Ένα ακόμα πολύνεκρο ναυάγιο καταγράφηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 11/03, ανοικτά του Φαρμακονησίου, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Πέντε νεκρά πρόσωπα, 11 διασωθέντα από το τουρκικό λιμενικό, πέντε διασωθέντα από το ελληνικό και τουλάχιστον 10 αγνοούμενα.
Πού πάνε τα χρήματα;
Έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας Solomon σε συνεργασία με την ισπανική εφημερίδα El Pais εστιάζει στα χρήματα και προσωπικά αντικείμενα αξίας που «αφαιρούν» οι λιμενικοί από τους πρόσφυγες, κατά τη διάρκεια των παράνομων επαναπροωθήσεων. Πρόσφυγες απάγονται από κουκουλοφόρους και λίγο πριν επαναπροωθηθούν βίαια και παράνομα -τους ρίξουν δηλαδή μεσοπέλαγα με μία φουσκωτή λέμβο- τους παίρνουν κινητά τηλέφωνα, χρήματα και αντικείμενα αξίας.
Τα ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας είναι αποκαλυπτικά και αναδεικνύουν έναν συγκεκριμένο τρόπο δράσης των ελληνικών αρχών. «Οι αιτούντες άσυλο συλλαμβάνονται όταν εισέρχονται παράτυπα στην Ελλάδα, δίχως να τους δοθεί η δυνατότητα να αιτηθούν άσυλο. Άλλοτε συλλαμβάνονται σε διάφορα σημεία της ενδοχώρας, παρότι μπορεί να έχουν ήδη καταγραφεί ή ακόμη και να έχουν λάβει άσυλο. Οδηγούνται σε διάφορα σημεία (αστυνομικά τμήματα, στρατώνες, εγκαταλελειμμένες αποθήκες), όπου συχνά δέχονται βία από άτομα με στολή ή πολιτικά. Πριν τους μεταφέρουν στην Τουρκία με φουσκωτές βάρκες, τα ίδια άτομα αφαιρούν τα υπάρχοντά τους», περιγράφεται αναλυτικά.
Μερικά από τα συμπεράσματα της δημοσιογραφικής έρευνας είναι πως η αφαίρεση χρημάτων αποτελεί συστηματική πρακτική που εντείνεται κιόλας. «Ενώ το 2017 μόλις στο 11% των περιστατικών επαναπροωθήσεων αναφέρθηκε κατάσχεση των χρημάτων του, μέχρι το 2022 το ποσοστό αυτό είχε εκτοξευτεί στο 92%».
Δημοσιεύεται, επίσης, ομολογία των παράνομων pushbacks από στελέχη της FRONTEX. «Δύο πηγές από την Frontex επιβεβαίωσαν στο Solomon και την El País πως οι επαναπροωθήσεις πλέον αποτελούν μια κανονικοποιημένη πραγματικότητα». Μπορείτε να διαβάσετε την αποκαλυπτική δημοσιογραφική δουλειά των Andres Mourenza και Σταύρου Μαλιχούδη (θύμα παρακολούθησης από την ΕΥΠ) στο site του Solomon.
Ανήλικα προσφυγόπουλα υπό την απειλή απέλασης
Η πρόσφατη υπόθεση του μαθητή Σαϊντού και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων παιδιών που κινδυνεύουν να απελαθούν, καθώς δεν υπάρχει προστασία, ανέδειξαν ένα τεράστιο νομικό κενό.
Πρόβλημα που έγινε ακόμα δυσκολότερο, όταν το 2020 καταργήθηκε επί της ουσίας η άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά είχαν δεσμευτεί πως το ζήτημα θα επιλυόταν. «Αυτοδικαίως όταν συμπληρώνουν το 18ο έτος θα πρέπει να τους δίδεται η δυνατότητα, εφόσον έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια εκπαίδευσης, να μπορούν να παραμείνουν στη χώρα», είχε σχολιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση του υπουργείου Μετανάστευσης τον Ιανουάριο 2023.
Όμως, μέσα στο πένθος για την πολύνεκρη σιδηροδρομική σύγκρουση στα Τέμπη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έθεσε σε fast-track διαβούλευση μιας εβδομάδας, τον Νέο Κώδικα Μετανάστευσης. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο αυστηροποιεί περαιτέρω τις άδειες διαμονής μακράς διάρκειας και δεν διορθώνει τα νομικά κενά, αλλά μάλλον δημιουργεί νέα. Η διαβούλευση έληξε 14/03 και το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή.
Δεκαέξι οργανώσεις ζητούν την αναθεώρηση του νομοσχεδίου και διαπιστώνουν πως η κυβέρνηση προχωρά σε ενέργειες αντίθετες απ’ όσα δεσμεύτηκε πως θα πράξει το προηγούμενο διάστημα. «Ιδιαίτερη έκπληξη και βαθιά απογοήτευση προκαλεί η προτεινόμενη διάταξη της περ. γ) της παρ. 1 αρ. 162 του Κώδικα Μετανάστευσης. Στο νομοσχέδιο δεν λαμβάνεται υπόψη η συντριπτική πλειονότητα των ασυνόδευτων παιδιών που μένουν εκτός συστήματος ασύλου και δημιουργούνται περισσότερες δυσκολίες από όσες επιλύονται», σχολιάζεται στην ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα απόκτησης άδειας διαμονής δεκαετούς διάρκειας «αλλά με προϋποθέσεις παράδοξες και εν πολλοίς εκτός πραγματικότητας», όπως σημειώνουν οι 16 οργανώσεις. «Καμία απολύτως πρόβλεψη δεν περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τα ασυνόδευτα παιδιά των οποίων το αίτημα διεθνούς προστασίας απορρίπτεται, ενώ είναι ανήλικοι/ες[…] τα ασυνόδευτα παιδιά και πάλι μένουν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και εκτεθειμένα σε κάθε μορφής εκμετάλλευση, χωρίς ουσιαστική πρόσβαση σε προστασία, παροχές υγείας, εκπαίδευση».
Ακόμα, «τίθεται ως βασική προϋπόθεση o πρώην ασυνόδευτος ανήλικος να έχει ήδη οριστικό τίτλο διαμονής στη χώρα, δηλαδή κάποια οριστική άδεια διαμονής. Όπως είναι εύλογο, αν τα ασυνόδευτα παιδιά που μόλις έχουν ενηλικιωθεί κατάφερναν να εξασφαλίσουν ισχυρή άδεια διαμονής, δε θα χρειάζονταν καν τη νομοθετική παρέμβαση που εισάγει το παρόν άρθρο», αναφέρουν 16 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πέρα από τον οριστικό τίτλο διαμονής και την επιτυχή ολοκλήρωση τουλάχιστον τριών τάξεων ελληνικού σχολείου -πριν από τη συμπλήρωση του 23ου έτους της ηλικίας τους- απαιτείται επιπρόσθετα να είναι και εισακτέοι σε ΙΕΚ, Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης ή σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
«Η τελευταία αυτή προϋπόθεση εισαγωγής σε κάποια από τις ανωτέρω σχολές στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα επαχθής και αφορά σε ένα πολύ μικρό αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων που εν τω μεταξύ ενηλικιώνονται. Άλλωστε, η εμπειρία μας στο πεδίο μάς έχει δείξει ότι για τα ασυνόδευτα παιδιά ακόμη και η 3ετής “επιτυχής” φοίτηση στο ελληνικό σχολείο αποτελεί μια σημαντική πρόκληση», επισημαίνουν. Και καταλήγουν σχολιάζοντας το σχέδιο νόμου του υπουργείου: «απορούμε για ποιο σκοπό να μένουν εφεξής χωρίς άδεια διαμονής τα παιδιά μεταναστών β' γενιάς».
Τα πρόσφατα παραδείγματα των προσφυγικών πληθυσμών από το camp του Ελαιώνα που εκδιώχθηκαν εκτός αστικού ιστού -δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία που ήδη φοιτούσαν- αλλά και το αδικαιολόγητο τέλος στο πρόγραμμα ESTIA που οδήγησε στην αστεγία χιλιάδες προσφυγικές οικογένειες, φανερώνουν πως η φοίτηση των προσφύγων σε ελληνικά σχολεία όχι μόνο δεν στηρίζεται και δεν διευκολύνεται, αλλά μπαίνουν διαρκώς νέα εμπόδια από την κυβέρνηση. Η αυστηροποίηση του πλαισίου για τις άδειες διαμονής ανήλικων προσφυγόπουλων στο τωρινό νομοσχέδιο δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς αποτελεί συνέχεια του ξενοφοβικού, αντιπροσφυγικού δόγματος της παρούσας κυβέρνησης.
Όχι στις νέες ρατσιστικές ρυθμίσεις του Κώδικα Μετανάστευσης
Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό συλλαλητήριο της Αθήνας στέλνει η ΚΕΕΡΦΑ. Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 18 Μαρτίου στις 3 μ.μ., στην Ομόνοια.
Ο Μηταράκης θέλει να καταστρέψει (και) τον Κώδικα Μετανάστευσης
Ανακοίνωση του τομέα Δικαιωμάτων και του τμήματος Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί δριμύτατη κριτική στο νέο Κώδικα Μετανάστευσης, χαρακτηρίζοντάς το «προχειρογραμμένο νομοσχέδιο, γεμάτο λάθη, ασάφειες και αντιφάσεις». Όπως σημειώνει το νομοσχέδιο «δεν ρυθμίζει απολύτως τίποτα… αφού στην προτεινόμενη διάταξη απαιτεί από τα παιδιά να έχουν ήδη «οριστικό τίτλο διαμονής», εισαγωγή σε τριτοβάθμια εκπαίδευση και παράβολο 900 ευρώ για να τους δώσει δεκαετή άδεια! Κι εδώ τίθεται καταρχάς το εξής απλό ερώτημα: Μα αν τα ασυνόδευτα ανήλικα που ενηλικιώνονται, είχαν ήδη άλλη άδεια διαμονής, τότε ποιο ακριβώς θα ήταν το πρόβλημα που θα έπρεπε να λυθεί; Αν είχαν ήδη άδεια γιατί να ήθελαν άλλη άδεια; Η κυβέρνηση εμπαίζει τη νοημοσύνη μας σε βάρος απροστάτευτων παιδιών.»
Η ανακοίνωση καταλήγει: «Αλήθεια ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο της κυβέρνησης; Να εγκλωβίσει σε ένα φαύλο κύκλο χιλιάδες ανθρώπους, που μεγάλωσαν, σπούδασαν, εργάζονται, μένουν μόνιμα στη χώρα και έχουν ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία; Να τους κάνει ανθρώπους χωρίς δικαιώματα, αόρατους, να μπαινοβγαίνουν στα κέντρα κράτησης; Αυτό αντιλαμβάνεται ως Μεταναστευτική Πολιτική και κράτος δικαίου η Νέα Δημοκρατία; Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή. Θα υπερασπιστούμε τους ανθρώπους που είναι κομμάτι της κοινωνίας μας και δεν θα επιτρέψουμε αποκλεισμούς και περιθωριοποίηση που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία μας.»