Η οργανωτική επιτροπή της μεγάλης συναυλίας με σύνθημα «Υπερασπίσου το νερό», σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ, κάλεσε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να γίνουν εγγυητές-τριες του νερού ως δημόσιο αγαθό. Τη συναυλία της Κυριακής 2 Απριλίου διοργανώνει το σωματείο εργαζομένων στην  ΕΥΑΘ, με την υποστήριξη του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος και τη συμμετοχή της Φωτεινής Βελεσιώτου, του μουσικού σχήματος «Πριγκηπέσσα», του Φοίβου Δεληβοριά, του Δημήτρη Μυστακίδη, του Θανάση Παπακωνσταντίνου και των Χειμερινών Κολυμβητών. Στο πλευρό τους θα βρίσκεται πλήθος πολιτών και συλλογικοτήτων που έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν εθελοντικά στο μεγάλο αυτό γεγονός της πόλης.

Ενώ το σωματείο διοργάνωνε τη συναυλία προέκυψε το σχέδιο νόμου για την ένταξη της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ στην «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας» που μετατρέπεται σε «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων», κάτι που επιχειρεί μια έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού αδιαφορώντας για τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου στις οποίες η κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται. Τα μέλη του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ υπενθύμισαν ότι ο Δεκέμβρης έχει οριστεί από την  Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ ως απώτατο όριο για να συμμορφωθεί η πολιτική εξουσία στη δικαστική και να παρθεί πίσω η αντιδημοκρατική εκτροπή με την επιστροφή του μετοχικού πακέτου της ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο.

Το ιστορικό των προσπαθειών ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ είναι μεγάλο και ξεκινάει από το 2008 όταν πουλήθηκε το 23% των μετοχών της ΕΥΑΘ και το management. Το 2014 επιχειρήθηκε να δοθεί το 51% και το management της εταιρείας ύδρευσης, πράγμα που προκάλεσε έναν τεράστιο ξεσηκωμό στη Θεσσαλονίκη. Με το δημοψήφισμα της 18ης Μαΐου του 2014 και το «ΟΧΙ» στην ιδιωτικοποίηση, εκφράστηκε πανηγυρικά η βούληση των πολιτών ενώ μια εβδομάδα μετά ήρθε η απόφαση από το ΣτΕ, μετά από προσφυγή πολιτών κατά της μεταφοράς της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ, που έκρινε ότι το κράτος δεν μπορεί να απεμπολεί την υποχρέωσή του για έλεγχο και εποπτεία των δημόσιων αγαθών και συγκεκριμένα το νερού. Ο πρόεδρος του σωματείου της ΕΥΑΘ Γιώργος Αρχοντόπουλος εξήγησε στη συνέντευξη τύπου ότι σαφής οδηγία της Παγκόσμιας Τράπεζας κατευθύνει τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων αγαθών στις πολυεθνικές να γίνονται έμμεσα μέσω ΣΔΙΤ, καθώς έτσι αποφεύγεται η εμπλοκή του κόσμου και οι αντιδράσεις ενώ τα κέρδη πηγαίνουν στις εταιρείες και το κράτος παραμένει να συντηρεί τις υποδομές.

«Τη στροφή αυτή τη βιώσαμε στην Ελλάδα μέσα από την κυριαρχία των ΣΔΙΤ στους αυτοκινητόδρομους, τα σκουπίδια και την υγεία πρόσφατα. Με έμμεσους τρόπους επιχειρήθηκε να γίνει και στο νερό αυτό το 2017 όταν καταρτίστηκε η ΚΥΑ για την τιμολογιακή πολιτική σε εθνικό επίπεδο. Αντιδράσαμε ως σωματείο αλλά και ως κοινωνία καθώς θεωρήσαμε πως είναι άνιση η μετατροπή του νερού τόσο του πόσιμου όσο και της άρδευσης σε εμπόρευμα. Στη συνέχεια  η ΕΥΑΘ μαζί με την ΕΥΔΑΠ εντάχθηκε στο Υπερταμείο, απόφαση ενάντια στην οποία επίσης προσέφυγε το σωματείο δικαστικά και το 2020 ήρθε μια σημαντική ακόμη απόφαση του ΣτΕ, από την επταμελή του σύνθεση, που έκρινε ότι κακώς εντάχθηκαν οι εταιρείες ύδρευσης στο Υπερταμείο παραπέμποντας για την τελική απόφαση στην Ολομέλεια.

Το 2022 εκδόθηκε η οριστική απόφαση του ΣτΕ κατά της ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού, στη συνέχεια η οριστική απόφαση της Ολομέλειας κατά της μεταφοράς των μετοχών της ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο και η οριστική απόφαση του ΣτΕ κατά του ΣΔΙΤ στη ΕΥΔΑΠ. Η τελευταία αφορούσε την απόφαση της κυβέρνησης το 2019 με την ευκαιρία της λύσης της σύμβασης μεταξύ ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΠ παγίων να παραχωρήσει τη λειτουργία του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής σε ιδιώτες. Ουσιαστικά η κυβέρνηση προσπάθησε να στήσει ένα ΣΔΙΤ αποκλείοντας τη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ, για να δώσει ένα έργο 300 εκ. ευρώ σε ιδιώτες που πλέον θα πουλούσαν τη χοντρική τιμή του νερού στην ΕΥΔΑΠ η οποία με τη σειρά της θα αναγκαζόταν να ανεβάσει την τιμή του νερού. Τελικά, με όλες αυτές τις αποφάσεις το ΣτΕ λέει σαφώς ότι το νερό από την πηγή μέχρι τη βρύση είναι αδιαίρετο, δεν κατακερματίζεται και δεν μπορεί να παραχωρηθεί εν μέρει σε ιδιώτες».

 

Ο δικηγόρος του διαβόλου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet