομικούς, μια όαση ειλικρινούς ενδιαφέροντος και χειροπιαστής αλληλεγγύης. Η συγκίνηση παρούσα σε όλες τις πλευρές.

Τα ταξίδια του προέδρου του ΚΕΑ σε λίγο καιρό θα ολοκληρωθούν. Το ταξίδι μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής χειραφέτησης θα είναι μακρύτερο και δύσκολο. Όπως όλες οι διαδρομές που αξίζουν. Αποφασισμένοι, συνταξιδεύουμε!

 

Όλγα Αθανίτη Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet