Σκίτσο: Βαγγέλης Χερουβείμ

 

 

 

Η μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων, για δεύτερη φορά μετά από εκείνη της 8ης Μαρτίου, διέψευσε τις προσδοκίες της κυβέρνησης να ξεφουσκώσει το κίνημα σύντομα. Στις διαδηλώσεις αλλά και την απεργία, παρά τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, πήραν μέρος δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Η κυβέρνηση μέσω του κ. Θεοδωρικάκου φρόντισε να περιορίσει τη συμμετοχή στη συγκέντρωση με τις γελοίες απαγορεύσεις και το κλείσιμο των σταθμών του μετρό. Και, κυρίως, στο τέλος να διαλύει με τα ΜΑΤ τις μαζικές και ειρηνικές διαδηλώσεις. Προχθές, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο με ένα γερανοφόρο της αστυνομίας  να τρέχει μανιωδώς και να παρασέρνει ό,τι έβρισκε μπροστά του, με παρ’ ολίγον θύματα. Η εικόνα αυτή είναι αποκαλυπτική για τη «δημοκρατία του Μητσοτακισμού».

Η τακτική αυτή της κυβέρνησης αποδεικνύεται αναποτελεσματική και δυναμώνει το μέτωπο των κινητοποιήσεων. Μια πρώτη απόδειξη είναι και η συμμετοχή της ΓΣΕΕ, με ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου της, στην προχθεσινή κινητοποίηση μαζί με την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, μεγάλες ομοσπονδίες αλλά και τις οργανώσεις της νεολαίας και τα συνδικαλιστικά όργανα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μπορεί να μην έγινε δυνατή η κοινή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ με την ΑΔΕΔΥ και τις άλλες οργανώσεις, ωστόσο η στάση αυτή συνέβαλε στην κάλυψη της απεργίας και, στο πολιτικό επίπεδο, στην εμφάνιση σχεδόν όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στον ίδιο χώρο.

Είναι γνωστό πως η ΓΣΕΕ δεν είχε πάρει μέρος στην κινητοποίηση της 8ης Μαρτίου επειδή την επομένη θα άρχιζε το συνέδριό της, όπως δήλωσε η ηγεσία της. Παρεμπιπτόντως να αναφέρουμε ότι στο συνέδριο επρόκειτο να απευθύνει χαιρετισμό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, και ο πρωθυπουργός, ο οποίος, , θα ανακοίνωνε την αύξηση του κατώτατου μισθού. Όλα αυτά, μετά το έγκλημα στα Τέμπη, ανατράπηκαν. Βρισκόμαστε πλέον σε μια άλλη πραγματικότητα την οποία αρνείται να αναγνωρίσει η κυβέρνηση. Αυτό αποδεικνύει η πολιτική της, με τα νομοσχέδια που ψηφίζει άρον – άρον ή με την επιμονή της να προχωρήσει στην «αξιολόγηση» των εργαζομένων στο δημόσιο. Η κυβέρνηση προβάλλει την αξιολόγηση ως άλλοθι των κυβερνητικών ευθυνών, τονίζουν τα συνδικάτα, για να συνεχίσει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. «Το λεγόμενο επιτελικό κράτος, είναι εργαλείο αναξιοκρατίας,  διαφθοράς και συστηματικής διάλυσης των δημοσίων δομών με καταστροφικά αποτελέσματα για την κοινωνία», είπε στην ομιλία του ο Γιώργος Πετρόπουλος, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, στη συγκέντρωση της Πέμπτης. 

Η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν πήρε το μήνυμα των λαϊκών κινητοποιήσεων και, έτσι, ο πρωθυπουργός, με το γνωστό αλαζονικό του ύφος, συνεχίζει, να διαχέει τις ευθύνες του στους πολιτικούς του αντιπάλους και να ενοχοποιεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τα οποία, όπως είπε, ασκούν μια παλαιοσυνδικαλιστική πολιτική σε ένα «βαθύ αναχρονιστικό κράτος». Για να πάρει την απάντηση από τους ίδιους τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ, ότι «οι παλαιοσυνδικαλιστές είναι αυτοί που προειδοποιούσαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη με εξώδικα και απεργίες για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους. Όμως οι αρμόδιοι κώφευαν και αδιαφορούσαν».

Το συνδικαλιστικό κίνημα μέχρι σήμερα φέρεται αποφασισμένο να μην ξεχαστεί και συγκαλυφθεί η πολύνεκρη τραγωδία.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet