Στην πύλη του εργοστασίου της οινοποιίας «Μαλαματίνα» από 31/5/2022 το σωματείο εργαζομένων αγωνίζεται ενάντια στην ολική εφαρμογή του απεργοκτόνου νομοσχεδίου του Κ. Χατζηδάκη από τη νέα διοίκηση των αδερφών Χαράλαμπου και Αλέξανδρου Κρομμύδα –μην ξεχνάμε ο τελευταίος είναι γαμπρός του Κ. Σκρέκα, υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας– που προτάσσει την εργολαβοποίηση των μονάδων παραγωγής του εργοστασίου, με ατομικές συμβάσεις και μισθούς πείνας για τους εργάτες χωρίς την προστασία μιας εν ισχύι συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ). Το σωματείο αντιστέκεται, ανυποχώρητα, ενάντια στις αυθαίρετες, μαζικές, εκδικητικές απολύσεις του Γ. Φραγγίδη, πρόεδρου του σωματείου, Α. Μερκενίδη, πρόεδρου του σωματείου Οδηγών – Πωλητών Β. Ελλάδας, όπως και όλων των συνδικαλισμένων εργατών(!). Οι απολύσεις αυτές είναι προφανές ότι αποσκοπούν στη διάλυση του σωματείου, ενώ ταυτόχρονα παραβιάζουν κατάφωρα τις διατάξεις του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, που απαγορεύει απολύσεις εργαζομένων/συνδικαλιστών κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων. Ταυτόχρονα το σωματείο συνεχίζει να αγωνίζεται για την υπογραφή νέας ΣΣΕ.

Για όλες τις πρόσφατες εξελίξεις η «Εποχή» δημοσιεύει αποκλειστικές δηλώσεις του πρόσφατα συλληφθέντα συνδικαλιστή Γιώργου Λιάκα και των δικηγόρων/εργατολόγων του σωματείου εργαζομένων της «Μαλαματίνα», Νεκταρίας Αγγελάκη και Τάσου Παπαγγέλου.

 

«Γινόμαστε μάρτυρες του πανικού της νέας εργοδοσίας»

 

«Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες του πανικού που έχει πιάσει τη νέα εργοδοσία της “Μαλαματίνα–Mantis–Redbull” και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Νίκο Κεράνη. Τις συνέπειές του βιώσαμε στις δικαστικές αίθουσες με τη σύλληψη 3 εργαζομένων, οι οποίοι θα κατέθεταν ως μάρτυρες κατά της εργοδοσίας, καθώς ο στόχος της ήταν η αναβολή της προγραμματισμένης δίκης με κατηγορούμενους στελέχη της επιχείρησης.

Για κακή τους τύχη, οι εργαζόμενοι με τον συνήγορο τους προχώρησαν στην αίτηση τους να εξεταστούν οι μάρτυρες την ερχόμενη Τετάρτη, κάτι που η έδρα του μονομελούς πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό, παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες της εργοδοσίας.

Έχοντας στήσει μια βιομηχανία ψευδών μηνύσεων, εδώ και μήνες, προσπαθούν να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους και να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους, για την ανάκληση όλων των απολύσεων και την υπογραφή ΣΣΕ.

Πέρα από τους τρεις συλληφθέντες μάρτυρες, έχουν μηνυθεί το σύνολο, σχεδόν, της διοίκησης όπως και 11,συνολικά, απεργοί. Αυτό μας κάνει πιο δυνατούς, γιατί θα έχουμε περισσότερους μάρτυρες που θα αντικρούσουν τα παραμύθια της εργοδοσίας.

Καταγγέλλουμε δημόσια, για άλλη μια φορά, την διεύθυνση της Μαλαματίνα-Mantis-Redbull για τη χρησιμοποίηση απεργοσπαστικού μηχανισμού στο εργοστάσιο του Καλοχωρίου που υπολειτουργεί, όπως επίσης και για τις νέες διώξεις σε βάρος οικογενειαρχών εργαζομένων με ψευδείς και ανυπόστατες κατηγορίες», δηλώνει ο Γιώργος Λιάκας, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων της Μαλαματίνας. 

 

«Γηράσκω αεί διδασκόμενος»

 

Αντίστοιχα, ο δικηγόρος του σωματείου, Τάσος Παπαγγέλου, μας γράφει:

«Μάθαμε πράγματα αυτές τις τρεις μέρες στην μαλαΜΑΤινα από τους εκπροσώπους, τους δικηγόρους και τους μάρτυρες της!

Ότι ένας διαδηλωτής μπορεί να καταλαμβάνει δύο σημεία στον χωροχρόνο ταυτοχρόνως και ειδικότερα, ότι μπορεί να τραβάει βίντεο τον εαυτό του από απόσταση.

Ότι η δουλειά του CEO είναι να κρύβεται σε γωνίτσες και να δείχνει με το δόλιο μισητό του δαχτυλάκι ποιους μάρτυρες πρέπει να σωπάσει η ΕΛΑΣ και στη συνέχεια να χάνεται ξεγλιστρώντας στα γλιστερά του μονοπάτια, ως άλλη ρωσίδα κατάσκοπος πλεκτών για να διαφύγει τη σύλληψη επί ψευδή καταμηνύσει.

Ότι κάποιος που έχει έρθει 3-4 φορές μέσα στα τελευταία δυο χρόνια, μπορεί να ξέρει τι γίνεται στο μαγαζί σου επί 30 χρόνια...

Ότι τα φορτηγά των 500.000 ευρώ πωλούνται έναντι 45.000 ευρώ, όχι για να μην έχουν να δουλέψουν οι οδηγοί και να απολυθούν, αλλά επειδή ένας μαντράς έπεισε τα γιγαντοστελέχη ότι μια καλή τιμή για αυτά είναι 45.000. Δηλαδή ο αγοραστής, που τα αγόρασε, εκτίμησε την αξία τους ελεύθερα και έπεισε αυτή την εταιρεία, που της εμπιστεύτηκε κούρεμα 35.000.000 ο μπατζανάκης κ. Σκρέκας (λεφτά όλων μας).

Ότι ένας ανώνυμος, μυθικός υπάλληλος της επενδύτριας έχει περισσότερα εχέγγυα επιστημοσύνης από όλους τους πρωτοδίκες Θεσσαλονίκης και την Price Waterhouse Coopers μαζί, αφού άλλαξε το πόρισμα όλων αυτών, σε 4 μήνες!

Ότι η μείωση 20% σε έναν μεικτό μισθό 1.400 ευρώ, οδηγεί σε απώλεια μόλις 14 ευρώ! Για όλο τον πλανήτη, ο μισθός που μειούμενος κατά 20% μας δίνει μείωση 14€, είναι 70 ευρώ. Στο εξωτικό Καλοχώρι, οι κανόνες των μαθηματικών δεν ισχύουν!

Ότι είναι βλαπτική μεταβολή η αλλαγή ονομασίας εργαζομένου, αλλά δεν είναι βλαπτική μεταβολή η αφαίρεση 500 ευρώ μηνιαίως από τον μισθό του!

Ότι ο κ. υπεύθυνος προσωπικού ενός ομίλου, δεν ξέρει ποσό προσωπικό έχει, ποσά παίρνουν, πόσοι απολύθηκαν, πόσοι είναι συνδικαλισμένοι, πόσοι από αυτούς απολύθηκαν (εύκολο αυτό: όλοι), σε ποιες θέσεις εργάζονται και τι κόστος έχει συνολικά η μισθοδοσία τους, αν και ήξερε μετά βεβαιότητας ότι "έπρεπε να απολυθούν αυτοί οι ...τόσοι… οι τέτοιοι ...αυτοί".

Ότι όταν ηττάται το κεφάλαιο, τρέχει να παραπονεθεί στον προστατευτικό γκουβερνοθίασο. Τι να ζητήσει; Ας ρωτήσουμε τον σύντροφο, συνάδελφο κ. Τζουβάρα...».

 

«Δεν πρόκειται ούτε κατά διάνοια να μας πτοήσουν»

 

Με τη σειρά της, η επίσης δικηγόρος του σωματείου, Νεκταρία Ελευθερία Αγγελάκη, δήλωσε στην «Εποχή»:

«Οι τελευταίες κινήσεις της εταιρείας Μαλαματίνα, όπως και οι προηγούμενες, αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο την εργασιακή ζούγκλα που δημιούργησαν οι “ρυθμίσεις” του υπουργού Εργασίας, Κώστα Χατζηδάκη. Πλέον έχει χαθεί κάθε μέτρο.

Η εταιρεία μήνυσε δύο μάρτυρες κατηγορίας την ώρα που ήταν έτοιμοι να καταθέσουν την Παρασκευή 17 Μαρτίου. Δεν μας έχει κοινοποιηθεί ακόμη το κατηγορητήριο, αλλά είναι ενδεικτικό του κλίματος τρομοκρατίας.

Την ίδια ώρα η εταιρεία Μαλαματίνα πούλησε 8 φορτηγά της έναντι ευτελούς τιμήματος, δηλαδή 45.000 ευρώ συνολικά. Η πιο δυσμενή εκτίμηση είναι πως θα πωλούνταν έναντι 500.000 ευρώ. Σκοπός της να δικαιολογήσει το κλείσιμο του δικτύου μεταφορών.

Παράλληλα, όμως, προσπαθεί να αλλάξει και τα οικονομικά στοιχεία. Προσέλαβε δικό της εκτιμητή, ο οποίος φυσικά και δικαιολόγησε τις απολύσεις εργαζομένων και τις μειώσεις μισθών, προκειμένου να “βγει” οικονομικά η εταιρεία.

Στην ουσία, δηλαδή, γράφει η Μαλαματίνα στα παλαιοτέρα των υποδημάτων της το πόρισμα της ανεξάρτητης εταιρείας αξιολόγησης (του διεθνούς οίκου αξιολόγησης που επικυρώθηκε από την τελεσίδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης) που έλεγε ότι με το υπάρχον εργατικό δυναμικό και χωρίς καμία μείωση μισθών, τα κέρδη της εταιρείας θα ήταν περίπου 1.000.000 ευρώ.

Προφανώς αυτά θεωρούνται λίγα για την ιδιοκτησία της Μαλαματίνα, γι’ αυτό και πάλι την πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Μάλιστα, βρέθηκε και ένας “πρόθυμος”, που αν και έχει δηλώσει ότι δεν γνώριζε πόσοι ήταν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, τι μισθούς έπαιρναν, αν ήταν συνδικαλιστές ή όχι, κατά τα άλλα χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών.

Όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, συνθέτουν ένα παράλογο σκηνικό. Ένα σκηνικό που έχει δημιουργήσει η εταιρεία Μαλαματίνα με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Εμείς δηλώνουμε πως όλα αυτά δεν πρόκειται ούτε κατά διάνοια να μας πτοήσουν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μαζί με την κοινωνία, η οποία μας στήριξε από την πρώτη στιγμή.

Εξάλλου, ο εισαγγελέας μάς έχει καλέσει σε προκαταρκτική εξέταση για το αν εφαρμόζει η εταιρεία το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο επικυρώθηκε από την τελεσίδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet