«Νιότη»Ο χρόνος, ο αγέραστος, ο αιώνιος νικητής. Ανθρώπινο εφεύρημα και δυνάστης, αφού είναι εκείνος που μας συντροφεύει διαρκώς καθώς φεύγουμε, ενώ εκείνος μένει, παντοτινά νέος κι αθάνατος μέσα στην ανυπαρξία του.
Ο Πάολο Σορεντίνο, αφού κέρδισε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2013 με την «Τέλεια ομορφιά», επανέρχεται με τη συγκλονιστική «Νιότη» (Youth), ανιχνεύοντας μια σειρά από ζητήματα που προκύπτουν ως αποτελέσματα του χρόνου. Δίπολα ζητήματα, αντιθετικά, όπως νιάτα και γεράματα, ομορφιά και ασχήμια, δημιουργία και απραξία.
Σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στους πρόποδες των Άλπεων συναντάμε δύο φίλους που πλησιάζουν τα ογδόντα. Είναι ο Φρεντ και ο Μικ, συνθέτης ο πρώτος, σκηνοθέτης ο δεύτερος. Ο πρώτος αρνείται πεισματικά να επιστρέψει, παρά της πιέσεις της βασίλισσας Ελισάβετ να διευθύνει για τελευταία φορά το γνωστότερο έργο του. Ο δεύτερος, αντίθετα, ονειρεύεται την επόμενη ταινία του η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει το αποκορύφωμα στην καριέρα του. Με το χρόνο που τους απομένει να μην είναι πολύς, οι δύο φίλοι αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν μαζί όσο μέλλον τους έχει απομείνει. Συζητούν, παρατηρούν και διαπιστώνουν πως οι νέοι βλέπουν εντελώς διαφορετικά τον κόσμο. Βλέπετε, ο χρόνος τους παρέχει διαφορετικά περιθώρια και δεν φαίνεται να ανησυχούν που περνά.
Η ταινία αποτελεί έναν τρυφερό ύμνο στη ζωή, δοσμένο με χιούμορ και αγάπη αλλά και βαθύτητα. Ταυτόχρονα με στιβαρή σκηνοθεσία, στην οποία ο Σορεντίνο προσθέτει θαυμάσιες εικαστικές πινελιές. Ο σκηνοθέτης μιλώντας για την ταινία του λέει: «Για μένα, ο χρόνος είναι το απόλυτο θέμα: το πώς περνά ο χρόνος, πόσος μας μένει, πόσος έχει ήδη περάσει. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το χρόνο. Πάνω από όλα είναι η σχέση μας με το μέλλον και τα νιάτα, ακόμη κι όταν πια δεν είμαστε νέοι».
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε δύο ηθοποιούς – κολοσσούς: το Μάικλ Κέιν και το Χάρβεϊ Καϊτέλ. Μαζί τους είναι η Ρέιτσελ Βάις, η Τζέιν Φόντα, ο Πολ Ντέινο και ο Άλεξ ΜακΚουίν.

Σ.Κ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet