Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, με αφορμή τη δειλή επίθεση που δέχτηκε και τον τραυματισμό του στα Εξάρχεια, σε αποκλειστική δήλωσή του στην «Εποχή», υπογραμμίζει:

«Κύκλοι της κυβέρνησης, του ακραίου κέντρου και της ακροδεξιάς επενδύουν σε ένα επικίνδυνο αφήγημα. Πασχίζουν να με εμφανίσουν ως τον αντι-συστημικό πολιτικό που έπεσε θύμα της βίας που γέννησε ο αντι-συστημισμός της νεολαίας, τον οποίο πολιτικοί όπως εγώ καλλιεργούμε. Μάλιστα, σκιτσογράφος της “Καθημερινής” απεικόνισε πλήρως αυτό το αφήγημα. Πάνω σε σκίτσο του τραυματισμένου προσώπου μου, πρόσθεσε τη λεζάντα “Ενδοοικογενειακή βία”. Το κίνητρό τους είναι προφανές: τρομοκρατημένοι από το μεγάλο ακηδεμόνευτο νεολαιίστικο κίνημα που γκρεμίζει την ηγεμονία της ιδιωτικομανίας τους, επιχειρούν να ταυτίσουν αυτό το κίνημα αγνών παιδιών με τραμπούκους, όπως εκείνον που με τραυμάτισε. Δεν θα το πετύχουν. Το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι πως βρίσκονται σε κατάσταση πανικού».

Η δήλωση αυτή έρχεται ως συνέχεια στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε «απαράδεκτη και τρισάθλια την επίθεση στο πρόσωπό του», αλλά κατηγορεί τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 ότι δεν συνεργάστηκε με την ΕΛΑΣ, η οποία «έχει προχωρήσει στην ταυτοποίηση των επτά δραστών [σ.σ. εννοεί αναρχικών] και τη σύλληψη ενός από αυτούς». Του αποδίδει επίσης πολιτικές σκοπιμότητες και πρόθεση για «πολιτικό σόου, μήπως με αυτό τον τρόπο καταφέρει και μπει στη Βουλή». Από την πλευρά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης επιμένει ότι ο συλληφθείς ήταν «απλώς τσιλιαδόρος» και όχι ο τραμπούκος που τον χτύπησε –τον οποίο έχει καλά χαραγμένο στη μνήμη του. Δηλώνει δε, σε όλους τους τόνους, ότι «εγώ δεν είπα ποιος ήταν, ούτε μίλησα για τα πολιτικά του φρονήματα. Είπα ότι μην αρχίσουμε τη διαδικασία της δαιμονοποίησης συγκεκριμένων χώρων. Εγώ θα περιμένω τον εισαγγελέα, τον ανακριτή, τους δικαστές να μου δώσουν μία δικογραφία. Όταν θα την διαβάσω, στη βάση αυτών που ξέρω, θα τοποθετηθώ». Αίσθηση, ωστόσο, έχει προκαλέσει η αρχική του δήλωση ότι «εγώ αναρρώνω, οι 57 των Τεμπών δεν αναρρώνουν, ούτε γιατρεύεται ο πόνος των δικών τους ανθρώπων. Στο μέτρο των δυνατοτήτων μου δεν θέλω να αποπροσανατολίσουμε την κοινή γνώμη από μία εθνική τραγωδία».

 

Ως προς τις κοινωνικές κινητοποιήσεις –με την ευρύτατη συμμετοχή της νεολαίας – για την τραγωδία των Τεμπών, η θέση του Γιάνη Βαρουφάκη διατυπώνεται ως εξής: «Πρόκειται για μια εθνική τραγωδία, έναν θρήνο, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία: Έχουμε χιλιάδες νέους ανθρώπους, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, να διαδηλώνουν. Δεν είναι κομματικά ορμώμενοι. Ευτυχώς τα κόμματα δεν τους καθοδηγούμε, και να θέλαμε δεν μπορούμε, και αυτό είναι πάρα πολύ ωραίο. Νομίζω ότι είναι μία ευκαιρία για να ξαναδούμε το όλο ζήτημα, να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα να οραματιστούν μία νέα Ελλάδα, μακριά από τη διαφθορά, τη διαπλοκή, την αναξιοκρατία, τον κρατισμό, την ιδιωτικοποίηση και την ιδιωτικομανία, το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε χάσει γύρω στο 1 εκατομμύριο νέους και νέες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, από το 2010. Αυτοί που έχουν μείνει, έχουν μπροστά τους ένα μέλλον το οποίο είναι σκυφτό, δεν εμπεριέχει επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, δεν εμπεριέχει την προοπτική για νέες δουλειές, δουλειές που να αμείβονται με έναν τρόπο ώστε να κάνουν οικογένεια, να στήσουν ένα μέλλον για τον εαυτό τους. Αυτό είναι το backround, αυτό είναι το παρασκήνιο και μετά σου έρχεται μία τραγωδία σαν αυτή των Τεμπών που σκοτώνονται νέα παιδιά που πάνε να σπουδάσουν και τότε δημιουργείται το κίνημα. Το ερώτημα είναι αυτό το κίνημα θα ξεφουσκώσει ή θα μεταβληθεί σε μια νέα πολιτική δύναμη, η οποία θα συμπαρασύρει όλους εμάς τους παλιούς και θα δημιουργήσει μια νέα Ελλάδα. Αυτό θα ήθελα εγώ να δω».

Πάντως, παρά το γεγονός ότι δεν το επιθυμεί, εφεξής, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα χρησιμοποιεί την αστυνομική φρουρά που του διατίθεται. Ωστόσο, οι φόβοι του Τάκη Θεοδωρικάκου φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ΜέΡΑ25 με ενισχυμένα ποσοστά και προοπτική άνετης εισόδου στη Βουλή….

Επισημαίνεται ότι το κίνημα που αγωνίζεται καθημερινά στους δρόμους δεν πρέπει να ανεχτεί τραμπούκικες συμπεριφορές, καθώς δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την κουλτούρα, ούτε με τους σκοπούς του. Έως ότου διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση της επίθεσης στον Γιάνη Βαρουφάκη, αρκεί η καταδίκη της –όπως φυσικά και της απόπειρας εναντίον του Δημήτρη Βίτσα. Περιττεύει ασφαλώς και κάθε είδους ιδιοτελής σκέψη ότι τέτοια γεγονότα μπορούν να αξιοποιηθούν πολιτικά. Σε κάθε περίπτωση τέλος, δεν έχουν θέση αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε «αυτοαναφορικές συλλογικότητες», όπως υπογραμμίζουν έμπειρα στελέχη των κοινωνικών αγώνων.

 

Μαρίνος Μουζακίτης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet