"Πειθαρχία"

12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας

Με έντονη την παρουσία της νεολαίας πραγματοποιήθηκε και φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Νάουσα, το οποίο έληξε την περασμένη Κυριακή25 Οκτωβρίου. Αυτό είναι άλλωστε και το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της εκδήλωσης από τότε που ξεκίνησε πριν 12 χρόνια. Ήταν η νεολαία της Νάουσας η οποία κατάφερε να δώσει νέα πνοή στη, χειμαζόμενη από την ανεργία και την οικονομική κρίση, μακεδονική πόλη. Με πρωτοβουλία μιας ομάδας νέων, με φρέσκιες και πρωτοπόρες ιδέες, η οποία τόλμησε και τελικά υλοποίησε το σχέδιο, εδραιώθηκε στην πόλη ένα πολύ δυναμικό και ποιοτικό διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου για ταινίες μικρού μήκους.
Επιβεβαίωση όλων αυτών αποτελεί το υψηλού επιπέδου πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε τις πέντε μέρες που διήρκησε το φεστιβάλ. Προβλήθηκαν ταινίες από όλο τον κόσμο οι οποίες έδιναν τη δυνατότητα στους θεατές να αφουγκραστούν τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις των νέων κινηματογραφιστών αλλά και τις κοινωνικές τους ανησυχίες. Μέσα από τις ταινίες τους δόθηκε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό της ανθρώπινης καθημερινότητας, των κοινωνικών προβλημάτων, των καλλιτεχνικών αναζητήσεων. Είδαμε εικόνες που μας συγκλόνισαν με την αμεσότητά τους, άλλες που μας έκαναν και γελάσαμε, άλλες που μας συγκίνησαν, κάποιες που μας προβλημάτισαν, μερικές που μας ταξίδεψαν. Κι όλα αυτά μέσα από δημιουργίες θαυμάσιας κινηματογραφικής αισθητικής που απέδειξαν πως ο κινηματογράφος, παρά την παγκόσμια οικονομική και πολιτιστική κρίση, είναι παρών και εξακολουθεί να αποτελεί ένα εργαλείο πληροφόρησης, επιμόρφωσης και επικοινωνίας. Πως «η λαϊκότερη των τεχνών» εξακολουθεί να παραμένει τέτοια και να γοητεύει εκατομμύρια θεατές σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης.
Χωρίς περιττές επισημότητες έγινε η τελετή λήξης, με την πρόεδρο, κα Άννα Γκαρνέτα και τον καλλιτεχνικό διευθυντή, κ. Γιάννη Λιόλιο να απονέμουν τα βραβεία. Στην κατηγορία ταινιών μυθοπλασίας, το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία «Πειθαρχία» του Κριστόφ Σαμπέρ. Η ταινία είναι ελβετικής παραγωγής, ενώ ο σκηνοθέτης είναι αιγυπτιο-ελβετός και έχει γεννηθεί στο Κάιρο το 1991. Ο Σαμπέρ τοποθετεί τη δράση του μέσα σε ένα μίνι μάρκετ στη Λοζάνη, όπου συμβαίνουν μια σειρά από παρεξηγήσεις, που καταλήγουν σε γενική σύρραξη ανάμεσα σε διάφορους πελάτες οι οποίοι είναι διαφορετικών εθνοτήτων. Μέσα σε 12 λεπτά καταφέρνει να αναδείξει τη διαφορετικότητα και να υπενθυμίσει πως ο μοναδικός τρόπος για να ζήσουμε χωρίς προβλήματα στον καινούργιο κόσμο, είναι η ανοχή και η αποδοχή του «άλλου».
Τέλος, μία παρατήρηση. Νομίζω πως η χρήση της αγγλικής γλώσσας στο φεστιβάλ είναι υπερβολική. Όλοι οι τίτλοι αναγγέλλονται στα αγγλικά, τα ονόματα όλων είναι γραμμένα με λατινικά στοιχεία, στον κατάλογο τα αγγλικά κείμενα προηγούνται των ελληνικών. Αποκορύφωμα: στην τελετή λήξης το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής που διάβασε το μέλος της, Γκάρι Γουόλς από την Ιρλανδία, δεν μεταφράστηκε στα ελληνικά!

Στράτος Κερσανίδης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet