Η ιταλική κυβέρνηση εν μέσω διαδηλώσεων και πολλαπλών κρίσεων δεν δείχνει να υποχωρεί από την εφαρμογή του αντιδραστικού σχεδίου της. Αυξάνονται, όμως, και οι αντιστάσεις. Η αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο μοιάζει να έχει περισσότερη συνοχή και οι δρόμοι και οι πλατείες γεμίζουν συχνά με διαδηλωτές ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης. 

Ο επίτροπος ΕΕ, πρώην πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, κατακεραύνωσε την κυβέρνηση λέγοντας «η Ιταλία να ασχοληθεί με το Σχέδιο  Ανάκαμψης, αντί να επιφυλάσσει την προσοχή της  για τη Γέφυρα του Στενού της Μεσίνα και τον flat tax». Η μεν γέφυρα θα έχει κόστος 7 δισεκατομμυρίων, ενώ υπάρχει σεισμικός κίνδυνος, ο δε Flat Tax, o ενιαίος φόρος φυσικών προσώπων, ευνοεί τους πλουσιότερους και αδικεί τους φτωχότερους.

 

Η Μελόνι στο συνέδριο του Cgil

 

Πριν από λίγες μέρες έληξε το συνέδριο του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου Cgil. Ο γενικός γραμματέας Μαουρίτσιο Λαντίνι επανεξελέγη με ποσοστό 94.2%. Στο συνέδριο συμμετείχε με μια ομιλία της και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, την οποία υποδέχτηκαν στην είσοδο του συνεδριακού χώρου στο Ρίμινι διάφορα πανό με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και λούτρινα ζωάκια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο πολλών παιδιών στο ναυάγιο του σκάφους  προσφύγων στο Κούτρο της Καλαβρίας, που είχε συνολικά 76 νεκρούς. Η Μελόνι, στην ομιλία της, επανέλαβε την αντίθεσή της με τη θέσπιση κατώτατου μισθού και με το επίδομα του πολίτη, τονίζοντας ότι τον πλούτο τον δημιουργούν οι επιχειρήσεις και όχι το κράτος.

Ο Μαουρίτσιο Λαντίνι, στην ομιλία του μετά την επανεκλογή του, μίλησε για τη μεγάλη απόσταση και τις βαθιές διαφορές που χωρίζουν το συνδικάτο από την κυβέρνηση και δήλωσε ότι θα είναι έτοιμο να απεργήσει. «Σε μια χώρα όπου το 94% του φόρου φυσικών προσώπων πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, όπου υπάρχει φοροδιαφυγή 100 δισεκατομμυρίων και όπου οι πρόσοδοι έχουν μικρότερη φορολόγηση από την εργασία, δεν είμαστε πλέον διατεθειμένοι να αποδεχτούμε την ιδέα ενός φορολογικού συστήματος που εξακολουθεί να επιβαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους», είπε.

«Υπάρχει μια αντίφαση: πώς γίνεται να ψηφίζει κάποιος την διαφοροποιημένη περιφερειακή αυτονομία και μετά να έρχεται εδώ να μας μιλήσει για εθνική ενότητα;», συνέχισε: «Δεν δεχόμαστε να τεθεί υπό αμφισβήτηση το Σύνταγμά μας, γιατί η περιφερειακή αυτονομία αυξάνει τους διαχωρισμούς στη χώρα» 

«Αυτό το κοινοβούλιο να κάνει αυτό που πρέπει, να διαλύσει τις φασιστικές δυνάμεις, μια πράξη που θα είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία από πολλές δηλώσεις», δήλωσε ο Λαντίνι, αναφερόμενος στην καταδίκη εκ μέρους της Μελόνι της φασιστικής επίθεσης στην έδρα του συνδικάτου στη Ρώμη, την 9η Οκτωβρίου 2021.

 

Στο στόχαστρο τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών

 

Η κυβέρνηση δεν βρίσκεται αντιμέτωπη μόνο με τα συνδικάτα, αλλά και με όσους διαδηλώνουν μαζί με τα συνδικάτα κατά του φασισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της ομοφοβίας.

Πρόσφατα η επιτροπή  Ευρωπαϊκών Πολιτικών της ιταλικής Γερουσίας απέρριψε τον κανονισμό της ΕΕ για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών και την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού γέννησης. Σε όλη την Ευρώπη, εκτός από την Ιταλία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών αναγνωρίζονται από τη γέννησή τους.  

Διαδηλώσεις σε όλη την Ιταλία ακολούθησαν αυτή την απόφαση.  Η κυβέρνηση βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, καθώς προσπάθησε να επεκτείνει τον νόμο που απαγορεύει την παρένθετη μητρότητα και σε όσα ζευγάρια έχουν αποκτήσει  με αυτόν τον τρόπο παιδιά στο εξωτερικό. Η συζήτηση πάνω στο θέμα της παρένθετης μητρότητας έχει δημιουργήσει πολλές αντιθέσεις στην Ιταλία και γι’ αυτό το Δημοκρατικό Κόμμα σκοπεύει να παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα επιτρέπεται στα ομόφυλα ζευγάρια ο γάμος, η υιοθεσία και η εγγραφή των παιδιών που γεννήθηκαν μέσω παρένθετης μητρότητας στο εξωτερικό, αλλά θα παραμείνει η απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας στην Ιταλία.   

 

Αντίθεση στην αποστολή όπλων

 

Η κυβέρνηση Μελόνι βρήκε, επίσης, αντιστάσεις, ακόμη και μέσα στο ίδιο το δεξιό στρατόπεδο, στο θέμα της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, στη συζήτηση της 21ης Μαρτίου στη Γερουσία. Eίχε, όμως, την αρωγή του κεντρώου πόλου  Azione- Italia Viva, των Καλέντα-Ρέντσι,  ενώ συνάντησε την αντίθεση της συμμάχου της Lega, που εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία για την πορεία του ρωσο-ουκρανικού πολέμου». H  Μελόνι δήλωσε: «Δεν κρύψαμε ποτέ ότι θέλαμε να αυξήσουμε τις χρηματοδοτήσεις των στρατιωτικών δαπανών. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτές οι δεσμεύσεις είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας. Η ελευθερία έχει κόστος». «Στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία και για να κρατήσουμε τον πόλεμο μακριά από την Ευρώπη και από το σπίτι μας», συμπλήρωσε. «Το να λέμε στους Ιταλούς ότι αν δεν παρείχαμε όπλα στην Ουκρανία θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τις συντάξεις ή να μειώσουμε τους φόρους, είναι ψέμα», δήλωσε επίσης.

Το Δημοκρατικό Κόμμα μίλησε για «στήριξη με όλες τις αναγκαίες μορφές», αναφέρθηκε όμως και «σε ενιαία πολιτική και διπλωματική προσπάθεια εκ μέρους της ΕΕ, για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης».

Σαφής αντίθεση στην αποστολή όπλων εκφράστηκε από το Κίνημα 5 Αστέρων και Πρασίνων- Ιταλικής Αριστεράς.

Μεγαλώνουν οι αντιστάσεις, μεγαλώνουν και οι ελπίδες στη γειτονική μας χώρα.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet