Ο Λεωνίδας Μαριδάκης ως τραγουδοποιός, ερμηνευτής, συνθέτης, στιχουργός, διατηρεί πάντα ένα χαμηλό προφίλ, αυτό όμως δεν εμποδίζει καθόλου το γεγονός να είναι αναγνωρίσιμος και αγαπητός στο κοινό που αγαπά την καλή μουσική είτε στο τραγούδι είτε στο θέατρο. Από το 2003 γράφει αδιάλειπτα μουσική για το θέατρο ενώ στη δισκογραφία μπήκε το 2005 με παραγωγό τον σημαντικό συνθέτη Νίκο Ξυδάκη. Ο Λεωνίδας Μαριδάκης είναι αναγνωρίσιμος και στον χώρο των κινημάτων καθώς ευαίσθητος κοινωνικά δίνει πάντα το «παρών», όπως πρόσφατα στον αγώνα των μουσικών ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα αλλά και στην συναυλία για την Εποχή.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο τέταρτος δίσκος του με τον τίτλο «Δίδυμα σαν σκουλαρίκια» και θα ακολουθήσει η παρουσίασή του στις 27 Μαρτίου στον πολυχώρο πολιτισμού «Το μπαράκι της Διδότου». Και τα δύο μας έδωσαν αφορμή για μια σύντομη συνομιλία.

 

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τον νέο σου δίσκο.

Ο νέος μου δίσκος, ο τέταρτος στη σειρά, συνέπεσε με τη γέννηση των δίδυμων παιδιών μου της Στέλλας και του Μάρκου. Είναι «παιδί» της πανδημίας αφού τα πρώτα single κυκλοφόρησαν στο πρώτο λοκντάουν και όλος δίσκος αμέσως μετά. Περιέχει ένα στοιχείο μοναξιάς και μια αγωνία για επικοινωνία.

 

Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με τον στιχουργό Δημήτρη Λέντζο;

Ο ποιητής και στιχουργός Δημήτρης Λέντζος, τον οποίο εκτιμώ πολύ και γνώριζα μέσα από τη δισκογραφία του τα τελευταία χρόνια, μου είχε τραβήξει το ενδιαφέρον αλλά δεν είχε τύχει να μιλήσουμε για συνεργασία. Αυτή η στιγμή ήρθε σε μια παρουσίαση των εκδόσεων Μετρονόμος. Σκεφτόμουν πως θα ήταν πρόκληση η συνάντηση των κόσμων μας μέσα σε έναν δίσκο, πως να ταίριαζε η ρυθμική, χορευτική σχεδόν αίσθηση των μελωδιών μου με τον μεστό ποιητικό λόγο του Δημήτρη; Η απάντηση ήρθε αυτόματα και χωρίς κόπο. Ο Δημήτρης έχει ένα μοναδικό τρόπο να συνδυάζει το ερωτικό με το κοινωνικό - πολιτικό στοιχείο. Αυτό με απελευθέρωσε από την πρώτη στιγμή μουσικά αλλά μου έδωσε και τη δυνατότητα να εκφράσω τις δικές μου υπαρξιακές και κοινωνικές αγωνίες ως δημιουργού. Με αυτή την εμπιστοσύνη που μου γέννησαν οι στίχοι του, προχώρησα χωρίς δυσκολία στη μελοποίηση νιώθοντας πολύ δικό μου το αποτέλεσμα. Μου έστελνε στίχους γραμμένους για μένα που μου άρεσαν, τους μελοποιούσα, του έστελνα πίσω τα τραγούδια που του άρεσαν, μου έστελνε τους επόμενους. Η χημεία μας ήταν τόσο καλή που το τελευταίο τραγούδι που έγραψε και μου έστειλε -το ομότιτλο «Δίδυμα σαν σκουλαρίκια»- μου το έστειλε λίγες εβδομάδες πριν μάθω εγώ ο ίδιος πως θα γίνω μπαμπάς διδύμων. Απίθανο; Με αυτή τη φόρα και τον ενθουσιασμό λοιπόν προέκυψε ο δίσκος.

 

Ποιοί άλλοι συμμετέχουν στον δίσκο;

Συνοδοιπόροι μου σε αυτή τη δουλειά είναι η Μάρθα Φριντζήλα, που τραγουδάμε μαζί το ομότιτλο ντουέτο, ο Σταύρος Σιόλας και η Βίκυ Καρατζόγλου.

 

Τι καινούργιο διακρίνει δημιουργικά την πρόσφατη αυτή δουλειά σου;

Δημιουργικά μπορώ να πω η άκρη του νήματος που ακολούθησα ήταν από τον προηγούμενο δίσκο μου, «Βάρκα στο σπίτι», το ομότιτλο τραγούδι του οποίου ήταν σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Μέσα από τους στίχους του Δημήτρη Λέντζου, βρέθηκα να εξερευνώ αυτήν την περιοχή, δηλαδή μια πιο αφηγηματική, αλληγορική και μελωδική κατά κάποιο τρόπο έκφραση.

 

Τι είναι αυτό που σε κάνει να εκφράζεσαι με τη μουσική;

Μεγάλωσα σε ένα σπίτι με πολλά βιβλία και μουσική. Στα Χανιά, τη δεκαετία του ’80, μακριά από την Αθήνα με τις πολλές ευκαιρίες και τα πολλά θεάματα αλλά κοντά σε ένα τρόπο και ένα χρόνο πιο ανθρώπινο, δίπλα σε δάση, σε ποτάμια, δίπλα στη θάλασσα. Οι εικόνες από εκείνη την ηλικία με συγκινούν και με εμπνέουν διαχρονικά. Το τραγούδι τότε αποτελούσε μια καλή αφορμή για διασκέδαση, για ανθρώπινη επαφή - ήμουν με μια κιθάρα στον ώμο και με μια «εκδρομή» στη σκέψη. Τότε, στην εφηβεία νομίζω, κατάλαβα πως η μουσική είναι τρόπος ζωής και φαντασίας. Μετά ήρθαν οι μουσικές σπουδές, η ζωή στην Αθήνα και πολλά νέα ερεθίσματα από ταξίδια, ακροάσεις κτλ. Όλα αυτά μπήκαν σε μια σειρά από το 2005, με την κυκλοφορία του πρώτου μου άλμπουμ και τη δημιουργική συνομιλία μου με τον εξαιρετικό Νίκο Ξυδάκη, που ήταν και παραγωγός της δουλειάς. Κάπου εκεί άρχισα να κάνω συναυλίες με τα τραγούδια μου πια αλλά και να δουλεύω συστηματικά και με τη μουσική για το θέατρο. Η μουσική έκτοτε για μένα είναι ένα επάγγελμα αλλά και ένα στοίχημα προσωπικής έκφρασης και εξέλιξης.

 

Η επίσημη παρουσίαση του δίσκου «Δίδυμα σαν σκουλαρίκια» θα γίνει την Δευτέρα 27 Μαρτίου στο Μπαράκι της Διδότου, στις 9μμ. Θα μιλήσουν ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης, ο μουσικός παραγωγός Ξενοφών Ραράκος και θα παρουσιαστούν όλα τα τραγούδια ζωντανά με τη συμμετοχή του Σταύρου Σιόλα, της Βίκης Καρατζόγλου αλλά και δύο εξαιρετικών μουσικών.

 

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet