Έπειτα από πολλές δεκαετίες λειτουργίας, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κλείσει το Κεστεκίδειο σχολείο στις Βρυξέλλες σε μια νύκτα! Οι γονείς ενημερώθηκαν ξαφνικά ότι τις επόμενες μέρες οι μαθητές τους πρέπει να συνεχίσουν τα μαθήματα μέσω webex.
Τι προηγήθηκε: Την τελευταία δεκαετία το σχολείο είχε αρκετά προβλήματα, με αποκορύφωμα να πέσει κομμάτι του ταβανιού, ευτυχώς όχι σε ώρα μαθήματός, αλλά και κατά περιόδους βροχής να υπάρχουν κουβάδες εντός της τάξης για το νερό της βροχής. Οι γονείς με εράνους και διοργάνωση εορτών κατάφεραν να μπαλώσουν ορισμένα προβλήματα, μέχρι που τον περασμένο Οκτώβριο του 2022, το υπουργείο έστειλε μια επιτροπή για να ελέγξει το κτίριο. Η εν λόγω επιτροπή από τότε δεν έχει στείλει το πόρισμα της έκθεσης.
Η ενημέρωση για το κλείσιμο έγινε μέσω ενός e-mail, που έφτασε στο σχολείο που αναφέρει ότι το κτίριο είναι ακατάλληλο και ότι τα μαθήματα θα συνεχίσουν διαδικτυακά!
Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας είναι, λοιπόν, το σχολείο να λειτουργεί, τα μαθήματα να γίνονται με τηλεκπαίδευση, αλλά με το κτίριο κλειστό! Καμία άλλη πρόταση ή ενημέρωση.
Πού βρισκόμαστε σήμερα μερικές μέρες μετά την ανακοίνωση κλεισίματος; Ο σύλλογος γονέων μαζί με την Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών ξεκίνησε τα τηλέφωνα σε δήμους των Βρυξελλών στην προσπάθεια να βρεθεί άλλος χώρος να φιλοξενήσει τα μαθήματα. Στην άλλη άκρη του τηλεφώνου οι βέλγοι υπάλληλοι ήταν έκπληκτοι όταν άκουγαν την κατάντια και την ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να βρει μια λύση.
Η ελληνική πρεσβεία πρότεινε σαν προσωρινή λύση να γίνονται τα μαθήματα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου σε ένα χώρο στο ισόγειο της πρεσβείας. Ενώ πέρασε ήδη μια εβδομάδα, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει κάνει τίποτε άλλο πέρα από το e-mail που έστειλε σχετικά με το λουκέτο.
Οι 159 μαθητές, πολλοί εκ των οποίων έκλαιγαν και έβγαζαν φωτογραφίες από το σχολείο τους, χωρίς να ξέρουν αν θα ξαναγυρίσουν κάποια μέρα, έχουν αφεθεί στην μοίρα τους. Καμία απολύτως ενημέρωση.
Το περιστατικό αυτό μπαίνει σε μια μακρά λίστα απαξίωσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Στο Παρίσι ήδη έγινε μια κινητοποίηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό σχολείο. Στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις. Αρκετά τα παράπονα και σε άλλες χώρες.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει καμία δικαιολογία. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες περί έλλειψης χρημάτων για μια απαραίτητη επισκευή που είναι γνωστή εδώ και μήνες. Εκτός, βέβαια, αν το σχέδιο των «αρίστων» είναι άλλο.
Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν η κυβέρνηση θέλει να αντιγράψει το μοντέλο που επικρατεί στις ΗΠΑ και τον Καναδά, να δημιουργηθούν δηλαδή ιδιωτικά ελληνικά σχολεία υπό τον έλεγχο της εκκλησίας, τα οποία εγκαινιάζει και παρευρίσκεται πάντα –ο θεός να τον κάνει– υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό είναι ένα απαραίτητο στοιχείο των Ελλήνων της διασποράς για την εκμάθηση της γλώσσας για τα παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς και βεβαίως των νέων μεταναστών.
Το 2017 επί κυβέρνησης Τσίπρα, έγιναν μερικά σημαντικά βήματα, όπως η εισαγωγή μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και λογοτεχνίας στις βαθμίδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Βελγίου, διαμέσου της Χάρτας Συνεργασίας που υπογράφτηκε σε διμερές επίπεδο.
Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας μας οφείλει να δώσει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα αυτό που αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό για τους Έλληνες της διασποράς. Με συγκεκριμένο σχεδιασμό, σε ασφαλή σχολεία, με αξιοπρεπείς συνθήκες για τους εκπαιδευτικούς και με ομαλή λειτουργία των σχολείων, για να μπορεί να διατηρηθεί η σύνδεση με όλους τους Έλληνες της διασποράς.