Στο 6,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός για τον μήνα Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έναντι 7% που ήταν τον Ιανουάριο. Παρόλ’ αυτά, οι τιμές στα προϊόντα, και δη στα τρόφιμα, συνεχίζουν να σημειώνουν αυξήσεις. Μέσα σε ένα μήνα οι τιμές των προϊόντων διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν και πάλι, αυτή τη φορά κατά 1,5%, ενώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά οι τιμές είναι αρκετά μεγαλύτερες. Ενδεικτικά, συγκρίνοντας τον Φεβρουάριο του 2023 με τον ίδιο μήνα του 2022, το κρέας έχει αυξηθεί κατά 20%, το ψωμί και τα δημητριακά κατά 16,8%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 25,2% και τα λαχανικά κατά 8,6%. Αποδεικνύεται έτσι πως η αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα σε τρία χρόνια κατά μόλις 9,4% σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί, αλλά αντίθετα η καταναλωτική δύναμη των πολιτών έχει μειωθεί ραγδαία.

 

Κρίση αισχροκέρδειας

 

«Η συνεχόμενη αύξηση των τιμών οφείλεται στην αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία. Κανείς δεν φοβάται και δεν δίνει σημασία στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να βάλει ένα φρένο στις ανατιμήσεις, αλλά δεν το κάνει γιατί έχει μία αντίληψη πως η αγορά είναι ελεύθερη και αυτορυθμίζεται και άρα από μόνη της θα ρίξει τις τιμές των προϊόντων. Φυσικά εδώ και δύο χρόνια έχουμε δει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όταν η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο φαινόμενο της ακρίβειας, στην ουσία συναινεί σε αυτό», τονίζει στην «Εποχή» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης.

Ακρίβεια που δεν φαίνεται πως θα σταματήσει στο άμεσο μέλλον, αφού δια στόματος του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, οι πολίτες πληροφορηθήκαμε πως «το προσεχές διάστημα εκείνο που θα δούμε δεν είναι μείωση τιμών και σταθεροποίηση, αλλά με μειωμένο ρυθμό να αυξάνονται οι τιμές».

Την ίδια ώρα δεν ανακοινώθηκε κανένα μέτρο από την κυβέρνηση για τη συγκράτηση ή τη μείωσή τους, παρά μόνο η παράταση για το «καλάθι του νοικοκυριού», παρότι αυτό δεν είχε απολύτως κανένα αποτέλεσμα. «Το καλάθι του νοικοκυριού είχε μηδενικό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές, δεν άλλαξε κάτι, αφού ούτως ή άλλως κάθε σουπερμάρκετ είχε ήδη “καλάθι” προσφορών. Παρόλ’ αυτά, η κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει αυτή την επικοινωνιακή δράση, που μόνο αποτέλεσμα είχε τη διαφήμιση μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ και συγκεκριμένων προϊόντων που έδειχνε ο υπουργός Ανάπτυξης στις κάμερες, ζημιώνοντας έτσι και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στον χώρο των τροφίμων», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

 

Καλάθι με παιχνίδια επικοινωνιακά

 

Τα ίδια επικοινωνιακά τρικ πρόκειται, μάλιστα, να συνεχίσει η κυβέρνηση με το «καλάθι των νονών». Το εν λόγω μέτρο, που θα έχει διάρκεια από τις 29 Μαρτίου μέχρι τις 15 Απριλίου, αφορά την υποχρεωτική συμμετοχή των καταστημάτων παιχνιδιών με ετήσιο τζίρο άνω του ενός εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνει είδη όπως λαμπάδες, σοκολατένια αυγά, επιτραπέζια, κούκλες κτλ. Από αυτές τις κατηγορίες ειδών, η κάθε επιχείρηση θα επιλέγει από ένα προϊόν, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει στο καλάθι των νονών, χωρίς βέβαια να υπάρχει κάποια ρύθμιση για την τιμή τους ή κάποιο πλαφόν. Το μέτρο ουσιαστικά θα είναι μια ταμπέλα που θα λέει στον καταναλωτή ότι αυτό είναι το φθηνότερο ανάμεσα στα άλλα προϊόντα του είδους και τίποτα παραπάνω.

«Στην ίδια λογική του καλαθιού του νοικοκυριού θα είναι και αυτό των νονών. Δεν ορίζει κάποια ανώτατη τιμή, απλά θα έχει κάποια προϊόντα, που κάθε μαγαζί θα πρέπει να δείχνει ποιο είναι το φθηνότερο. Και πάλι, βέβαια, με αυτό το μέτρο η κυβέρνηση σπρώχνει τους καταναλωτές στις μεγάλες αλυσίδες, αφού τα μικρά μαγαζιά δεν θα τα προβάλλει και ούτε θα συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά στο μέτρο», εξηγεί ο Γιώργος Λεχουρίτης.

Συμπληρώνει δε για το «καλάθι του Πάσχα» που αναμένεται να ανακοινωθεί πως «θα είναι η ίδια κοροϊδία με αυτό της Σαρακοστής. Ο υπουργός Ανάπτυξης θα προβάλλει απλώς πάλι τα φτηνά προϊόντα της Βαρβάκειου, που δεν θα είναι βέβαια και ποιοτικά».

 

Εφικτές οι παρεμβάσεις στην αγορά

 

Η κυβέρνηση στις αντιδράσεις των πολιτών, των κοινωνικών φορέων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το φαινόμενο των συνεχόμενων ανατιμήσεων απαντά πως δεν μπορεί να υπάρξει κάποια παρέμβαση στην αγορά, καθώς αντίκειται στο ενωσιακό δίκαιο και πάνω-κάτω πως πρόκειται για μια κρίση με «φυσικά» χαρακτηριστικά, που δεν υπάρχουν και πολλές δυνατότητες επίλυσής της.

Η κυβέρνηση, όμως, φαίνεται να διαψεύδεται από το γεγονός της μικρότερης αύξησης των τιμών σε άλλες χώρες της ΕΕ και από την υποχώρησή τους σε κάποιες. «Δεν ισχύει πως δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα επειδή είμαστε στην ΕΕ. Κάθε κράτος-μέλος έχει δικαίωμα να πάρει τα δικά του μέτρα για την ακρίβεια. Δεν γίνεται για ό,τι αρνητικό να φταίει η ΕΕ και για όποιο θετικό αποτέλεσμα η κυβέρνηση, όπως μας λέει. Ας αποφασίσουν τελικά αν είναι με την Ευρώπη ή όχι. Άλλωστε, γιατί δεν είδαμε τις ίδιες ανατιμήσεις στις υπόλοιπες χώρες ή τώρα βλέπουμε εκεί να πέφτουν οι τιμές, πχ στα καύσιμα, ενώ σε εμάς όχι; Επειδή εδώ η αγορά καυσίμων έχει μάθει να δρα ανεξέλεγκτα και αισχροκερδώς. Να θυμίσουμε επίσης πως στο περιθώριο κέρδους της ξυλείας μια χαρά έβαλε πλαφόν η κυβέρνηση. Γιατί δεν το κάνει και αλλού, λοιπόν, αφού γίνεται; Γιατί πολύ απλά εκεί δεν υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα με τα οποία θα πρέπει να συγκρουστεί», σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

Λύσεις, λοιπόν, σαφώς και υπάρχουν, όπως περιγράφει ο ίδιος: «Το πρώτο είναι να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια. Αν δεν χτυπηθεί η αισχροκέρδεια στην πηγή, τότε δεν θα σταματήσουμε να βλέπουμε τις τιμές να ανεβαίνουν. Δεν γίνεται να φεύγει ένα προϊόν από το χωράφι 0,20 ευρώ και να φτάνει στο ράφι στα 2 ευρώ. Δεύτερον, αυτό που θα έπρεπε να γίνει, είναι η κυβέρνηση να επιδοτήσει τον πρωτογενή τομέα, ώστε να μείνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στα χωράφια και στις στάνες και να παράγουμε αρκετά και φτηνά προϊόντα. Να πληρώσει, δηλαδή, το κράτος τη διαφορά περσινών-φετινών τιμών σε ζωοτροφές, λιπάσματα, πετρέλαιο κτλ, σε όσους θα έχουν τιμολόγιο για το τι έπαιρναν, πόσο το αγόραζαν, πόσο πωλούσαν τα προϊόντα τους κτλ, ώστε να συνεχίζουν να παράγουν και να πωλούν στις ίδιες τιμές, χτυπώντας έτσι και το μαύρο χρήμα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο πέφτουν οι τιμές, στηρίζεις τον πρωτογενή τομέα, την απασχόληση και την οικονομία, όχι με καλάθια και ευχολόγια», καταλήγει ο Γιώργος Λεχουρίτης.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet