Παρουσίαση δίσκου: «Μεταξύ συρμού και αποβάθρας»

Νίκος Πιτλόγλου - Μαρία Λαλιώτη

 

Δύο δημιουργοί που υπηρετούν με αφοσίωση το καλό ελληνικό τραγούδι παρουσιάζουν επί σκηνής την καινούργια τους δισκογραφική δουλειά. Ο συνθέτης Νίκος Πιτλόγλου συναντά το λόγο της Μαρίας Λαλιώτη και το αποτέλεσμα είναι δεκατρία τραγούδια με πλούσια χρώματα στο ύφος, τον ήχο και τον ρυθμό, που περιλαμβάνονται στο βιβλίο - cd «Μεταξύ συρμού και αποβάθρας» από τις εκδόσεις Μετρονόμος. Ο Νίκος Πιτλόγλου είναι ένας εξαίρετος μουσικός έχει σπουδάσει πιάνο, σαξόφωνο, αρμονία, jazz αρμονία, κιθάρα. Και είναι γνώστης της σύγχρονης τεχνολογίας του ήχου. Έχει σημαντική δισκογραφία και έχει γράψει μουσική για θέατρο και ντοκιμαντέρ. Εχει συνεργαστεί στη σκηνή με τη Μαρίζα Κωχ, τον Βασίλη Λέκκα, τον Στέλιο Βαμβακάρη και άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες.

«O λόγος που μελοποίησα τα στιχουργήματα - ποιήματα της Μαρίας Λαλιώτη είναι η συναισθηματική ευφυΐα που χαρακτηρίζει τη γραφή της» λέει μεταξύ άλλων ο Νίκος Πιτλόγλου.

«Μια καθιερωμένη διαδρομή στη ζωή της πόλης, στον μέσα και στον έξω κόσμο μου. Αλλά, αλήθεια, πόσο ρεαλισμό και πόσο λυρισμό έχει η ζωή στο δρόμο! Πώς να προσπεράσεις αδιάφορα μια καθημερινότητα που άλλοτε την ελέγχεις και άλλοτε όχι; Ευθείες, στροφές, αναβολές, ματαιώσεις, αναπάντεχα γεγονότα, μικρά και μεγάλα κενά. Μα θέλουν προσοχή τα κενά. Κενά προσωπικά, συνθηματικά, κοινωνικά, σταθερά ή μετέωρα, που η εποχή τα υμνεί, τα καλλιεργεί αλλά και τα φοβάται.» Συπληρώνει η Μαρία Λαλιώτη. Πρόκειται για την στιχουργό που μας έδωσε την αισιόδοξη προοπτική: για όλα τα καλά που μπορούν να έρθουν, όταν το 2021 μέσα στην πανδημία, κυκλοφόρησε το δίσκο της «Tι να πάρω μαζί μου», σε μουσική του συνθέτη Τάσου Γκρους. Αλλά και στο σήμερα ο στίχος της είναι επίκαιρος γιατί «Μεταξύ συρμού και αποβάθρας. Μεταξύ χαράς και λύπης, μέρας και νύχτας, αγωνίας και ελπίδας, εκεί στην κόψη των πραγμάτων βρίσκεται η δύναμη της ζωής».

Τα τραγούδια ερμηνεύουν: ο Βασίλης Λέκκας και ο Παντελής Θεοχαρίδης και συμμετέχουν η Καλλιόπη Βέττα, η Αργυρώ Καπαρού και η Πολύμνια Κονδύλη.

Την Τετάρτη 5 Απριλίου, στις 8.30μμ, στη Μουσική Σκηνή Σταυρός του Νότου Club. Ελεύθερη είσοδος.

 

 

Ο ελληνικός Σούμπερτ

 


 

Έχοντας διακριθεί σε πληθώρα οπερατικών ρόλων στις μεγαλύτερες λυρικές σκηνές του κόσμου (Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, Σκάλα του Μιλάνου), ο βαρύτονος Άρης Αργύρης επιστρέφει στην ΕΛΣ σε μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία με τον λεπτολόγο γερμανό πιανίστα Πέτερ Μπόρτφελτ, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό ρεσιτάλ τραγουδιού που φέρει τον τίτλο «Ο ελληνικός Σούμπερτ» και ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει την ευαίσθητη και στοχαστική όψη του σημαντικού αυτού ερμηνευτή.

Σε αυτό το ξεχωριστό ρεσιτάλ, το ακροατήριο θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δεκαεπτά από τα συναρπαστικά τραγούδια του σπουδαίου αυστριακού μουσουργού Φραντς Σούμπερτ (1797-1828) με θέμα τους θεούς και τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας.

Η λαχτάρα για έναν καλύτερο κόσμο, για αρμονία και ευτυχία στην κοινότητα, για τη χρυσή εποχή ή απλώς για τη Γη της Επαγγελίας είναι βαθιά ανθρώπινη. Σε κάθε εποχή, η επιθυμία αυτή υπήρξε ουσιωδώς διαμορφωτική για τους φιλοσόφους και ηγέτες του καιρού τους.

Τον 19ο αιώνα, σε αναζήτηση υψηλών ιδανικών, το συλλογικό πνεύμα του προϊόντος ευρωπαϊκού Ρομαντισμού στράφηκε με δέος προς την ιστορική περίοδο της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας. Ποιητές όπως οι Φρίντριχ Σίλερ, Φρίντριχ Χέλντερλιν, Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκέτε, Τέοντορ Κέρνερ, Άουγκουστ Λαφοντέν, Γιόχαν Μάιρχοφερ και Χάινριχ Χάινε σχεδόν την μετουσίωσαν με το έργο τους, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για την παράδοση της ανθρωπιστικής παιδείας.

Η σπίθα του θαυμασμού για την αρχαιότητα άναψε επίσης στην ψυχή του μεγάλου Φραντς Σούμπερτ, ιδίως μέσω της φιλίας του με τον βιενέζο ποιητή Γιόχαν Μάιρχοφερ, που δραστηριοποιήθηκε ως κλασικιστής και ήταν συνεπώς ειδικός στην ελληνική μυθολογία. Δημιουργήθηκαν έτσι περίπου τριάντα λυρικά και αφηγηματικά τραγούδια, περίπου το ένα εικοστό της γιγάντιας παραγωγής του στο είδος (περί τα εξακόσια τραγούδια), μιας παραγωγής που τον κατατάσσει ανάμεσα στους σπουδαιότερους εκπροσώπους τόσο της φόρμας όσο και της ρομαντικής μουσικής στο σύνολό της. Διάσημα τραγούδια όπως «Οι θεοί της Ελλάδας», «Γανυμήδης» ή ο περίφημος «Άτλας» από τη συλλογή Κύκνειο άσμα φανερώνουν όλη την ιδιοφυΐα του συνθέτη στον χειρισμό του κειμένου και της μορφής, φωτίζοντας παράλληλα τις τραγικότερες και μεγαλοπρεπέστερες όψεις της μουσικής του γλώσσας.

Το Σάββατο 8 Απριλίου, στις 8.30μμ, στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

 

 

Ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο

 

 

Στο πλαίσιο του κύκλου «Μεγάλοι Ερμηνευτές», η συνεργασία της Βίλντε Φρανγκ με τον Ντένις Κοζούχιν είναι αναμφισβήτητα μια συνάντηση «κορυφής», δύο μουσικών με σπάνια δεξιοτεχνική και εκφραστική ποιότητα. Τόσο η νορβηγίδα βιολονίστα όσο και ο ρώσος πιανίστας βρίσκονται στην απόλυτη ακμή τους, με έντονη σολιστική δραστηριότητα ανά την υφήλιο. Στο ρου της μουσικής ιστορίας συναντά κανείς κατά καιρούς αρκετές συνεργασίες ανάμεσα σε μεγάλους βιολονίστες και μεγάλους πιανίστες που χάρισαν ερμηνείες-σταθμούς σε έργα του αντίστοιχου ρεπερτορίου. Σε αυτή τη συνάντηση οι δύο μεγάλοι ερμηνευτές επέλεξαν εμβληματικά έργα του 19ου και 20ού αιώνα: Johannes Brahms: Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 1 σε σολ μείζονα, έργο 78

Edvard Grieg: Από τα Λυρικά κομμάτια για σόλο πιάνο:

Αριέτα, έργο 12, αρ. 1,Βαλς, έργο 12, αρ. 2, Χορός των ξωτικών, έργο 12, αρ. 4

Πεταλούδα, έργο 43, αρ. 1,Πουλάκι, έργο 43, αρ. 4,Στην άνοιξη, έργο 43, αρ. 6

Εμβατήριο των νάνων, έργο 54, αρ. 3

Béla Bartók: Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 1, Sz. 75

Την Τρίτη 4 Απριλίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

 

 

150 χρόνια από τη γέννηση του Ραχμάνινοφ

 

 

Στο κύκλο «Φεστιβάλ της Άνοιξης», η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διοργανώνει και παρουσιάζει τον Νικολάι Λουγκάνσκυ. Η απαράμιλλη δεξιοτεχνία και η εκλεπτυσμένη εκφραστικότητα του Νικολάι Λουγκάνκσυ τον καθιστούν ως έναν από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους των ημερών μας και ιδανικό ερμηνευτή του Τρίτου Κοντσέρτου του Ραχμάνινοφ, του Έβερεστ των πιανιστικών κοντσέρτων. Ο Βασίλης Χριστόπουλος, που τα τελευταία χρόνια συνδέεται σταθερά με μερικές από τις πιο επιτυχημένες εμφανίσεις της ΚΟΑ, διευθύνει το συμφωνικό αριστούργημα του Χίντεμιτ, εμπνευσμένο από τον αναγεννησιακό ζωγράφο Ματίας Γκρύνεβαλντ αλλά και τη βαθιά πνευματική «Ιουλιανή Σουίτα» για ορχήστρα, έργο 85 (α’ πανελλήνια εκτέλεση)του Φίλιππου Τσαλαχούρη, που αποτίνει φόρο τιμής στη μνήμη της διακεκριμένης βυζαντινολόγου Ιουλιανής Χρυσοστομίδου.

Την Παρασκευή 7 Απριλίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

 

           

Π. Θαλασσινός – Γ. Καζάντζης «Αινίγματα»

 

 

Ο Παντελής Θαλασσινός και ο Γιώργος Καζάντζης με αφορμή τον δίσκο τους «Αινίγματα», σε στίχους Κώστα Φασουλά που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group, ενώνουν τα τραγούδια τους για να παρουσιάσουν μια μοναδική παράσταση. Μαζί τους η ερμηνεύτρια Νάνα Μπινοπούλου. Ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι στον κόσμο των δύο δημιουργών όπου «Τα σμυρνέικα τραγούδια» μπλέκουν αρμονικά με τις «Μέλισσες» και ο «Χειμωνανθός» με τα «Καράβια χιώτικα» και τους «Δείκτες».

Παίζουν οι μουσικοί: Γ. Βεντούρης κοντραμπάσο, Γιώργος Καζαντζής πιάνο, Νίκος Μέρμηγκας λαούτο-μπουζούκι, Θάνος Καζαντζής τύμπανα, Ντάσο Κούρτι ακορντεόν και Βασίλης Προδρόμου κιθάρες.

Την Πέμπτη 6 Απριλίου, στις 9.30μμ, στη Μουσική Σκηνή Σταυρός του Νότου, Κεντρική Σκηνή. Για κράτηση θέσης καθημένου σε τραπέζι επικοινωνείτε στο τηλ. 210 9226975.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet