Όταν τον περασμένο Νοέμβριο έγινε γνωστό πως οι ιστορικοί κινηματογράφοι Ιντεάλ, Άστορ και Αελλώ κινδύνευαν να πουληθούν και να αλλάξει η χρήση τους ξεκίνησαν οι αντιδράσεις του κινηματογραφικού κόσμου. Για παράδειγμα η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) σε ανακοίνωσή της σημείωνε: «Όχι άλλοι πρώην κινηματογράφοι στο κέντρο της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, σε οποιαδήποτε πόλη! Η πρόσφατη περίπτωση των Ιντεάλ, Άστορ και Αελλώ έρχεται να βάλει το κερασάκι στην τούρτα της διαρκούς αδιαφορίας για το μέλλον της κινηματογραφικής αίθουσας. Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου καλεί όλους τους ανθρώπους του πολιτισμού (και πρώτιστα τους έχοντες τη δυνατότητα επέμβασης στα κοινά) να δράσουν για να αποτρέψουν το –από πολλούς επιδιωκόμενο– τέλος της σχέσης μας με τη μεγάλη οθόνη. Στηρίξτε το παραδοσιακό σινεμά, βρείτε λύσεις!».
Μετά από τις έντονες αντιδράσεις το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων, με ανακοίνωσή του διαβεβαίωνε πως οι αίθουσες οι οποίες ανήκουν στον e-ΕΦΚΑ δεν θα αλλάξουν χρήση. «Δεν δρομολογείται αλλαγή χρήσης των κινηματογράφων Αελλώ, Άστορ και Ιντεάλ» ανέφερε η ανακοίνωση.
Παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις
Να όμως, που για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση απέδειξε πως γράφει στα παλιότερα των υποδημάτων της τον πολιτισμό και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να λειτουργεί ως Α.Ε. Συγκεκριμένα το ιστορικό Μέγαρο Σλήμαν-Μελά όπου στεγάζεται το Ιντεάλ παραχωρήθηκε για 45 χρόνια από τον ΕΦΚΑ στο επιχειρηματία κ. Κωνσταντίνο Μήτση (Ξενοδοχεια Ελλαδος Mitsis Company AE) έναντι 70.000 ευρώ το μήνα ο οποίος σκοπεύει να μετατρέψει ολόκληρο το κτίριο σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Ακόμη ένα βήμα προς την μετατροπή του κέντρου της Αθήνας, όπως και της Θεσσαλονίκης, σε περιοχές τουριστικής μονοκαλλιέργειας από όπου θα απουσιάζουν οι χώροι καθημερινής χρήσης και ψυχαγωγίας για τους κατοίκους και θα αντικατασταθούν από ξενοδοχεία, airbnb και φαγάδικα.
Και ενώ η μοίρα του Ιντεάλ φαίνεται πως έχει δρομολογηθεί, τα νέα δεν είναι καθόλου καλά ούτε για το Άστορ. Σε επιστολή του ο αιθουσάρχης κ. Μπάμπης Κονταράκης επισημαίνει την αναντιστοιχία λόγου και έργων εκ μέρους της Πολιτείας. Συγκεκριμένα γράφει στην επιστολή του: «Η σημαντικότερη παρέμβαση που έγινε έως σήμερα ήρθε από το ΥΠΕΝ το οποίο πήρε την πρωτοβουλία να ανακηρυχθούν το Ιντεάλ και το Άστορ διατηρητέοι ως προς την χρήση κινηματογράφοι, κάτι το οποίο ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή. Η διαδικασία όριζε ένα διάστημα τριάντα ημερών για να υποβληθούν απόψεις ή ενστάσεις. Έτσι, την τελευταία μέρα της διαδικασίας ο ΕΦΚΑ έκανε ένσταση και μάλιστα με τρόπο ώστε να μην προλάβουμε να απαντήσουμε στις αιτιάσεις του! Ως αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή η διαδικασία κήρυξης διατηρητέας της χρήσης του Άστορ από το ΥΠΕΝ έχει παγώσει (…)». Έτσι είναι απόλυτα δικαιολογημένος ο κ. Κονταράκης που κατηγορεί τον ΕΦΚΑ για εμπαιγμό και αναξιοπιστία.
Υπέρ της κήρυξης διατηρητέας χρήσης
Σε κοινή του επιστολή η Ένωση Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ), η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ) προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, την οποία κοινοποιούν στον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη και στον διοικητή e-ΕΦΚΑ κ. Παναγιώτη Δουφεξή, τα σωματεία αφού επισημαίνουν την προηγούμενη διαβεβαίωση του ΕΦΚΑ για τη μη αλλαγή χρήσης των αιθουσών, αναφέρουν πως: «(…) παρόλα αυτά ο e-ΕΦΚΑ, σε αντίθεση με προηγούμενη δημόσια τοποθέτησή του, διαφωνεί με αιτιολογίες -ειδικά στην περίπτωση του Ιντεάλ- που προκαλούν θυμηδία», και συνεχίζει: «Θέλουμε να δηλώσουμε την πάγια θέση μας υπέρ της κήρυξης διατηρητέας χρήσης του 'Αστορ και του Ιντεάλ ως κινηματογράφων για το καλό του πολιτισμού της χώρας και της ζωής της πόλης μας. Και καταλήγουμε λέγοντας πως σε περίπτωση αρνητικής απόφασης, θα αντιταχθούμε με κάθε μέσο και τρόπο».
Από την πλευρά της η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «(…) Στο πλαίσιο των τεράστιων αλλαγών που συντελούνται στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο την ραγδαία τουριστικοποίησή της, θεωρούμε άμεση ανάγκη τη θέσπιση νομικού πλαισίου προστασίας των χειμερινών αιθουσών τόσο για την Αθήνα όσο και για τα υπόλοιπα αστικά κέντρα της χώρας, κατ’ αντιστοιχία με το ΦΕΚ 648/Δ/25-7-1997 που προστατεύει τη χρήση των θερινών κινηματογράφων της πρωτεύουσας».
Εν τω μεταξύ εντύπωση προκαλεί η σιωπή του υφυπουργού αρμόδιου για το σύγχρονο πολιτισμό, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, που κρύβεται, «λες και το μέιζον αυτό θέμα δεν τον αφορά, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του», όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Ανοιχτή Πόλη, κ. Κυριάκος Αγγελάκος. Ο οποίος συνεχίζει: «Ο Γιατρομανωλάκης θα μπορούσε με τη Μενδώνη να χαρακτηρίσουν τους ελάχιστους εναπομείναντες ιστορικούς κινηματογράφους της Αθήνας διατηρητέους ως προς τη χρήση και να τους σώσουν από την μετατροπή τους σε ξενοδοχεία. Όπως έκανε η Μέλινα Μερκούρη με τους θερινούς κινηματογράφους και απέτρεψε από το να γίνουν γκαράζ ή πολυκατοικίες. Αλλά τι συγκρίνω; Τη Μέλινα με τη Μενδώνη και τον Γιατρομανωλάκη; Είναι μεγέθη απολύτως εκτός σύγκρισης».
Ανοίγουν τις πόρτες τους
Την Κυριακή 2 Απριλίου, οι κινηματογράφοι Ιντεάλ, Άστορ και Ίριδα ανοίγουν τις πόρτες τους με δωρεάν προβολές και συναυλίες για το κοινό. Καλούν έτσι τους σινεφίλ και τους κατοίκους της πόλης να στηρίξουν τα τρία ιστορικά σινεμάRemaining Time-0:00Fullscreen για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. MuteΝα σημειώσουμε πως εκτός από το Ιντεάλ και το Άστορ, κινδυνεύει να διακοπεί η λειτουργία και της Ίριδας, όπου κάνει τις προβολές του ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.