Τις τελευταίες ημέρες γνωστοποιούνται πολλές περιπτώσεις εργατικών κατοικιών που βγαίνουν στο σφυρί και απειλούνται με πλειστηριασμό από τα funds. Αρχικά, οι εργατικές κατοικίες είναι σπίτια που κτίστηκαν με δάνεια από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Ο ΟΕΚ και η Εργατική Εστία καταργήθηκαν με το δεύτερο μνημόνιο το 2012 και ενσωματώθηκαν στον ΟΑΕΔ –νυν ΔΥΠΑ. Ταυτόχρονα, έπαψε κάθε κρατική στεγαστική πολιτική.

Το 2019, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπερψηφίζει το «σχέδιο Ηρακλής» στην προσπάθεια «εξυγίανσης» των ελληνικών τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια. Επί της ουσίας, με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου 18 δισ. τιτλοποιήθηκαν τα δάνεια, έτοιμα να εξαγοραστούν από ξένες εταιρείες που ουδεμία σχέση έχουν με την ελληνική οικονομία. Έτσι, τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα «εξυγιαίνονται», ξένα funds αναλαμβάνουν την βρώμικη δουλειά και αν όλο αυτό το εγχείρημα αποτύχει, το κόστος πάει στο ελληνικό δημόσιο.

Το 2021, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομοθέτησε νέο πτωχευτικό καθεστώς. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, πτωχεύουν όλα τα φυσικά πρόσωπα, ασχέτως εμπορικής ιδιότητας. Δηλαδή, πτωχεύουν ατομικές και κάθε μορφής εταιρικές επιχειρήσεις, σύλλογοι, σωματεία, νοικοκυριά, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι. Κάθε πρόσωπο που χρωστάει σε ταμεία, ΔΕΗ, εφορία, ΟΤΕ, μπορεί να υποστεί τη διαδικασία της πτώχευσης.

Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου 2022, μαζί με την παράλληλη λήξη της προστασίας για την πρώτη κατοικία.

Επικοινωνήσαμε με τον δικηγόρο Κώστα Τσουκαλά. «Τα δάνεια του ΟΕΚ, σπίτια που έχουν κτιστεί με παραχωρητήριο και μετά με τίμημα από τον ΟΕΚ δεν μπορούν να κατασχεθούν –μέχρι να ξοφληθεί η οφειλή στον ΟΕΚ– διότι είναι υποχρεωτικό να λάβει πρώτα το τίμημα ο ΟΕΚ», εξηγεί στην «Εποχή».

«Δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν ποτέ να πλειστηριαστούν, αλλά δεν μπορούν όσο εκκρεμεί η καταβολή του τιμήματος στον ΟΕΚ. Υπάρχει, λοιπόν, ένα νομικό σφάλμα εδώ. Στην ουσία, μία περιουσία η οποία είναι περιουσία και του ΟΑΕΔ, αφού έχει χτιστεί με τα χρήματα αυτά, πλειστηριάζεται από funds τα οποία προφανώς δεν γνωρίζουν τον νόμο», συμπληρώνει σχολιάζοντας τις ειδήσεις για τους πλειστηριασμούς των τελευταίων ημερών.

«Ή δεν γνωρίζουν τον νόμο ή ελπίζουν να μην βρεθεί κάποιος να ακυρώσει τον πλειστηριασμό επικαλούμενος τον νόμο, διότι αν ένας συμβολαιογράφος δεν το γνωρίζει αυτό για παράδειγμα, θα προχωρήσει κανονικά στον πλειστηριασμό. Άρα, είναι πιθανό να το κάνουν εσκεμμένα, θεωρώντας ότι μπορεί να μην αντιληφθεί ο δανειολήπτης ή ο δικηγόρος του ότι υπάρχει νομική πλημμέλεια στον πλειστηριασμό», τονίζει ο Κώστας Τσουκαλάς.

Την ίδια ώρα, η Αδέσμευτη Φωνή των Υπαλλήλων ΔΥΠΑ καταγγέλλει πως «η ΔΥΠΑ παρότι στα χαρτιά έχει χρηστεί ως καθολικός διάδοχος, εντούτοις σιωπά επιδεικτικά χωρίς να ενδιαφέρεται για τους δικαιούχους της, αλλά και την ίδια την ακίνητη περιουσία της, αφού οι συγκεκριμένες εργατικές κατοικίες έχουν υποθήκη υπέρ ΔΥΠΑ».

Αδυνατούμε να πιστέψουμε πως η ΔΥΠΑ δεν γνωρίζει το νομικό καθεστώς των εργατικών κατοικιών–δανείων που πλέον διαχειρίζεται, επομένως προκύπτει ξεκάθαρα το ερώτημα αν κάνει τα «στραβά μάτια» στην καταπάτηση της νομοθεσίας προς όφελος funds και εις βάρος δανειοληπτών, αλλά και δημοσίου.

«Μετά το πρόγραμμα “Ηρακλής 2”, στην ουσία έγινε η τιτλοποίηση των δανείων με τον νόμο του 2003, χωρίς να φορολογηθούν. Μετά την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τον νέο πτωχευτικό νόμο, υπήρξε η πλήρης αποθράσυνση αυτών των εταιρειών, δεδομένου ότι δεν υπήρχε πλέον κανένας φραγμός νομικός ή θεσμικός σε αυτά, κατ’ επιλογήν της κυβέρνησης», υπογραμμίζει ο Κ.Τσουκαλάς.

«Το ζήτημα δεν είναι νομικό, είναι βαθιά πολιτικό και πρέπει να υπάρξει άμεσα καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σήμερα υπάρχουν ένδικα μέσα που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για να σταματήσει τον πλειστηριασμό, αλλά τα μέσα αυτά δίνουν κυρίως μια αναβολή στη διαδικασία ρευστοποίησης της περιουσίας. Δεν λύνουν το πρόβλημα», προσθέτει.

«Η αύξηση των επιτοκίων διαμορφώνει όρους αδυναμίας πληρωμής και ανθρώπων που έως τώρα μπορούσαν να πληρώνουν. Άνθρωποι που επί 12 χρόνια αντέξανε στην κρίση, δεν μπορούν να αντέξουν τώρα στην αύξηση των επιτοκίων. Μία δόση 420 ευρώ γίνεται 650, σε ένα χρόνο. Όλο αυτό οδηγεί σε μία νέα γενιά κόκκινων δανείων. Δάνεια που ήταν “πράσινα” πάρα πολύ καιρό, γίνονται “κόκκινα” και σε ένα εξάμηνο προχωράει το fund σε πλειστηριασμούς», εξηγεί ο δικηγόρος.

«Ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει αποτύχει πλήρως, μόνο 3.000 έχουν μπει σε διάστημα δύο ετών λειτουργίας του. Δεν προχωρά γιατί τα funds επιλέγουν να μην δίνουν ρεαλιστικές προτάσεις. Πάνε και υπερτιμούν την αξία της περιουσίας. Όταν το βγάζουν σε πλειστηριασμό το υποτιμούν. Το ίδιο ακίνητο όταν το βγάζουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, βάζουν πολύ μεγάλη αξία για να προτείνουν πολύ μικρό κούρεμα. Αποτέλεσμα, ο δανειολήπτης να μην έχει κέρδος από αυτόν τον συμβιβασμό. Τα funds προτιμούν τις διμερείς επαφές και όχι τον εξωδικαστικό», υπογραμμίζει στην «Εποχή» ο Κώστας Τσουκαλάς και τονίζει την ανάγκη ενός Κώδικα Δεοντολογίας για τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων που «δεν φορολογούνται και έχουν καταχρηστικές συμπεριφορές».

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ ρευστοποίησε τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών και τα ξεπούλησε σε ιδιωτικές εταιρείες, με εγγύηση ελληνικού δημοσίου. Η πτώχευση πλέον αφορά και φυσικά πρόσωπα και οι κατασχέσεις, πλειστηριασμοί ενεργοποιούνται για χρέη σε νερό, ρεύμα. Η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν υφίσταται.

Το ιδιωτικό χρέος έχει αγγίξει δυσθεώρητα ύψη, οι τόκοι θα αυξηθούν περαιτέρω, το πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών είναι ανύπαρκτο, όπως και η πολιτική για την εργατική κατοικία που βγαίνει στο σφυρί, εν μέσω γενικευμένης στεγαστικής κρίσης. Μία τεράστια εν εξελίξει αναδιανομή πλούτου, εις βάρος του δημοσίου.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet