Η αλήθεια είναι ότι στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που διεξήχθη πανελλαδικά στις 4 Μαρτίου κάποια προβλήματα τα περιμέναμε. Ότι αυτά τα προβλήματα όμως θα ήταν τόσο σοβαρά που θα έβαζαν σε κίνδυνο ακόμα και το κύρος του ΑΣΕΠ, πέρα από την τύχη του διαγωνισμού, δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί.
Δεν πέρασαν όμως ούτε 24 ώρες από τη γραπτή δοκιμασία εκείνου του Σαββάτου και η σφαίρα των social media γέμισε με καταγγελίες αγανακτισμένων υποψηφίων, οι οποίοι περιέγραφαν μία απίστευτη προχειρότητα και ένα οργανωτικό χάος που προκάλεσε, εν τέλει, πολλούς μπελάδες και γέννησε ερωτηματικά ακόμα και για το αδιάβλητο του διαγωνισμού.
Το σημαντικότερο από τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν (και τα οποία επιβεβαιώθηκαν εν συνεχεία από το ρεπορτάζ) είχε να κάνει με την ώρα παράδοσης των πρωινών θεμάτων στα εξεταστικά κέντρα. Αυτή, προς γενική κατάπληξη, διέφερε από κέντρο σε κέντρο και από περιοχή σε περιοχή, γεγονός ανήκουστο για πανελλήνιο διαγωνισμό. Φανταστείτε μόνο το σάλο που θα είχε ξεσπάσει αν στις πανελλήνιες εξετάσεις για την είσοδο στα ΑΕΙ δεν δίνονταν ταυτόχρονα τα θέματα σε όλα τα εξεταστικά κέντρα της χώρας.
Στο διαγωνισμό της 4ης Μαρτίου η απόκλιση παράδοσης των θεμάτων φαίνεται ότι έφτασε ακόμα και τις δύο ώρες αφού σε κάποια εξεταστικά κέντρα δόθηκαν μετά τις 10:30, σε μερικά δε και μετά τις 11:00. Όπως γίνεται κατανοητό, το γεγονός δημιούργησε εύλογες απορίες αλλά και εκνευρισμό στους υποψηφίους, ιδιαίτερα σ' αυτούς που έμαθαν ότι σε άλλα κέντρα τα θέματα δόθηκαν στην ώρα τους. Και η δικαιολογία του προέδρου του ΑΣΕΠ Αθανασίου Παπαϊωάννου περί προβλημάτων στα φωτοτυπικά μηχανήματα των σχολείων, αν και αληθής, δεν μπόρεσε να πείσει, αντιθέτως εξόργισε ακόμη περισσότερο.
Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Σε κάποια κέντρα στα φωτοτυπημένα θέματα δεν υπήρχαν οι σωστές φωτοσκιάσεις (σε θέμα των μαθηματικών δοκιμασιών) με συνέπεια οι υποψήφιοι να μην μπορούν να δώσουν τη σωστή απάντηση. Δόθηκαν διευκρινίσεις και παράταση χρόνου, σε πολλά κέντρα τα θέματα ξαναμοιράστηκαν με νέες φωτοτυπίες αλλά και εδώ υπήρξε ένα πολύ βασικό μειονέκτημα. Δεν ήταν λίγοι οι υποψήφιοι που δεν έμαθαν ποτέ για τις διευκρινίσεις και την χρονική παράταση αφού είχαν παραδώσει το γραπτό τους πριν αυτές δοθούν. Τουτέστιν έχουμε αυτομάτως υποψηφίους δύο ταχυτήτων. Αυτούς που είχαν τη δεύτερη ευκαιρία και αυτούς που δεν την είχαν!
Μπροστά σ' αυτήν την πολύ δύσκολη, και πρωτόγνωρη, για τον ΑΣΕΠ κατάσταση, το Συμβούλιο ενήργησε μάλλον σπασμωδικά αν και η αλήθεια είναι ότι δεν διέθετε πολλές επιλογές. Τις ερωτήσεις στις οποίες υπήρχε το πρόβλημα στη φωτοσκίαση ουσιαστικά τις "χάρισε" στους υποψηφίους ανακοινώνοντας ότι όλες οι απαντήσεις σ’ αυτές θα λογιστούν ως σωστές.
Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν "θεραπεύει" το άλλο πρόβλημα, το γεγονός δηλαδή ότι οι υποψήφιοι δεν ενημερώθηκαν ποτέ για τις διευκρινίσεις και την παράταση. Γι' αυτό πολλοί υποψήφιοι (οι οποίοι δημιούργησαν αμέσως και σχετική ομάδα στο facebook) αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δρόμο της δικαιοσύνης επιλέγοντας αρχικά τη λύση του εξωδίκου. Αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους, αυτό θα παραδοθεί στη διοίκηση του ΑΣΕΠ τις επόμενες ημέρες.
Οι υποψήφιοι αυτοί αξιώνουν επανάληψη του διαγωνισμού αφού κατά την οπτική τους (η οποία δεν απέχει από την πραγματικότητα) τίθεται εν αμφιβόλω το αδιάβλητο της διαδικασίας. Και μπορεί ο διαγωνισμός να μην φορά ήδη προκηρυγμένες θέσεις, ωστόσο αποτελούσε πρόκριμα για επόμενους διαγωνισμούς.
Το θέμα, το οποίο έφτασε να "παίξει" σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων όπως "Τα Νέα", προκάλεσε και πολιτικό αναβρασμό. Σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και ο Γρηγόρης Θεοδωράκης, πρώην γγ του υπουργείου Διοικητής Ανασυγκρότησης, κάλεσαν τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για όσα «κωμικοτραγικά» συνέβησαν στον διαγωνισμό και να ζητήσει συγγνώμη στους χιλιάδες υποψηφίους. «Βγείτε και παραδεχθείτε ότι είστε ανίκανοι να διοργανώσετε ακόμη και μια στοιχειώδη διαγωνιστική διαδικασία», «Ή μήπως φταίμε όλοι μαζί κ. Βορίδη;» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών "κρύφτηκε" πίσω από την ανεξαρτησία του ΑΣΕΠ για να απαντήσει ότι "ο διαγωνισμός οργανώθηκε με απόλυτη ευθύνη του ΑΣΕΠ και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή ή συμμετοχή του υπουργείου Εσωτερικών και πως αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο του, στην προσπάθειά του να καταστήσει το ΑΣΕΠ αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης".
Ο κύριος Βορίδης όμως δεν απάντησε ποτέ στο ερώτημα γιατί ένας τόσο σημαντικός διαγωνισμός έπρεπε να διοργανωθεί σε προεκλογικό χρόνο και πώς εξηγείται το γεγονός ότι καταγράφηκαν δυσλειτουργίες που δεν είχαν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.
Για να μην αναφέρουμε (που θα το αναφέρουμε γιατί δεν γίνεται διαφορετικά) ότι οι υποψήφιοι των νησιών και ιδιαίτερα των Κυκλάδων αντιμετωπίστηκαν ως παιδιά ενός κατώτερου θεού και ως πολίτες δεύτερης κατηγορίες. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει ούτε ένα εξεταστικό κέντρο στις Κυκλάδες με συνέπεια όλοι οι υποψήφιοι του συγκεκριμένου γεωγραφικού διαμερίσματος να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στη διαδικασία;