Στο τουρκικό πρωτάθλημα συμμετέχει η Amed S.F.K, η οποία εκπροσωπεί την πλειονότητα της κουρδικής κοινότητας του Ντιγιαρμπακίρ. Στις 5 Μαρτίου, η ομάδα και οι οπαδοί της δέχθηκαν επίθεση από οπαδούς της Bursaspor που ύψωσαν πανό του περιβόητου κακοποιού Μαχμούτ Γιλντιρίμ (Yesil), υπεύθυνου για μεγάλο αριθμό πολιτικών εγκλημάτων την δεκαετία του ’90, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της επετείου της εξέγερσης του 2004.
Γυρνώντας το ημερολόγιο πίσω στο χρόνο ήταν πριν 19 χρόνια η συριακή τότε πόλη Καμίσλι, στα σύνορα με την Τουρκία, θα γραφόταν στην ιστορία ως ο τόπος που σύνδεσε το όνομα του με την σημαντικότερη εξέγερση του κουρδικού λαού. Η ρήξη με το καθεστώς του φόβου που επικρατούσε στην Συρία, από την κυριαρχία του Άσαντ, οι έντονες κοινωνικές και πολιτικές ζυμώσεις και κυρίως η διεκδίκηση της κουρδικής αυτονομίας βρήκαν... διέξοδο σ’ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στις 12 Μαρτίου του 2004.
Η Al-Futuwa (Νεολαία), ομάδα της έκτης μεγαλύτερης πόλης της προπολεμικής Συρίας, Ντέιρ αλ-Ζορ, αντιμετώπιζε την Al-Jihad (Αγώνας) της πόλης Καμίσλι. Οι οπαδοί της πρώτης προκάλεσαν τους κούρδους οπαδούς της δεύτερης, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των Κούρδων. Οι κούρδοι οπαδοί δεν άφησαν αναπάντητες τις ύβρεις. Το αποτέλεσμα ήταν από τις συμπλοκές να υπάρξουν νεκροί λόγω των πυρών από τις δυνάμεις ασφαλείας του Άσαντ. Τις επόμενες μέρες ακολούθησαν διαδηλώσεις σε όλες τις κουρδικές πόλεις της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των κουρδικών συνοικιών του Αλέπο και της Δαμασκού. Συνολικά 33 νεκροί, απροσδιόριστος αριθμός τραυματιών και 1.000-2.000 άτομα κατέληξαν να συλληφθούν και να βασανιστούν. Η συμπλοκή οπαδών, η άγρια καταστολή των κούρδων φιλάθλων από το καθεστώς Άσαντ και το έναυσμα που δόθηκε ολοκληρωτικά, ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτες διαδηλώσεις εντός του συριακού κράτους, απέφεραν δεκάδες νεκρούς και βασανισθέντες, «δίνοντας ελπίδα παράλληλα στις νεότερες γενιές και σπόρο για την επανάσταση στη Ροζάβα το 2012».
Η εξέγερση (serhildan, στα Κουρδικά) του Κάμισλο θεωρείται σημείο καμπής στην ιστορία του κουρδικού κινήματος στη Συρία για μια σειρά από λόγους. Πρόκειται για μια κατεξοχήν αυθόρμητη λαϊκή εξέγερση, που δεν διοργανώθηκε και δεν ελέγχθηκε από τα κόμματα και όπου οι νέοι ήταν πρωταγωνιστές. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία των Κούρδων της Συρίας όπου οι Κούρδοι κινητοποιήθηκαν μαζικά και σε όλες τις κουρδικές περιοχές της Συρίας με πρόσημο την κουρδική ταυτότητα και ενάντια στο καθεστώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως το 2000, διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες στο δημόσιο χώρο οργανώνονταν σπάνια από τους Κούρδους. Επίσης, ήταν η πρώτη φορά όπου πολιτικά κόμματα και οργανώσεις σε άλλες κουρδικές περιοχές, στην Τουρκία και το Ιράκ, δήλωσαν ανοιχτά την στήριξη και αλληλεγγύη τους προς τους Κούρδους της Συρίας.
Υπό το φως και των εξελίξεων στο γειτονικό Ιράκ (αναγνώριση του Ιρακινού Κουρδιστάν), η εξέγερση σηματοδότησε τη ρήξη με το φόβο και ανέδειξε την κουρδική νεολαία ως εξεγερσιακό υποκείμενο, η οποία υιοθέτησε το δικό της ρεπερτόριο δράσης, όπως για παράδειγμα η καταστροφή συμβόλων του καθεστώτος του Άσαντ. Παράλληλα, αναδείχθηκε μέσα από την εξέγερση μια νέα μορφή κουρδικής αφύπνισης, αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας, ενώ τα γεγονότα του Μαρτίου του 2004 έκαναν ορατό το κουρδικό ζήτημα στη Συρία σε εξωτερικούς παρατηρητές. Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εμφανίστηκαν πλακάτ με αίτημα για αυτονομία των κουρδικών περιοχών στη Συρία, παράλληλα με αιτήματα για εκδημοκρατισμό της κοινωνίας. Την εξέγερση ακολούθησε η πρώτη, ανοιχτά, αναγνώριση του «κουρδικού ζητήματος» από τον Άσαντ, μέσα από μια δήλωση για τους Κούρδους από τους οποίους είχε αφαιρεθεί η υπηκοότητα (κατά την «ειδική» απογραφή της Τζαζίρα το 1962). Όπως φαίνεται η εξέγερση του Καμίσλι έδωσε ελπίδα στη νέα γενιά και αποτέλεσε τον σπόρο για την επανάσταση της Ροζάβα τον Ιούλιο του 2012. Δημιούργησε νέες δυναμικές, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικοποίησης και ριζοσπαστικοποίησης νέων δρώντων, όπως της νεολαίας και των γυναικών, έφερε στο φως το κουρδικό ζήτημα και επεδίωξε – ανεπιτυχώς ωστόσο – την ένωση των κουρδικών πολιτικών κομμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο στις 12 Μαρτίου, διοργανώνονται από το 2020 φιλικές αναμετρήσεις στο Καμίσλι, μεταξύ των ομάδων της Τζαζίρα και του Ντέιρ εζ-Ζόρ με τη συμμετοχή και άλλων τοπικών ποδοσφαιρικών συλλόγων, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη της εξέγερσης του 2004 και να τιμηθούν οι νεκροί της.
Πηγή: Rabona.gr