«Η Ιαπωνία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί ως κοινωνία», προειδοποίησε ο συντηρητικός εθνικιστής πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, ενώ σε μια προσπάθεια διπλωματικού αντιπερισπασμού αποβιβάστηκε αιφνιδιαστικά στο Κίεβο τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ρωσίας υποδεχόταν στη Μόσχα τον κινέζο ομόλογό του.

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει μια σύνθετη οικονομική και κοινωνική κρίση, με το «νεοκαπιταλισμό» του Κισίντα να έχει αντικαταστήσει το παλιό ιαπωνικό μοντέλο που έδειξε τα ρήγματα και τις αστοχίες του κατά τη διάρκεια του αναθεωρητή εθνικιστή προκατόχου του Σίνζο Άμπε, που δολοφονήθηκε τον Ιούλιο του 2022, τους Ολυμπιακούς και την πανδημία.

Ο Κισίντα ήδη από τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους πίεζε τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς σε υψηλότερα επίπεδα από τον πληθωρισμό, παραβλέποντας για τους οικονομικούς αναλυτές τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που θα αντιμετωπίσουν οι μεσαίες και κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις.

Ο Κισίντα παρόλο που εμφανίζεται ως ο μετριοπαθής ηγέτης του ακροδεξιού στην πράξη Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας ανήκει και αυτός στην σέχτα Νιππόν Καϊγκί, το μεγαλύτερο ακροδεξιό, εθνικιστικό και αναθεωρητικό λόμπι της χώρας, που υποστηρίζει τη συνταγματική αναθεώρηση και την κατάργηση του συντάγματος που επέβαλαν οι νικητές του πολέμου, αρνείται τα εγκλήματα πολέμου στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και υποστηρίζει την ανασυγκρότηση του ιαπωνικού στρατού, ενώ οι υπουργοί του δεν χάνουν ευκαιρία για να τιμούν σε διάφορες συγκεντρώσεις και θρησκευτικές τελετές εγκληματίες πολέμου, τροφοδοτώντας πλήθος αντιδράσεων πρωτίστως στην Κίνα και τις δύο Κορέες. Ο Κισίντα, πολέμιος των κοινοτήτων ΛΟΑΚΤΙ, έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει στις γυναίκες να διατηρούν το επίθετό τους μετά το γάμο.

Τη στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και εντείνεται η αντιπαράθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον της Κίνας στη Νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, το γεν βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών έναντι του δολαρίου και ο πληθωρισμός στο 4%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1981, ο Κισίντα θεωρεί ότι θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την οικονομική, κοινωνική και δημογραφική κρίση που μαστίζει την Ιαπωνία αυξάνοντας τους μισθούς και στηρίζοντας τα νέα ζευγάρια, ελπίζοντας ότι θα αυξηθούν οι γεννήσεις για να αυξηθεί το εργατικό δυναμικό σε μια χώρα που εφαρμόζει με φανατισμό μια αντιμεταναστευτική πολιτική που τη ζηλεύουν οι ακροδεξιοί πολιτικοί όλου του κόσμου.  

Οι δημογραφικές έρευνες έδειξαν ότι ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί κάτω από τα 53 εκατομμύρια στα τέλη του αιώνα από τα περίπου 125 εκατομμύρια που είναι σήμερα. Ήδη μέχρι το 2050 η Ιαπωνία αναμένεται να έχει χάσει το 20% του πληθυσμού της, αλλά ο Κισίντα στο όνομα της εθνικής καθαρότητας κρατά στην πράξη κλειστά τα σύνορα για τους μετανάστες που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση σε μια οικονομία που αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού και παραμένει κολλημένη στα 5 τρισ. δολάρια εδώ και 30 χρόνια.  

Μετά από χρόνια αποπληθωριστικών πιέσεων, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και διατήρησης των μισθών στα ίδια επίπεδα επί τριάντα χρόνια, σε σχέση με την ισοτιμία του δολαρίου, το Τόκιο αναγκάστηκε να προχωρήσει στη μεγαλύτερη αύξηση μισθών των τελευταίων 26 ετών, από το 1997 ή κατά 4,8%. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι μισθοί στη Γαλλία και τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 34% σε ονομαστική βάση από το 1991 έως το 2021, ενώ αντίστοιχα στην Ιαπωνία οι μέσες ετήσιες αποδοχές αυξήθηκαν μόλις κατά 5% στα 39.711 δολάρια.

Ο Κοσίντα ζήτησε από τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς σε υψηλότερα επίπεδα από την αύξηση των τιμών με στόχο την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων και της κατανάλωσης, που υποχώρησε κατά 1,3% το Δεκέμβριο, αφού τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων υποχώρησαν με τους υψηλότερους ρυθμούς της τελευταίας 8ετίας, παρά τη μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού τον Οκτώβριο με τους υψηλότερους ρυθμούς από το 2002 ή κατά 3,3%.

Έτσι όταν στις ΗΠΑ η Microsoft, η Google και η Amazon απολύουν κατά χιλιάδες, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής του έτοιμου ενδύματος στην Ασία, η ιαπωνική  Fast Retailing – Uniqlo, αύξησε τους μισθούς των υπαλλήλων της κατά 40%, η Sega, η Sonic, η Capcom θα τους αυξήσει κατά 30%, η Nintendo θα τους αυξήσει κατά 10% από τον Απρίλιο, η Canon κατά 3,8%, ο χρηματοοικονομικός κολοσσός Nomura κατά 3%, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αναμένει την υποχώρηση του πληθωρισμού εξαιτίας της στήριξης των τιμών των καυσίμων και τη μείωση των τιμολογίων του ρεύματος κατά 20%.

Για να δικαιολογήσει την πολιτική επανεξοπλισμού της Ιαπωνίας, ο Κισίντα έχει στοχοποιήσει το «ευρωκομμουνιστικό», φιλειρηνιστικό και αντιμιλιταριστικό Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα, που πήρε 6,82% στις τελευταίες εκλογές, συμπεριλαμβάνοντάς το σε μαύρες λίστες παρέα με το Ισλαμικό Κράτος και τη Βόρεια Κορέα, όταν είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι το Ιαπωνικό ΚΚ δεν είχε καθόλου καλές σχέσεις με τους ανύπαρκτους σοσιαλισμούς και τις παραφυάδες τους.  

 

Αργύρης Παναγόπουλος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet