Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, σε δηλώσεις του στην Εποχή, αναφέρεται στην τραγωδία - έγκλημα των Τεμπών, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, και θέτει το διακύβευμα των εκλογών, συνοψίζοντας παράλληλα και τη στρατηγική του κόμματός του. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Μάντζος, επισημαίνει:

«H τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την τραγωδία στα Τέμπη αποκάλυψε τις κυβερνητικές ευθύνες για σοβαρές παραλείψεις. Ο κ. Καραμανλής αδυνατούσε να εξηγήσει τις καθυστερήσεις στα έργα τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης. Είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα, την ώρα που, όπως αποκαλύφθηκε από τον βουλευτή μας Χάρη Καστανίδη, από τις 4 Οκτωβρίου 2021 υπήρχε στο yπουργείο του κρίσιμο πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που μιλούσε για τεράστιες ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων, καθυστερήσεις, αστοχίες και παραλείψεις στην τηλεδιοίκηση, ζητώντας μάλιστα πειθαρχικές διώξεις εμπλεκομένων προσώπων. Τα ερωτήματα, λοιπόν, επιμένουν και αναμένουν απαντήσεις.

Οι πολίτες ζητούν επιτέλους διαφάνεια, αυτοκριτική, ειλικρίνεια και δικαιοσύνη. Πενήντα επτά θάνατοι σε καιρό ειρήνης, σε κάθε σοβαρό κράτος, που έχει ως υπέρτατο σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, συνιστούν συντριπτική ήττα, όχι αφορμή για ενέργειες που έπρεπε να είχαν γίνει χρόνια τώρα. Σήμερα, ο εμπεδωμένος θυμός στην κοινωνία πρέπει να μετουσιωθεί σε ενεργητική πράξη ανατροπής με το βλέμμα στο μέλλον, όχι άρνησης και μηδενισμού.

Το ερώτημα είναι σε ποια χώρα θέλουμε να ζούμε και πώς αλλάζει το βαθύ αναχρονιστικό κράτος. Ένα βαθύ κράτος που μοιράζει πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε φίλους και ημετέρους με όρους ευνοικοκρατίας, που στήνει σύστημα υποκλοπών στο Μέγαρο Μαξίμου, που κρατάει κλειδωμένη σε συρτάρια μια σύμβαση που θα έσωζε δεκάδες ζωές, την ώρα που «χορεύουν» οι απευθείας αναθέσεις, και επιμένει σε ρουσφέτια και κομματικούς διορισμούς.

Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών. Στον δρόμο προς τις κάλπες, εμείς επιμένουμε πολιτικά. Με τις δικές μας αξιακές θέσεις, σε κάθε κρίσιμο πεδίο πολιτικής: κράτος δικαίου, κοινωνικό κράτος, εργασία, φορολογική δικαιοσύνη, ενεργειακή δημοκρατία. Έτσι θέλουμε να αξιολογηθούμε. Ώστε, με ισχυρή εντολή, να έχουμε το δικαίωμα να εγγυηθούμε την αλλαγή πολιτικού παραδείγματος, που έχει ανάγκη ο τόπος και ο λαός μας».

 

Με το βλέμμα στις εκλογές

 

Με δεδομένο ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, με όση αξιοπιστία μπορεί να έχουν πλέον οι δηλώσεις του, το ΠΑΣΟΚ εντείνει την προεκλογική του εκστρατεία. Ο Νίκος Ανδρουλάκης με άρθρο του στο Βήμα της περασμένης Κυριακής, κατέθεσε πέντε προτάσεις για ασφαλή και σύγχρονο σιδηρόδρομο, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η προσωρινή επαναφορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε κρατικό έλεγχο με την εξεύρεση σύντομα νέου στρατηγικού επενδυτή, καθώς και η ανασύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), με βάση τα διεθνή πρότυπα και την άμεση εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων στην παροχή τεχνογνωσίας και εποπτείας.

Την περασμένη Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε στην Αθήνα με τον πρόεδρο του SPD (Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας), Λαρς Κλινγκμπάιλ, σε μια προσπάθεια να τονώσει το ευρωπαϊκό και σοσιαλδημοκρατικό του προφίλ. Το ίδιο είχε συμβεί και προ ολίγων ημερών, όταν φιλοξένησε και το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στις προεκλογικές του ομιλίες ασκεί αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση αναφερόμενος στην κατάρρευση του επιτελικού κράτους, την υπονόμευση του κράτους δικαίου και τη διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών.

Στο στόχαστρο της κριτικής του βρίσκεται και η αξιωματική αντιπολίτευση με κύρια αιχμή την επιστροφή Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «άδοξο τέλος για τη δήθεν μετριοπαθή στροφή του κ. Τσίπρα», επιχειρώντας να ανακόψει τη διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς.

 

Σενάρια επί χάρτου

 

Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, κατά κύριο λόγο, είναι ο βασικός υποψήφιος εταίρος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, είναι ευχή και κατάρα για τον πρόεδρο και τα στελέχη του. Ευχή, καθώς θα μπορούσαν να επανέλθουν στα γνώριμα λημέρια της πολυπόθητης εξουσίας. Κατάρα γιατί η όποια επιλογή του μπορεί να προκαλέσει τον ακρωτηριασμό του είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά του, καθώς το κόμμα συγκροτείται από δυο αντίστοιχες ισχυρές συνιστώσες. Προς το παρόν, το «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης», μοιάζει με βολική υπεκφυγή. Ωστόσο, ήχησε παράξενα το σενάριο που δημοσιεύτηκε στην Εστία για κυοφορία κυβέρνησης συνεργασίας –με τη ΝΔ εννοείται– και πρωθυπουργό τον Νίκο Αλιβιζάτο. Όπως είναι φυσικό, το σενάριο ούτε διαψεύστηκε ούτε επιβεβαιώθηκε από τη Χ. Τρικούπη, όμως σίγουρα αντανακλά τη βαθύτερη επιθυμία των επιχειρηματικών ελίτ και του βαθέος κράτους που εξορκίζει και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά αυτά έχουν ορίζοντα μόνον μέχρι τις εκλογές της απλής αναλογικής, των οποίων τα αποτελέσματα θα καθορίσουν εάν το κόμμα θα έχει ρόλο και ποιόν. Δεύτερες κάλπες, είναι βέβαιο ότι θα συμπιέσουν αφόρητα το ΠΑΣΟΚ και θα απειλήσουν την ίδια την ύπαρξή του. Στο μεταδημοκρατικό πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό που φιλοτεχνήθηκε στην Ελλάδα, με το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη να έχει κάνει την αρχή, «η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία» του Ανδρουλάκη έχει έναν και μόνο δρόμο για να επιβιώσει. Την επιστροφή στο πάλαι ποτέ προοδευτικό παρελθόν του. Ή, έστω, τον δρόμο της ανατροπής του «κερδοσκοπικού οπορτουνισμού», όπως χαρακτήρισε –ο Σημίτης πάλι– τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Όμως, ούτε σε αυτό δεν έχει τοποθετηθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά – μαζί και την καχυποψία για τις προθέσεις της να υφέρπει.

 

Μαρίνος Μουζακίτης Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet