Πανδημία... τέλος! Οκ, δεν το λένε ανοιχτά από το υπουργείο Υγείας, αλλά ο τερματισμός στα περιοριστικά μέτρα που εξαγγέλθηκε την περασμένη Δευτέρα αυτό υποδηλώνει. Ο κορονοϊός δεν συνιστά πλέον απειλή για τη δημόσια υγεία.

Βέβαια, στις καθημερινές μας επαφές μαθαίνουμε σχεδόν κάθε μέρα ότι συγγενείς, φίλοι, γνωστοί προσβάλλονται από τον ιό και παραμένουν κλινήρεις στο σπίτι τους, ωστόσο μετά από σχεδόν τρία χρόνια περιορισμών είναι δύσκολο να πείσει κανείς τον πληθυσμό να δείχνει ιδιαίτερη προσοχή και να τηρεί τα συνήθη μέτρα.

Ακόμα πάντως και η υποχρεωτικότητα της μάσκας σε κλειστούς χώρους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς (μία από τις κύριες εστίες μετάδοσης, όπως έχουν δείξει όλες οι διεθνείς έρευνες) πλέον καταργήθηκε. Μπορεί να ακούτε στο μετρό το σχετικό μήνυμα, αυτό όμως συμβαίνει διότι η υποχρεωτικότητα θα αρθεί και τυπικά από σήμερα, σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχετικό ΦΕΚ.

Τα rapid test ισχύουν μόνο για τους ανεμβολίαστους στα νοσοκομεία, οι οποίοι μάλιστα καλούνται να κάνουν δύο τέτοια τεστ την εβδομάδα με δικά τους έξοδα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το σχετικό ΦΕΚ, που δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου. Τα περιοριστικά μέτρα επίσης ισχύουν κανονικά στις κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας για ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία για ευνόητους λόγους.

Η καταμέτρηση κρουσμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΟΔΥ, θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο σε εβδομαδιαία βάση (κάθε Πέμπτη στις 15:30). Από εκεί και πέρα η κατάσταση θα επανεξεταστεί, αφού λόγω και της αλλαγής της εποχής, τα κρούσματα της κοινής γρίπης αναμένεται να μειωθούν. Στα σχέδια του ΕΟΔΥ συμπεριλαμβάνεται και πλάνο για μηνιαία καταμέτρηση, τουλάχιστον κατά τους θερινούς μήνες. Ειρήσθω εν παρόδω την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 65 νέους θανάτους από τη νόσο και 75 διασωληνωμένους, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο ιός εξακολουθεί να επηρεάζει σημαντικά, κυρίως όσους έχουν και άλλα προβλήματα υγείας.

Σε ό,τι αφορά το γενικότερο απολογισμό της πανδημίας στη χώρα, είναι κάτι που η κυβέρνηση δεν επιχειρεί. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα κατέγραψε θλιβερές «διακρίσεις» στους νεκρούς ανά 1.000.000 κατοίκους, την ώρα που το ΕΣΥ γονάτιζε και έχανε τη μάχη λόγω της τραγικής υποστελέχωσής του και της άρνησης των κυβερνώντων να το ενισχύσουν ουσιωδώς. Δυστυχώς, το θέμα δεν φαίνεται να συγκινεί γενικά όσους παίρνουν μέρος στον δημόσιο διάλογο και είναι πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες.

Είναι όμως γεγονός ότι οι κάκιστες επιδόσεις της χώρας και η εμφανής αδυναμία της να αναχαιτίσει τον ιό στα διαστήματα της μεγάλης έξαρσής του, εξαντλώντας παράλληλα τις αντοχές των εργαζόμενων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν είναι δυνατόν να μείνουν έξω από την προεκλογική ατζέντα, ιδιαίτερα από την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι αντιμετώπισε επιτυχημένα όλες τις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί κατά τη διάρκεια της θητείας του. Δεν το έκανε και το ξέρουμε όλες και όλοι.

Σε διεθνές επίπεδο ακόμα και ο ΠΟΥ αποφάσισε να «χαλαρώσει» ελαφρώς τις σχετικές οδηγίες που δίνει. Σύμφωνα, λοιπόν, με νεότερη ενημέρωση από τον οργανισμό οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζονται επιπλέον δόση εμβολίων κατά της covid-19, πέρα από τον βασικό εμβολιασμό και μία αναμνηστική δόση, καθώς τα οφέλη για την υγεία τους από περαιτέρω δόσεις είναι μικρά.

Για όσους είναι κάτω των 60 ετών με μέσο κίνδυνο για την υγεία τους, όπως και για τα παιδιά και τους εφήβους 6 μηνών με 17 ετών με συννοσηρότητες, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη λήψη επιπλέον αναμνηστικών δόσεων, αλλά «τα οφέλη για την υγεία είναι μικρά» όπως, χαρακτηριστικά, τονίστηκε.

Τουτέστιν, αν είστε μικρότερη/μικρότερος από 60 ετών και έχετε κάνει τουλάχιστον δύο δόσεις με κάποιο από τα εγκεκριμένα εμβόλια είστε θεωρητικά καλυμμένοι (ως προς το κομμάτι της ήπιας νόσησης χωρίς σοβαρά συμπτώματα και χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτείτε).

Προσοχή, παρόλα αυτά, χρειάζεται. Και γιατρός να μην είναι κάποιος, καταλαβαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί ακόμη ανάμεσά μας και ότι θα είναι εδώ με τη μία ή την άλλη μορφή και τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος μιας επικίνδυνης νέας μετάλλαξης γι' αυτό και η διεθνής κοινότητα υποτίθεται ότι βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση.

Κανείς δεν χάθηκε πάντως τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και φορώντας μάσκα σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός. Ιδιαίτερα για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και αυτούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας η προφύλαξη, κατά τους ειδικούς, είναι ακόμα απαραίτητη.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet