Αναβαθμίζονται οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας σε όλους τους τομείς. Αυτό προκύπτει από την επίσκεψη στην Μόσχα του κινέζου προέδρου Σι Ζινπίν, που αποκτά ιδιαίτερα μεγάλη σημασία όχι μόνο για την κινεζο-ρωσική συνεργασία, αλλά και για το σύνολο των διεθνών σχέσεων και συσχετισμών.

Η Κίνα είναι πλέον η δεύτερη παγκόσμια ηγετική δύναμη που με βάση τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξής της υπάρχουν προγνωστικά ότι θα αναδειχθεί σε πρώτη μέχρι το 2030. Η Ρωσία μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή οικονομικά, δεν παύει όμως να διαθέτει τεράστια αποθέματα ενεργειακών πόρων και μεγάλη στρατιωτική ισχύ. Επί προεδρίας Σι Ζινπίν ενισχύονται διαρκώς οι εμπορικές, οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.

 

Με τη διαμεσολάβηση της Κίνας

 

Οι δύο πρόεδροι απέκτησαν φιλικές σχέσεις με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τον βοηθό του Βλαντίμιρ Πούτιν Γιούρι Ουσακώφ. Οι σχέσεις αυτές ορίζονται από τα κοινά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των δύο χωρών και από τη στάση της Δύσης απέναντί τους, που τις έφερε πιο κοντά. Η στάση αυτή των ΗΠΑ και της Δύσης είναι ιδιαίτερα επίμονη και πιεστική και έχει αρκετές φορές αποτελέσματα. Η Τουρκία, για παράδειγμα, η οποία έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την Ρωσία, μετά από έντονες αμερικανικές πιέσεις έκλεισε τα κανάλια μεταπώλησης στη ρωσική αγορά προϊόντων που υπάγονται στις κυρώσεις και αρνήθηκε την εξυπηρέτηση των ρωσικών αεροσκαφών στα τουρκικά αεροδρόμια. Η Ινδία, επίσης, που έχει πολύπλευρες οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της συνόδου των G20 στο Νέο Δελχί, συνυπέγραψε μια σειρά αποφάσεων με αντιρωσικό περιεχόμενο. Η Κίνα όμως κράτησε πιο σταθερή στάση, υποστηρίζοντας την Ρωσία στα διεθνή φόρα, ακόμη και σε περιπτώσεις που είχε διαφορετική άποψη, όπως η εισβολή στην Ουκρανία, οπότε απείχε αλλά δεν καταψήφιζε.

Στις ΗΠΑ υποστηρίζεται ότι το Πεκίνο στέλνει στην Μόσχα φορτία με στρατιωτικό υλικό και ότι αυτό αποτελεί υποστήριξη στην εισβολή. Η Κίνα αρνείται ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο και δηλώνει ότι επιθυμία της είναι να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου. Στόχος της είναι να αναδειχτεί σε διαιτητή παγκόσμιας κλίμακας για την αποκλιμάκωση των αντιπαραθέσεων, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που όπως υποστηρίζεται από την κινεζική κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχουν στόχο την επίλυση των διαφορών, αλλά όπου εμπλέκονται τις πολλαπλασιάζουν. Με τη διαμεσολάβηση της Κίνας αποκαταστάθηκαν πρόσφατα οι σχέσεις μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας. Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών κρατούσε χρόνια και οποιαδήποτε προσέγγιση φάνταζε αδύνατη, μέχρι πριν λίγο καιρό.

 

Σε ποια σημεία συμφώνησαν Ρωσία-Κίνα

 

Μετά το πέρας των συνομιλιών ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι:

• Οι συνομιλίες ήταν επιτυχείς και εποικοδομητικές.

• Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται ιστορικά στο υψηλότερο σημείο.

•  Πολλές θέσεις του κινεζικού ειρηνικού σχεδίου μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη διευθέτηση του ουκρανικού, αρκεί να υπάρξει ετοιμότητα από τη Δύση και το Κίεβο.

•  Τα σχέδια για παράδοση στην Ουκρανία βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο αποδεικνύουν ότι η Δύση σκοπεύει να πολεμήσει με τη Ρωσία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».

• Στα περισσότερα διεθνή θέματα οι θέσεις των δύο χωρών ή είναι πολύ κοντά ή συμπίπτουν.

•  Έχουν ολοκληρωθεί με τη Μογγολία όλες οι διαπραγματεύσεις για τη διέλευση του αγωγού “Power of Siberia-2” που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Κίνα.

•  Η Ρωσία συμφωνεί με τη χρήση του κινεζικού γουάν στις συναλλαγές με τις χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

•  Οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου ( LNG ) και πετρελαίου από τη Ρωσία στην Κίνα θα αυξηθούν.

•  Οι ρωσικές επιχειρήσεις μπορούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση της Κίνας για ενεργειακούς πόρους.

•  Ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας-Κίνας το 2022 έφθασε στα επίπεδα ρεκόρ των 185 δισ. δολαρίων.

•  Υπάρχουν δυνατότητες αύξησης των ρωσικών εξαγωγών κρέατος, σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα.

•  Η Ρωσία υποστηρίζει τις κινεζικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να αντικαταστήσουν τις δυτικές που αποχώρησαν λόγω των κυρώσεων.

Ο κινέζος πρόεδρος συμφώνησε με το ρώσο ομόλογό του υπογραμμίζοντας ότι:

•  Οι συνομιλίες ήταν ειλικρινείς και φιλικές.

•  Οι κινεζο-ρωσικές σχέσεις έχουν ζωτική σημασία για τον σύγχρονο κόσμο.

• Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κίνας-Ρωσίας ενισχύουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών και επεκτείνονται στους τομείς των νέων τεχνολογιών.

•  Η Κίνα, στη βάση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, προτείνει επίλυση της ουκρανικής κρίσης με την επικράτηση της ειρήνης και του διαλόγου.

•  Η Κίνα και η Ρωσία θα αγωνιστούν από κοινού για τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου.

Ο Σι Ζινπίν μετά τις συνομιλίες του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει επικοινωνία με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το Πεκίνο ανησυχεί για την κλιμάκωση της έντασης στην Ταιβάν και θεωρεί ότι η Δύση προσπαθεί να δημιουργήσει μια Ουκρανία στον Ειρηνικό. Αν οι διαπραγματεύσεις που προτείνει το Πεκίνο μεταξύ Μόσχας-Κιέβου καταλήξουν σε κατάπαυση του πυρός, θα ανέβει αναμφισβήτητα το διεθνές κύρος της Κίνας, κάτι που δεν επιθυμούν οι ΗΠΑ, λόγω του ανταγωνισμού για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές γεωπολιτικό στερέωμα.

 

Μιχάλης Ρένεσης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet